Be kaimo turizmo siūlomas platus paslaugų spektras medicininio turizmo srityje – nuo odontologijos iki ginekologijos. Tai tapo viena iš bevizio režimo laikotarpio pailginimo sąlygų – iš pradžių buvusių penkių dienų, o šiuo metu – dešimties dienų nepakanka sėkmingam ir rezultatyviam sanatoriniam kurortiniam gydymui, todėl Baltarusijos valdininkai svarsto galimybę pratęsti bevizį režimą mažiausiai iki 15 dienų.

Sanatorija „Žemčužina“ – terapija kaip Karlovi Varuose

Už trijų kilometrų nuo Gardino, ant Nemuno kranto, yra nedidelė, 150-ies vietų sanatorija „Žemčužina“, pastatyta 1967 m. Iš pradžių tai buvo įmonės „Gardino azotas“ gydykla, kuri tik po 2009 m. rekonstrukcijos tapo prieinama kitiems lankytojams. „Tik nuo 2010 m. išėjome į tokią rinką, nes mums davė užduotį pritraukti užsienio lankytojų ir tapti nenuostolingu variantu, – teigia vyriausioji sanatorijos gydytoja Alla Novackaja. – Prieš trejus metus įmonės darbuotojai sudarė 70 proc. poilsiautojų, o dabar skaičiai kardinaliai pasikeitė – šiuo metu pas mus 40 proc. įmonės darbuotojų ir 60 proc. ne Baltarusijos gyventojų. Išėjome į užsienio rinką!“

Sanatorijoje ėmus lankytis užsienio klientams, gydyklos darbuotojams teko pasimokyti užsienio kalbų. Lenkų kalbą, kurią buitiniu lygmeniu, pasak vyriausiosios gydytojos, moka praktiškai visi, sanatorijoje nėra problemų, o su lietuvių kalba – kur kas sudėtingiau. Na, bet sanatorijos darbuotojai tikina, kad sugeba rasti bendrą kalbą praktiškai su visais. Tarp sanatorijos užsienio klientų lyderiauja rusai, jiems į nugarą kvėpuoja lenkai. Lietuvos piliečiai pagal vizitų į sanatoriją „Žemčužina“ skaičių užima garbingą trečią vietą. Sanatorijoje gydo širdies ir kraujagyslių, atraminio-judamojo aparato, virškinimo ir kvėpavimo organų ligas. Mineralinis vanduo sanatorijoje atvežtinis, užtai sapropelio purvas – vietinis, iš artimiausio Dikoje ežero.

Sanatorijoje daroma ir karboksiterapija – poodinės anglies dvideginio injekcijos, kuriomis, anot vyriausiosios gydytojos A. Novackajos, garsėja Karlovi Varai.

Sanatorijos klientams siūlomi vienviečiai ir dviviečiai kambariai, esantys dviejuose gyvenamuosiuose korpusuose „Žemčužina“ ir „Zdorovje“. Vidutinio kelialapio trukmė – 12–14 dienų, bet galimi ir savaitgalio pasiūlymai. Vienviečio kambario kaina dienai – apie 30 eurų. Į šią sumą įskaičiuota nakvynė, maitinimas keturis kartus per dieną ir gydymas. Papildomų gydymo procedūrų poilsiautojai gali įsigyti atskirai. Yra ir brangesnių numerių su atskira virtuve.

Darbuotojų nuomone, sanatorija unikali pirmiausia vieta – ji yra senoje ąžuolų giraitėje miesto ribose, antra – su šildomais praėjimais tarp miegamųjų ir procedūrų korpusų. Sanatorijos teritorijoje esančiame bare kabo įspėjimas, kad draudžiama vartoti savus alkoholinius gėrimus. Butelis putojančio vyno „Sovetskoje“ siūlomas už 3,8 euro, 50 g likerio „Jagermaister“ – 2,62 euro. Baltarusiškų produktų mėgėjai gali išgerti 50 g trauktinės „Kietas riešutėlis“, balzamo „Juodasis riteris“ ar degtinės „Laukinė antis“ vos už 46 euro centus. Blaivininkams pasėdėti bare kainuoja brangiau – puodelis latės iš aparato kainuoja 1,7 euro. Kava ne tik su pienu, bet ir su sirupu, jei, žinoma, jo turės, kainuos 1,64 euro. Vietoje sausainių, kurių, kaip ir sirupo, kartais nebūna, prie kavos siūlo bandelę su dešrele.

