Žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad Fabijoniškių baseino statybos atsieis 3,1 mln. eurų, tačiau tai – tik baseino įrengimo kaina. Viso projekto, kartu su sporto sale, kaina kiek didesnė.

„Antrame aukšte esančios sporto salės įrengimo darbai pagal sutartį su rangovu kainuos apie 230 tūkst. eurų. Palyginimui – Prienai pradėjo 25 metrų ilgio 4 takų baseino statybas: objektui numatyta daugiau nei 4 mln. eurų, statybos darbų trukmė – 3 metai. Vilniuje 25 metrų 8 takų baseino darbai su visa papildoma infrastuktūra kainuos mažiaus nei 3,5 mln. eurų, bet objektas – 2 kartus didesnis“, – DELFI teigia Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento Sporto skyriaus vedėjas.

Nuo gegužės mėnesio Fabijoniškių baseine telkšo vanduo. Baseino durys užvertos, bet vanduo neišleidžiamas – už priežiūrą, filtravimą, šildymą ir panašias paslaugas jau trečią mėnesį moka savivaldybė.

„Iki oficialaus darbų pabaigimo datos už apsaugą, eksploataciją ir kitas paslaugas mokėjo rangovai. Nuo šių metų rugpjūčio už visa tai moka savivaldybė – rugpjūtį tai kainavo 3131, rugsėjį 4449 eurus“, – nurodo E. Martinka.

Pigiau yra palaikyti vandenį nei jį išpilti ir po to vėl pripildyti.
Mantas Paulauskas

Atidaryti negali dėl sporto salės

Vienas iš buvusių VšĮ „Lazdynų baseino“ darbuotojų (vardas pavardė redakcijai žinomi) DELFI atskleidė, kad baseino atidarymą teko nukelti dėl nebaigtų sporto salės darbų. Mat buvo norėta, kad gauti priešgaisrinės saugos ir higienos pasus baseinui, pradėti veiklą, o tuo pačiu antrame aukšte statybininkai darbuotųsi įkurdami sporto salę.

„Jie galvojo, kad pastatys pastatą, įrengs baseiną ir atidarys, o sporto salę esančią virš baseino atidarys vėliau, nors įranga sporto salei nupirkta dar prieš naujus metus už 270 tūkst. eurų. Priešgaisrinė ir higiena uždėjo veto, nepasirašo akto tol, kol nebus įrengtas antras aukštas. Įsivaizduokime, vaikučiai plaukioja pirmame aukšte, o virš jų antrame statybininkai darbuojasi.
Statybų procesas tik vienas žingsnelis, dar didelis žingsnis operatoriui gauti veiklos licenciją, higienos pasą. Ir darbo inspekcija turės įvertinti darbo vietas, ir priešgaisrinė uždėti pliusą. Kol nebus antro aukšto tol baseinas stovės kaip stovi. Ir neaišku, kada pradės veikti, nes net jei ir antrą aukštą baigs įrengti iki Naujų metų, dar užtruks kol gaus visas licencijas. Tai iki Naujų metų normaliai veikiančio baseino miestas neturės.

O baseinas jau pusę metų pripildytas vandeniu, vanduo neišleidžiamas, prižiūrimas. Išlaidos didžiausios, nes reikia ir šildyti, filtruoti ir pan.“, – atskleidė darbuotojas.

Fabijoniškių baseino operatoriaus „Sveikas miestas“ direktorius Mantas Paulauskas patvirtino, kad iš ties atidarymas stringa dėl neįrengto antro aukšto.

„Buvo statybininkai su tomis institucijomis, kurios priiminėja pastatus, sutarę, kad pagrindinis dalykas – pats baseinas ir, kad bus galima priduoti projektą II etapais, iš pradžių baseiną, o vėliau sporto salę. Tada būtų pavykę greičiau atidaryti, kaip ir buvo žadėta. Bet kai atėjo pridavimo momentas, tos institucijos nuo kurių leidimo išdavimas priklauso, pasakė, kad be antro aukšto nepriimsime. Tai buvo sustabdytas pastato pridavimas ir dabar intensyviai vyksta antro aukšto įrengimo darbai“, – nurodė M. Paulauskas.

Jis taip pat nurodė, kad išleisti vandenį iš baseino būtų kur kas brangiau nei jį palaikyti.

