„Aš net neabejoju, kad veto bus atmetinėjamas. Jeigu visi kolegos bus Seime, neišvažiavę, mums tai padaryti pavyks“, – BNS penktadienį sakė R. Karbauskis.

Šalies vadovė vetavo abu įstatymus, susijusius su dotacija LSDDP.

Vienas teisės aktas keitė partijų finansavimo modelį apskritai, o kitas būtų leidęs Vyriausybei šiemet pasiskolinti pinigų šiai dotacijai išmokėti.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas stebėjosi, kodėl prezidentė atmetė naują partijų finansavimo modelį, nors anksčiau jį palaikė.

„Mes negalime priklausyti nuo prezidentės norų pasikeitimo. Vieną dieną ji sako viena, kitą dieną vetuoja tai, ką siūlė pati“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jis tvirtino, kad D. Grybauskaitė palaikė būtinybę parlamentinėms partijoms gauti valstybės dotaciją, tik priešinosi, kad dotacija LSSDP būtų paskirta Gintauto Palucko socialdemokratų dotacijos sąskaita, o tokių ketinimų galiausiai ir buvo atsisakyta.

Prezidentės nuomone, rinkimuose nedalyvavusios, bet atstovų Seime turinčios partijos turi teisę gauti finansavimą, tačiau tai turi būti daroma ne skolinantis, o numatant lėšų joms kitų metų biudžete.

Prezidentūra penktadienį pranešė, kad šalies vadovė taip pat ragina negriauti partijų finansavimo sistemos atsisakant procentinės rinkėjų balsų kartelės, tačiau pasiūlė ją sumažinti iki 2 procentų.

D. Grybauskaitė taip pat nepritaria biudžeto pataisų projektui, apjungusiam galimybes skolintis tiek gynybos biudžetui didinti, tiek LSDDP dotacijai, sakydama, kad „gynybos poreikiai negali tapti partijų finansavimo įkaitu“.

R. Karbauskis tvirtino, kad visos biudžeto pataisos Seime svarstomos bendrai, todėl atskirų projektų dėl gynybos finansavimo ir dotacijos LSDDP būti negalėjo.

„Opozicija puikiai supranta, kad nors ir galima pateikti du projektus, komitetuose jie bus sujungti į vieną“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Pasak jo, vetuodama pataisas šalies vadovė „vengė prisiimti atsakomybę“.

Pagal Seimo priimtas pataisas, LSDDP pretenduotų į maždaug 200 tūkst. eurų dotaciją.