Kone prieš pusantrų metų į pareigas paskirta L. Matjošaitytė, pasak V. Semeškos, į komandiruotes keliavo jau 12 kartų. Pati VRK informavo, kad pirmininkė į užsienio šalis darbo reikalais šiemet keliavo jau 7 kartus, dar viena komandiruotė laukia lapkritį.

Stebėjo rinkimus, dalyvavo konferencijose

Kaip portalą LRT.lt informavo VRK atstovai, L. Matjošaitytė šiemet jau keliavo į Norvegiją, Belgiją, Kanadą, Pietų Korėją, Gruziją, JAV, Kazachstaną, taip pat numatyta kelionė į Uzbekiją. Visas keliones būtų galima suskirstyti į dvi grupes: vienose VRK pirmininkė stebėjo kitose valstybėse vykstančius rinkimus, kitose – dalyvavo konferencijose.

Pavyzdžiui, didžiąją dalį šių metų spalio L. Matjošaitytė praleido komandiruotėse. Vienuolika dienų ji praleido JAV, kur 10-21 dienomis dalyvavo tarptautiniame vadovų projekte „Vidurio kadencijos rinkimai ir rinkimų vientisumas“. Netrukus po to, spalio 26-29 dienomis komisijos pirmininkė Gruzijoje stebėjo prezidento rinkimus. O nuo spalio 31-osios iki lapkričio 3-osios ji pakviesta dalyvauti Kazachstane vyksiančioje konferencijoje.

Septynios šiemet jau įvykusios L. Matjošaitytės komandiruotės iš viso kainavo kiek daugiau nei 5,1 tūkst. eurų. Ši suma būtų didesnė, tačiau dalį kelionių išlaidų apmokėjo į rinkimus ar renginius kvietę užsienio valstybių atstovai.

Kaip portalui LRT.lt raštu pateiktoje informacijoje rašė VRK atstovai, visos komandiruotės, į kurias vyko komisijos pirmininkė, buvo patvirtintos posėdžiuose. Grįžus iš kiekvienos kelionės buvo parengiamos finansinės ir aprašomosios ataskaitos.

Ruošiant publikaciją portalas LRT.lt bandė susisiekti su pačia VRK pirmininke L. Matjošaityte, tačiau to padaryti nepavyko.

Ne visos komandiruotės duoda naudos

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) į VRK deleguotas V. Semeška portalui LRT.lt sakė, kad dalis pirmininkės komandiruočių yra iš tikro reikalingos ir naudingos, pavyzdžiui, kai į kitas valstybes vykstama stebėti rinkimų. Tačiau, anot jo, nemažai komandiruočių yra beprasmės ir švaistančios mokesčių mokėtojų pinigus.

„Ypatingai tokios komandiruotės, kaip buvusi komandiruotė į Jordaniją. Ten pirmininkė apsistojo 5 žvaigždučių viešbutyje ant jūros kranto, ją organizavo privatus konferencinio turizmo operatorius. Nemaža dalis komandiruočių iš tikro jokios pridėtinės vertės mūsų valstybei neduoda“, – kalbėjo V. Semeška.

Jo teigimu, VRK pirmininkės ir komisijos narių komandiruotės turėtų būti ypatingai pasvertos ir nešti vienokią ar kitokią naudą valstybei, kadangi jos yra apmokamos iš Lietuvos gyventojų sumokėtų mokesčių.

Konservatorių atstovas suskaičiavo, kad nuo paskyrimo 2017-ųjų vasara iki dabar L. Matjošaitytė jau vyko į 12 komandiruočių. Tuo metu kiti VRK nariai, kurių yra 10, iš viso išvyko į 16 komandiruočių. Taip pat, kaip kalbėjo V. Semeška, sudėjus visas L. Matjošaitytės komandiruočių dienas, paaiškėtų, kad ji kone du mėnesius per metus praleidžia dirbdama ne Lietuvoje. Pasak jo, šiemet VRK savo pirmininkės į tris komandiruotes neišleido.

