Kai prieš gerus metus ketinau Kalėdoms rinktis ką nors išskirtinio ir nusprendžiau ieškoti fazanų, radau vieną ūkį, kuriame jie auginami, tačiau tik medžioklei. Medžiotojų rato neturiu, tad bet koks noras nors retkarčiais gauti išskirtinės mėsos yra stipriai apribotas.

Įdomu buvo tai, kad netikėtai parduotuvėje atrasto produkto pakuotėje nurodyta: „laukinis fazanas“, „kilmės šalis – Didžioji Britanija“, „gali būti kulkų likučių“! Brito sumedžiotas paukštis prekybos centro parduotuvėje – retenybė ir skatina begalinį smalsumą, norą išbandyti tik knygose ar filmuose regėtus receptus.

Žinoma, net nebandysiu lygiuotis į LDK laikų įspūdingas Radvilų virtuvės receptūras ar atkartoti istorinius meniu siūlančių restoranų stilių. Aš ir ne Fransua Vatelis, XVII a. prancūzų virėjas (filmas „Vatelis“, 2000 m. – didelė šventė akims), pasamdytas finansinių bėdų turinčio didiko tam, kad į svečius atvykusiam Prancūzijos karaliui keltų tokias puotas, kurių jis iki gyvenimo galo nepamirštų ir taip pelnytų jo palankumą. Tačiau kas mums draudžia eksperimentuoti namuose ir mėgėjiškai žaisti dvarą, namiškiams pasiūlant šį tą retesnio vakarienei?

Laukinis paukštis yra specifinio skonio, jo mėsa – tamsesnė ir sausesnė, kitokia nei anties ar žąsies. Bet taip tik įdomiau. Ir skonis tikrai geras, o jei iš pirmo karto nepavyks (pavyzdžiui, mėsą šiek tiek perkepsite, o tai lietuviams yra dažna klaida), pabandykite ir vėl pasidaryti šventę, nes būdų ruošti šį paukštį yra ne vienas.

Aš jau planuoju išbandyti vyne arba sidre troškintą fazaną, jį „patupdyti“ apvaliame, išskrostame duonos kepaliuke ar panardyti į lietuvišką kugelį, grybų sultinį ar kepti marinuotą cinamonu. Internete nesunkiai rasite begalę gerų receptų, o aš jau skubu į parduotuvę antram fazanų eksperimentui, kad tik jų ten dar būtų. Jei ką, lauksime žiemos švenčių ir prekybos tinklo staigmenų paukščių pasiūlos asortimente. Geriems dalykams prireikia kantrybės.

Keptas laukinis fazanas (dviem)

Ingredientai:

  • 1 nedidelis fazanas, apie 400/500 g (arba 2 maži fazanai, jei valgote „vyriškai“)
  • 1 svogūnas
  • kelios skiltelės česnako (arba žiupsnis česnako granulių)
  • 4–5 bulvės
  • žiupsnis druskos, pipirų, mėgstamų prieskoninių žolelių
  • keli šaukštai alyvuogių arba rapsų aliejaus
  • 4–5 juostelės plonai pjaustytos šoninės
  • 150 ml rausvojo arba sauso putojančio vyno (nebūtinai)

Gaminimas:

Atšildytą fazaną nuploviau vandeniu ir gerai apžiūrėjau – pašalinau kelis plunksnų, pipiro dydžio šratų likučius. Nusausinau virtuvės popieriumi, ištryniau prieskoniais, maišytais su aliejumi, palaikiau per naktį.
Fazaną apkepiau gilesnėje keptuvėje, įpylusi gerą šaukštą aliejaus.

Apskrudusį paukštį atidėjau į lėkštę, o likusiame aliejuje apkepiau žiedais supjaustytus svogūnus, česnakus.
Bulves kelias minutes paviriau vandenyje ir nusunkiau. Jas pjausčiau stambiomis juostelėmis ir dėjau į kepti orkaitėje skirtą indą. Įbėriau gan gausiai druskos, pašlaksčiau aliejumi.


Į keptuvę su svogūnais ir česnakais vėl įdėjau fazaną, įpyliau vyno ir viską pamaišiusi kelias minutes patroškinau.
Keptuvės turinį paskirsčiau ant bulvių, fazaną apvyniojau šoninės juostelėmis ir taip pat uždėjau ant bulvių. Indą pašoviau į orkaitę ir kepiau apie 30–40 min. 180–200 laipsnių temperatūroje.

Keptą paukštį dalinau į dvi dalis. Jį galite valgyti tik su bulvėmis arba pasiruošti mėgstamų žalių salotų. Jei turite, bulves pabarstykite marinuotais kaparėliais. Su šia mėsa puikiai tiks krienai, taurė raudonojo vyno.

Keli patarimai:

  • Atidžiai stebėkite mėsą kepant – šoninė gan greitai apskrunda.
  • Kad mėsa būtų sultingesnė, galima ją prieš kepant apvirti vištienos sultinyje su lauro lapeliais (apie 5–10 min.).
  • Fazanas turėtų išeiti gardus troškintas raudonajame vyne arba keptas obuolių sultyse.
  • Fazaną galite prikimšti apvirtais laukiniais ryžiais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)