Jungtinės Valstijos „netoleruoja tokio pobūdžio negailestingų veiksmų siekiant smurtu nutildyti poną Khashoggi, žurnalistą“, – J. Mattisas sakė per susitikimą Bahreino sostinėje Manamoje.

„Bet kurios valstybės nesugebėjimas laikytis tarptautinių normų ir įstatymų viršenybės kelia pavojų regiono stabilumui tuo metu, kai jo labiausiai reikia“, – perspėjo jis.

Įtakingą Saudo Arabijos sosto įpėdinį Mohammedą bin Salmanąkritikuodavęs J. Khashoggi buvo nužudytas spalio 2-ąją, kai atvyko į karalystės konsulatą Stambule.

Ketvirtadienį Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorė Gina Haspel informavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą apie pažangą tiriant šią bylą po savo viešnagės Turkijoje.

Kaip praneša Turkijos vyriausybę palaikanti žiniasklaida, žvalgybos pareigūnai supažindino G. Haspel su vaizdo ir garso įrašais, susijusiais su J. Khashoggi, pastaruoju metu gyvenusio Jungtinėse Valstijose ir bendradarbiavusio su laikraščiu „The Washington Post“, nužudymu konsulate.

Žurnalisto nužudymas išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą ir pablogino santykius su Rijadu, nors Vašingtonas tikisi, kad Saudo Arabija gali padėti atsverti Teherano įtaką Viduriniuose Rytuose.

Princas Mohammedas, faktinis karalystės vadovas, pasmerkė šį „atgrasų“ nužudymą ir neigė esąs kaip nors su juo susijęs. Karalystės vadovybė dėl šio incidento kaltę vertė žemesnio rango pavaldiniams.

D. Trumpas savo ruožtu sakė, kad šis nužudymas yra „vienas prasčiausių mėginimų nuslėpti nusikaltimą per visą istoriją“.

Vašingtonas antradienį vakare atšaukė vizas keliems Saudo Arabijos piliečiams. Trečiadienį jo pavyzdžiu pasekė Didžioji Britanija.

J. Mattisas perspėjo, kad bus imtasi ir kitų priemonių.

„Toliau laikysimės mūsų „dvilypio imperatyvo“, kaip jį apibrėžia valstybės sekretorius Pompeo – ginti Ameriką ir patraukti atsakomybėn atsakinguosius už šią žmogžudystę“, – jis sakė forumo dalyviams.

„Mūsų valstybės sekretorius jau atšaukė vizų ir imsis papildomų priemonių“, – pridūrė jis.