Sanatorija „Oziornyj“: laikas skaičiuojamas kaip banke

Ežero Baltas pakrantėje, už 25 kilometrų nuo Gardino, rasite sanatoriją „Oziornyj“. Nepaisant nemažo atstumo, čia atvažiuoja lankytojų net iš srities centro – gydykla gali pasigirti vandens parku, stadionu ir viduje esančiu teniso kortu. Nenuostabu – sanatorija priklauso Baltarusijos Respublikos Nacionaliniam bankui. Sveikatingumo ir sporto komplekse su vandens parku, suomiška, rusiška, turkiška ir infraraudonųjų spindulių pirtimi, baseinu, sniego kambariu, tropiniais dušais ir treniruoklių sale, boulingu ir biliardu įvesta mokėjimą už laiką sistema. Laikas pradedamas skaičiuoti įėjus į rūbinę. Siekiant taupyti klientų lėšas, visi plaukų džiovintuvai išnešti už mokamos zonos ribų.

Sanatorijoje nutarė nekvaršinti sau galvų dėl užsienio kalbų: visi užrašai, nuorodos ir informaciniai pranešimai – rusų kalba. „Šiuo metu pradėjome aktyviai dirbti su Lietuva, Lenkija ir Latvija, kadangi sanatorija pateko į bevizę zoną, – teigė sanatorijos turizmo vadybininkas Michailas Kažuro. – Patys tvarkome kvietimus. Pas mus galima atvažiuoti 10-iai dienų be vizos. Sudarėme specialias programas 10-iai dienų – žmogus gauna visas procedūras, kurias būtų gavęs per 12 dienų.“

„Poilsiauju čia jau šeštą kartą. Šią sanatoriją pasirinkau sąmoningai, – teigia Minsko gyventoja Žanna Jacevič. – Reikėjo skirti dėmesio sveikatai. Mes, moterys, tokios – viskas jums, o sau nieko. Pirmą kartą čia atvažiavau prieš šešerius metus ir labai nustebau, kad mus yra tokia sanatorija. Man čia komfortiška.“

Sanatorija „Oziornyj“ veikia tik 15 metų. Per šį laikotarpį jai suteikta aukščiausia sanatorijos kurorto kategorija. Čia gydo kaulų ir raumenų, šlapimo ir lytinės sistemos, nervų sistemos, endokrininės sistemos, kvėpavimo organų, kraujotakos ir virškinimo organų ligas. Sanatorijoje – šeši miegamieji korpusai, kuriuose – 394 lovos. Priklausomai nuo numerio kategorijos, kaina už lovą svyruoja nuo 37 iki 85 eurų.

„Jei žmogui reikia sustiprinti sveikatą, buvimą sanatorijoje galima palyginti su poilsiu prie jūros, tik prie jūros, priešingai nei sanatorijoje, negauna procedūrų, – įsitikinęs M. Kažuro. – Jei baltarusis pas mus išvyksta prie jūros, ramiai atvažiuoja ir čia. Klausimas – koks žmogaus vizito tikslas. Jei ketinate tiesiog pagulėti saulėje, pasideginti ir dar sugaišti laiko aklimatizacijai skrydžiui į priekį ir namo, tai čia kaina – būtent už sveikatos gerinimą.

„Na taip, nepigu. Bet visose tokios klasės mūsų sanatorijose kainos tokios ir dar didesnės, – pranešė Žana Jacevič. – Džiaugčiausi, jei numerio kainą padarytų bent jau ne 90 rublių (37,5 euro), o 45-is. Nemanau, kad kokybė visiškai neatitinka aptarnavimo ir kainos, bet norisi, kad nors truputį mažiau, bent 70 rublių (30 eurų) kainuotų numeris.“

Poilsiautojų nuomone, daugelį klientų aptarnavimo aspektų sanatorijoje reikia gerinti. „Daugiau skirtų dėmesio mandagumui ir, manau, reikėtų pakoreguoti procedūrų sistemą – padaryti ją rezultatyvesnę ir greitesnę, – teigė Ž. Jacevič. – T. y. kokybė nebloga, visi stengiasi, tik būtų gerai visa tai kompiuterizuoti, kad medicinos seselių kabinetuose irgi stovėtų kompiuteris. Jie eina šiuo keliu, man patinka tai, kas vyksta. Galima pakeisti televizorius, liukso klasės numerius galima padaryti jaukesnius ir t. t.“