„Taip ten viskas baseine cirkuliuoja ir veikia. Jis visiškai paruoštas paleidimui. Ir taip palaikyti kainuoja papildomas lėšas, bet pigiau yra palaikyti vandenį nei jį išpilti ir po to vėl pripildyti. 25 metrų 8 plaukimo takai, tai labai didelė vandens kubatūra. Viskas remiasi šiuolaikinėmis tendencijomis, ant mažiausių apsisukimų veikia, tiesiog švarus gražus vanduo cirkuliuoja ir tiek“, – DELFI teigia M. Paulauskas.

Abejoja, ar miestiečiai apsidžiaugs

Pašnekovai taip pat nurodo, kad yra numatyta, jog Fabijoniškių baseinas turės pats save išlaikyti, tai yra, uždirbti iš komercinės veiklos tiek, kad pakaktų apmokėti sąskaitas.

Tačiau vienas iš buvusių VšĮ „Lazdyno baseinas“ darbuotojų abejojo, ar tai yra įmanoma. Jis pasakojo, kad jau Lazdynų baseiną buvo sunku išlaikyti, nes didžioji dalis takelių buvo skirti sportininkams, kurie naudojosi baseinu už savikainą. Jis taip pat mano, kad ne vienas vilnietis skųsis, kad negali patogiu metu apsilankyti baseine.

„Miestiečiams daug prižadėta, bet yra per daug prižadėta. Baseinas bus vien sportininkų užimtas. Yra patrauklus baseino laikas, tai nuo 16 val., po darbo. O tuo metu ten bus tik sportininkai. Kiek žinau, buvo taip planuojama, kad nuo 15 val. iki 18 val. galės tik sportininkai naudotis baseinu, o po to nuo 18 val. iki vakaro keturi takeliai atlaisvės ir vilniečiams“, – pasakojo DELFI.

M. Paulauskas taip pat pasakojo, kad yra numatyta, jog baseinas nebus dotuojamas savivaldybės, pats turės užsidirbti. Jis patvirtino ir tai, kad daugiausia galimybių bus suteikta sportininkams, dėl to gali kai kurie žmonės pradėti piktintis, kad norimu laiku negali apsilankyti.

Tačiau M. Paulauskas vis tiek mano, kad baseiną pavyks išlaikyti iš uždirbtų lėšų.

„Pelno nesieksime, bet turime užsidirbti išgyvenimui“, – mano jis.

Tiesa, nors Vilniaus miesto savivaldybė ir paskyrė „Sveiką miestą“ Fabijoniškių baseino administratoriumi, Konkurencijos taryboje vis dar vyksta tyrimas, ar neturėjo būti skelbiamas viešas konkursas šioms pareigoms.

Konkurencijos taryba mažiau kaip prieš mėnesį priėmė sprendimą pradėti tyrimą. Šiuo metu atliekami įprasti procedūriniai veiksmai, renkama ir analizuojama informacija. Dabartinėje tyrimo stadijoje dar sunku prognozuoti, kada tyrimas gali būti užbaigtas ir paskelbtas sprendimas“, – DELFI informavo Konkurencijos tarybos atstovė spaudai Lina Navickaitė.

M. Paulausko nuomone, privatus verslas negalėtų užtikrinti geriausių sąlygų ir kainų neįgaliesiems, senjorams, nėščioms moterims, sportininkams, nes paprasčiausiai siektų pelno.

Kada bus atidarytas Fabijoniškių baseinas, neskelbiama. Tikimasi, kad tai įvyks iki Naujųjų metų.

Naujame Fabijoniškių baseine taip pat bus įrengta ir pirčių zona, treniruoklių, sporto salės, taip pat apie 100 vietų žiūrovų tribūna, persirengimo erdvės 140 lankytojų, šalia baseino – ir automobilių stovėjimo aikštelės. Skelbiama, kad kol bus baigtas statyti Lazdynų daugiafunkcis centras, apie 800 „Vilniaus miesto sporto centro“ auklėtinių: plaukikų, povandeninio plaukimo, vandensvydžio, šiuolaikinės penkiakovės sportininkų, treniruosis Fabijoniškėse, o likęs laisvas laikas bus skirtas komercinei veiklai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)