Be to, VRK narys įžvelgė ir kitą problemą. Pasak jo, L. Matjošaitytė dažniausiai vyksta į posovietines ar trečiąsias šalis, o ne į vakarietiškas Europos valstybes, kurių būtų iš tikro galima pasisemti gerosios patirties:

„Keliaujama po trečiąsias, gana mažai išsivysčiusias šalis ir tai mane stebina. Mes neturime kontaktų Vakarų Europoje, kur turėtume į ką lygiuotis ir iš ko mokytis. Mes turėtume orientuotis į vakarų civilizaciją, išsivysčiusias demokratines valstybes.“

Anot jo, VRK pirmininkė galėtų keliauti ir į daugiau valstybių, jei tos komandiruotės duotų realią naudą valstybei. Tačiau jis teigė, kad po kelionių pirmininkės pateikiamos ataskaitos yra formalios, jos nesimato, koks buvo pasiektas galutinis rezultatas ar kokia nauda iš jos bus valstybei, mokesčių mokėtojams.

„VTEK aiškiai pasisakė, kad VRK veiklos reglamentas nėra išbaigtas ir nėra aiškus. Todėl VRK gavo akivaizdžią rekomendaciją peržiūrėti ir taisyti VRK veiklos reglamento 80 punktą, kuris apibrėžtų kaip, kas ir kada gali važiuoti į komandiruotes, kaip jos skiriamos. Mes tą spragą turime užlopyti, nes tik tada bus galima prasmingiau leisti mokesčių mokėtojų pinigus ir atsisakyti konferencinio turizmo“, – komentavo V. Semeška.

VTEK: įstatymas nebuvo pažeistas

Dar praėjusią savaitę klausimas dėl L. Matjošaitytės komandiruočių spręstas Vyriausioje tarnybinės etikos komisijoje (VTEK). Tuomet spręsta, ar VRK pirmininkė nepažeidė įstatymo reikalavimų, per savo atostogas vykdama į privatų renginį Portugalijoje.

Etikos sargai gauto pranešimo pagrindu atliko tyrimą ir aiškinosi situaciją, kuomet VRK pirmininkei paskutinėmis šių metų gegužės dienomis buvo suteiktos atostogos ir jų metu ji dalyvavo simpoziume Portugalijoje, kur skaitė pranešimą privačios bendrovės organizuotame renginyje.

Pranešime, kuris buvo pateiktas VTEK, buvo keliami klausimai dėl galimo renginio organizatoriaus atsilyginimo L. Matjošaitytei, jos kelionės ir maitinimo išlaidų apmokėjimo. Pati VRK pirmininkė naujienų agentūrai BNS teigė, kad konferencijoje įvairiais su rinkimais susijusiais klausimais dalyvavo savo atostogų sąskaita, skaitė pranešimą, bet jokio atlygio už tai esą negavusi. Ji teigė, kad organizatorius neapmokėjo nei kelionės, nei kokių nors kitų išlaidų.

VTEK gautame pranešime taip pat nurodoma, kad rinkimų komisijai vadovaujanti L. Matjošaitytė nenusišalina sprendžiant klausimus dėl jos komandiruočių. Kiekviena pirmininkės ar VRK narių komandiruotė turi būti patvirtinta komisijos posėdžiuose. Pati L. Matjošaitytė teigė nepamenanti, kad būtų balsavusi dėl savo komandiruočių.

Etikos prievaizdų nuomone, VRK pirmininkė savo lėšomis padengė su kelione į Portugaliją susijusias išlaidas, o jos sudaryti pirkimo sandoriai deklaruotinos 3 tūkst. eurų sumos neviršijo, todėl jai nekilo pareiga jų nurodyti savo privačių interesų deklaracijoje.

Taip pat nustatyta, kad, pagal VTEK gautame pranešime nurodytas aplinkybes, nuo 2017-ųjų lapkričio iki šių metų rugpjūčio VRK posėdžiuose buvo sprendžiami klausimai dėl VRK pirmininkės komandiruočių. VTEK neturi duomenų, kad VRK pirmininkės dalyvavimas priimant sprendimus dėl jos komandiruočių būtų tiesiogiai ir akivaizdžiai susijęs su jos privačiais interesais, todėl tyrimą šioje dalyje nutraukė.

VTEK vertinimu, vykdama į komandiruotes, L. Matjošaitytė vykdė jai įstatymu pavestas pareigas. VRK įstatymas numato, kad VRK pirmininkas atstovauja VRK tarptautinėse organizacijose. Taip pat VTEK pažymėjo, kad komandiruotėje praleistas laikas yra prilyginamas darbo laikui, tik šiuo atveju funkcijos vykdomos kitoje nei įprasta vietoje.