Sanatorijos teritorijoje ir stačiatikių koplyčia, kurioje šventųjų Petro ir Povilo garbei uždegtos žvakės. Į klausimą, kur dėtis norintiems atlikti apeigas katalikams, joanitams, musulmonams ir judėjams, M. Kažuro nusišypsojo ir atsakė: „Dievas – vienas.“

Sanatorijos „Radon“ ir „Alfa-Radon“

Gardino žemė garsėja ne tik mineraliniu vandeniu ir sapropelio purvu, bet radioaktyviosiomis inertinėmis radono dujomis. Prie dujų įrengtos dvi sanatorijos – „Radon“ ir „Alfa-Radon“. Jos abi nepriklauso bevizio režimo zonai, todėl be vizos užsienio piliečiai gali čia patekti tik per Minsko nacionalinį oro uostą. Radioaktyviųjų gydyklų negalima lankyti sergant onkologinėmis ligomis ir stipriais uždegiminiais procesais.

Nors gydyklos yra šalimais, apsigyvenimo ir gydymo kainos jose žymiai skiriasi. Para sanatorijoje „Radon“ kainuoja nuo 32 iki 72 eurų. „Alfa-Radon“ priklauso brangiausių Baltarusijos sanatorijų penketukui, para čia kainuoja nuo 65 iki 135 eurų. Atitinkamai pagal kainas keičiasi ir gydyklų klientų, atvykstančių gydytis šlapimo ir lytinių organų ligų, kaulų ir raumenų, nervų sistemos ligų su radono voniomis, tautybės: sanatorijoje „Radon“ 50 proc. poilsiautojų yra Baltarusijos piliečiai, o sanatorijoje „Alfa-Radon“ 70 proc. – lankytojai iš užsienio. Turistai iš Lietuvos sudaro maždaug 7 proc. sanatorijų poilsiautojų.

„Iš pradžių mūsų sanatorijoje lankėsi įmonių darbuotojai, profesinių sąjungų nariai, – pasakojo „Radon“ rinkodaros skyriaus viršininkė Jelena Komarovskaja. – Buvo skirta speciali linija darbuotojams, atvykstantiems čia už biudžetines lėšas. Paskui, kai biudžetus palaipsniui mažino, žmonės ėmė važiuoti jau už savo pinigus. Jei gydymas turi poveikio, negaila išleisti pinigų, siekiant tapti sveikesniu. Žmogus už mus balsuoja rubliais.“

Sanatorija „Radon“ veikia jau 25-erius metus, o „Alfa-Radon“ – tik trejus metus. Dėl sanatorijos naujumo kūrėjams teko įrengti ją pagal šiuolaikinį mokslo ir technikos pažangos lygį. Gydykloje „Alfa-Radon“ vietoje tradicinės sanatorijos kortelės – elektroninis raktas-kortelė, kuria ne tik atidaromos ne tik numerio durys ir durys į restoraną, ji ir kliento pasas sanatorijos teritorijoje – visos gydančiojo mediko skirtos procedūros įtraukiamos į elektroninę sistemą.

„Alfa- Radon“ vadovės Nadeždos Uglianicos teigimu, jei klientui apsisuka galva nuo inovacijų ar interjero pompastiškumo, jam pasiūlo grąžinti pinigus ir apsistoti kuklesnėje šalimais esančioje sanatorijoje „Radon“. Nors besiskundžiančių brangumu mažai. „Atvyksta labai daug žmonių, gaunančių vidutines pajamas, kuriems kelialapį nuperka vaikai arba artimi giminaičiai“, – paaiškino N. Uglianica.

Sanatorija „Radon“ gali pasigirti ir Gintaro kambariu, o „Alfa-Radon“ – magnetinės terapijos aparatu EOL, SPA terapijoje atliekamu hidromasažu ir legendinės baltarusių muzikos grupės „Pesniari“ solisto Leonido Bortkevičiaus pasirodymais.