Prokuratūra patvirtino, kad suimtasis yra 46 metų amžiaus Robertas Bowersas, kurio veiksmai, pasak JAV prokuroro Pensilvanijos Vakarų apygardoje Scotto Brady, „parodė tai, kas yra blogiausia žmonijoje“.

Gresia mirties bausmė

Įsiveržęs į konservatyvių žydų kongregacijos sinagogą „Tree of Life“ („Gyvybės medis“), kur vyko vardo suteikimo kūdikiui ceremonija, užpuolikas, pasak liudininkų, sušuko: „Visi žydai privalo mirti!“

Po susišaudymo su policija jis buvo suimtas ir perkeltas į ligoninę.

Tuo tarpu prokurorai sinagogos užpuolikui, kuris įvykdė daugiausiai aukų pareikalavusį antisemitinį išpuolį naujausioje JAV istorijoje, pareiškė 29 kaltinimus federaliniais smurtiniais ir su šaunamaisiais ginklais susijusiais nusikaltimais, įskaitant 11 kaltinimų panaudojus šaunamąjį ginklą nužudymui ir 11 kaltinimų mirtimi pasibaigusiu trukdymu atlikti religines apeigas ar religines iškilmes.

Pasak pareigūnų, už šiuos nusikaltimus R. Bowersui gali būti skirta mirties bausmė.

Anksčiau naujienų agentūra „The Associated Press“ pranešė apie 10 žuvusiųjų. Miesto valdžia oficialiai neatskleidžia informacijos apie aukų skaičių. JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad per išpuolį „nužudyta daug žmonių“.

Vienas policijos pareigūnas įvykio vietoje patvirtino žurnalistams, kad aukų yra „ne viena“ ir pridūrė, kad buvo pašauti trys policininkai, kol šaulys pasidavė. Vis dėlto jis paragino žmones neišeiti iš namų, nes padėtis dar nėra saugi.

Televizijos reportažuose matyti į įvykio vietą atvykusios policijos specialiosios pajėgos ir greitosios pagalbos automobiliai.

Konservatyvių žydų kongregacijos sinagoga yra Vilkinso ir Šeidžio gatvių sankryžoje, maždaug už 10 minučių kelio nuo Pitsburgo centro. Ji yra Skvirel Hilo rajone, kur gyvena istorinė žydų bendruomenė.

Šaudynės įvyko žydams švenčiant šabą.

JAV prezidentas pasmerkė neapykantą Amerikoje

Tai naujausias šaudymo incidentas Jungtinėse Valstijose, kur ginkluoti užpuolikai reguliariai surengia atakų, o su šaunamaisiais ginklais susiję incidentai kasmet nusineša daugiau kaip 30 tūkst. žmonių gyvybių.

Per pastarąjį dešimtmetį Jungtinėse Valstijose šaudynės įvyko vienoje Teksaso bažnyčioje (žuvo 26 žmonės), daugiausia afroamerikiečių bažnyčioje Pietų Karolinoje (žuvo devyni), dviejuose žydų centruose Kanzas Sityje, (žuvo trys), sikhų šventykloje Viskonsine (žuvo šeši ir užpuolikas) ir monistų bažnyčioje Tenesyje (žuvo du).

Prezidentas Donaldas Trumpas pasmerkė pastarąjį antisemitinį išpuolį, kurį pavadino masinėmis žudynėmis, o jo dukra Ivanka, kuri yra atsivertusi į judaizmą, pareiškė: „Amerika yra stipresnė už vieno pamišusio fanatiko ir antisemito veiksmus.“

„Šis piktybinis antisemitinis išpuolis yra išpuolis prieš mus visus“, – pareiškė D. Trumpas per rinkimų kampanijos mitingą Ilinojaus valstijoje, kur jis sulaukė pritariančių rėmėjų šūksnių, kai pažadėjo užtikrinti, kad už tokius nusikaltimus būtų visada skiriama mirties bausmė.

„Privalome kartu su mūsų žydų broliais ir seserimis nugalėti antisemitizmą ir sutriuškinti neapykantos jėgas“, – pareiškė jis.

„Tai baisu, baisu, kas vyksta su neapykanta mūsų šalyje ir, atvirai kalbant, visame pasaulyje“, – pareiškė D. Trumpas reporteriams prieš išvykdamas į rinkimų kampanijos renginius Indianos ir Ilinojaus valstijose, kurių jis, nepaisant šio mirtino išpuolio, neatsisakė.

„Kažką reikia daryti, – pareiškė prezidentas. – Kai žmonės taip daro, jie turėtų būti nuteisti mirties bausme.“

„Pasaulyje yra daug smurto“, – pažymėjo jis ir pavadino įtariamąjį „pamišėliu“.

Į klausimą, gal atėjo laikas persvarstyti nepakankamai griežtus šalies ginklų kontrolės įstatymus, prezidentas atsakė, jog aukų skaičius būtų buvęs daug mažesnis, jeigu sinagoga būtų pasirūpinusi ginkluota apsauga.

„Jeigu jie būtų turėję apsaugą šventykloje, galbūt padėtis būtų buvusi visiškai kitokia, – pareiškė jis. – Tačiau jie apsaugos neturėjo.“

Prezidentas nurodė, kad, siekiant pagerbti aukas, iki spalio 31 dienos saulėlydžio visos vėliavos Baltuosiuose rūmuose ir viešosiose vietose, karinėse bazėse ir karinio jūrų laivyno bazėse bus nuleistos iki pusės stiebo.

Vis tik D. Trumpas paragino griežtinti bausmes ir greičiau užtikrinti teisingumą.

„Manau, jie tikrai turėtų kur kas dažniau nuteisti mirties bausme, – pareiškė JAV prezidentas. – Kiekvienas žmogus, kuris taip pasielgia su nekaltais žmonėmis šventykloje, bažnyčioje ... už tai tikrai turėtų sumokėti aukščiausią kainą.“

Užuojautą pareiškė ir Lietuvos prezidentė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą JAV prezidentui Donaldui Trumpui dėl išpuolio sinagogoje Pitsburge, Pensilvanijos valstijoje.

Užuojautoje pabrėžiama, kad Lietuva smerkia šį niekingą ir niekaip nepateisinimą neapykantos veiksmą ir reiškia savo solidarumą su JAV žmonėmis.