M. Bachelet sakė sveikinanti Saudo Arabijos ir Turkijos pareigūnų pastangas ištirti šį nusikaltimą ir patraukti atsakomybėn kaltininkus.

Vis dėlto ji pabrėžė, kad kadangi byloje „veikiausiai yra įsipainioję aukšto rango Saudo Arabijos pareigūnai, (tyrėjų) kartelė privalo būti užkelta labai aukštai, kad būtų užtikrinta reikšminga atskaitomybė ir teisingumas“.

Tai buvo griežčiausi M. Bachelet komentarai šia tema. JT žmogaus teisių vadovė taip pat sakė, kad tarptautiniams ekspertams turėtų būti suteikta pilna prieiga prie įrodymų ir liudininkų.

„Raginu Saudo Arabijos pareigūnus atskleisti jo kūno buvimo vietą be jokio atidėliojimo ar išsisukinėjimo“, – pareiškė M. Bachelet.

59 metų Saudo Arabijos žurnalistas, kritikavęs galingąjį Saudo Arabijos sosto įpėdinį Mohammedą bin Salmaną, nuo 2017-ųjų gyveno Jungtinėse Valstijose ir rašė laikraščiui „The Washington Post“. Jis buvo žiauriai nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule, į kurį atvyko spalio 2 dieną atsiimti dokumentų, kad galėtų vesti savo sužadėtinę turkę.

Pasak Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano, nužudyti J. Khashoggi iš Rijado atvyko 15 žmonių grupė.

Turkijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, esą žurnalisto, kurio palaikai iki šiol nerasti, kūnas buvo supjaustytas į daugybę gabalų.

Saudo Arabijos pareigūnai dėl šio nužudymo suėmė 18 įtariamųjų, kuriuos R. T. Erdoganas paprašė perduoti teismui Turkijoje.

Rijadas šį prašymą atmetė.

Žurnalisto nužudymas pakenkė princo Mohammedo – karalystės reformatoriaus – įvaizdžiui ir tapo išbandymu Vašingtono ir Rijado santykiams, Vakarų valstybėms pareikalavus iš Rijado daugybės atsakymų į klausimus dėl J. Khashoggi mirties.

Saudo Arabijos sosto įpėdinis pasmerkė šią žmogžudystę ir neigia prie jos prisidėjęs.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)