Vienas iš retų Palestinos centrinės tarybos (PCC), kuri yra PLO organas, susitikimų buvo surengtas Ramalos mieste okupuotame Vakarų Krante. Susitikimo metu buvo nuspręsta, kad šios priemonės turėtų būti taikomos, kol Izraelis pripažins Palestinos valstybę.

Izraelio ir palestiniečių saugumo pajėgos glaudžiai bendradarbiauja užtikrinant saugumą Vakarų Krante, todėl bet koks veiksmų koordinavimo suspendavimas neabejotinai pakurstys nuogąstavimus dėl galimos smurto eskalacijos.

PCC analogiškus raginimus paskelbė ir per savo ankstesnius susitikimus šių metų sausį bei 2015-aisiais. Tačiau tąsyk PLO vykdomasis komitetas ir prezidentas Mahmudas Abbasas nesiėmė jų įgyvendinti.

Po dviejų dienų susitikimo išplatintame pareiškime sakoma, kad atsižvelgiant į faktą, jog Izraelis nevykdo savo įsipareigojimų, prisiimtų pagal su palestiniečiais pasirašytus susitarimus, PCC paveda Palestinos išvadavimo organizacijai ir palestiniečių vadovybei „liautis vykdžius savo įsipareigojimus... pagal susitarimus su okupacine valdžia (Izraeliu)“.

Anot pareiškimo, tai apima ir Izraelio valstybės pripažinimo suspendavimą, kol jis pripažins Palestinos valstybę su jos sostine Rytų Jeruzale, taip pat bet kokio veiksmų koordinavimo saugumo srityje nutraukimą.

Sekmadienį M. Abbasas pakartojo, kad blokuos bet kokį JAV prezidento Donaldo Trumpo parengtą taikos planą.

Palestiniečių prezidentas D. Trumpo žadamą planą palygino su 1917 metų Balfūro deklaracija, kuria Didžiosios Britanijos vyriausybė išreiškė savo palaikymą „žydų tautos nacionalinio židinio įkūrimui Palestinoje“.

„Balfūro sutartis praėjo, bet šis susitarimas nepraeis“, – teigė M. Abbasas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)