Centrinė rinkimų komisija, remdamasi preliminariais duomenimis, pirmadienį pranešė, kad du buvę užsienio reikalų ministrai – Salomė Zurabišvili ir Grigolas Vašadzė – surinko atitinkamai 39 proc. ir 38 proc. balsų. Iš viso rinkimuose dalyvavo 25 kandidatai.

Numatoma, kad antras rinkimų turas įvyks gruodžio 1 dieną.

Gruzijos prezidentas tiesioginiu balsavimu renkamas paskutinį kartą. Pagal 2010-aisiais pradėtą konstitucinę pertvarką šalis pereina prie parlamentinės valdymo formos. Pasibaigus naujojo prezidento šešerių metų kadencijai, būsimus šalies vadovus rinks 300 narių Rinkimų kolegija. Prezidento įgaliojimai jau dabar yra gerokai apkarpyti, o įtakingiausias šalies politikas yra vyriausybės vadovas.

 Grigolas Vašadzė

S. Zurabišvili kiek ilgiau nei metus vadovavo Gruzijos URM, tačiau 2005 metais buvo atleista iš pareigų dėl nesutarimų su parlamentu. Savo kandidatūrą buvusi diplomatė iškėlė savarankiškai, bet ją palaiko įtakinga valdančioji partija „Gruzijos svajonė“.

Tuo metu G. Vašadzę remia opozicinė koalicija, kuriai priklauso vyriausybės kritiko ir eksprezidento Michailo Saakašvilio įkurtas Vieningasis nacionalinis judėjimas.

Rinkimų stebėtojai iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pirmadienį paskelbė savo ataskaitą, kurioje gyrė balsavimą kaip „konkurencingą ir profesionaliai įvykdytą“.

„Kandidatai galėjo laisvai vykdyti rinkimų kampaniją, o rinkėjai turėjo tikrą pasirinkimą, nors buvo netinkamo administracinių išteklių naudojimo atvejų, o prie kampanijos prisidėjo kai kurie valdančiosios partijos vyresnieji pareigūnai“, – sakoma ataskaitoje.