Moteris parašė laišką Antstolių rūmams, Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), „Sodrai“, keliems Seimo nariams ir žiniasklaidos priemonėms. Ji teigia, kad jau trejus metus dirba nelegaliai, nes nors ir nori grąžinti skolą, tačiau nenori mokėti antstoliams tokių sumų, kokių jie reikalauja.

„Mano istorija tik viena iš dešimties tūkstančių tokių pat žmonių. (…) Antstolių reketininkams į rankas papuola nebūtinai blogi žmonės ar nebūtinai įstatymų laužytojai. Užtenka elementaraus žmogiško neatidumo ar užmaršumo ir jau būsi slegiamas godžių antstolių gniaužtų visomis įmanomomis priemonėmis“, – laiške rašo moteris.

Ji pasakoja, jog dirba gamyklinėje įmonėje pamainos viršininke jau 12 metų ir puikiai sutarianti su savo vadovu, kolektyve ją vertina ir ji taip pat vertina savo darbovietę.

„Vieną dieną, kaip iš giedro dangaus, vadovas atneša ir įteikia man laišką iš antstolių. Jame nurodyta, kad prieš kurį laiką įvykusiame autoįvykyje aš turėjau atlyginti žalą, to nepadariau, todėl dabar turiu sumokėti milžinišką sumą ne tik nukentėjusiojo draudimo kompanijai, tačiau ir antstoliams. Labiausiai nustebino ne tik tai, kad aš niekaip apie tai nebuvau informuota, bet tai, kad antstoliai sau užsidėjo trigubą sumą nuo padarytų nuostolių“, – laiške piktinosi Ramūnė.

Jai taip pat nesuprantama, kaip Lietuvoje skaičiuojamos skolos, neva kitose valstybėse žmogus turi grąžinti tik tiek, kiek yra skolingas ir skolų sumos neišauga dvigubai ar trigubai.

„Tai štai: paaiškinau šefui situaciją ir išdėsčiau, kad negaliu antstoliams mokėti tokios sumos, kadangi esu vieniša motina, turiu išmaitinti vaikus ir t.t. Su vadovu sutariau, kad mane oficialiai atleistų, o toliau algą mokėtų „juodais“ pinigais. Tai štai tokiu būdu gyvenu jau trečius metus“, – savo laiške rašo moteris.

Ramūnei atrodo, kad antstoliai reikalauja neadekvačių sumų iš piliečių. Be to, anot moters, antstolių interesas nėra išieškoti pinigus.

„Anglijoje antstoliai vaikšto po namus, skambina ir rūpinasi, kad skola būtų išieškota. Už tai gauna 7 proc. atlygį. Versle esant skolai – procentai lyginant su antstolių taip pat yra keliasdešimt kartų racionalesni, juolab, tas procentas būna išieškomas iš skolos sumos, o ne kaip papildoma suma“, – teigia Ramūnė.

Grasinimų sulaukia nuolat

Savo laiške Ramūnė nesirinko žodžių ir keletą kartų pavartojo necenzūrinę leksiką. Antstolius vienijančios organizacijos, Antstolių rūmų tai nenustebino. Jie nesiėmė komentuoti Ramūnės sprendimo dirbti nelegaliai, tačiau teigė, kad panašių laiškų ir grasinimų su necenzūrine leksika antstoliai gauna bene kiekvieną dieną. Būna netgi siuntinių su neaiškiais milteliais, purvinais skudurais, gedulo atributika.

„Antstolio darbas yra priverstinėmis priemonėmis vykdyti teismų ir kitų valstybės institucijų sprendimus. Procesą pralaimėjusi šalis su sprendimu dažnai nesutinka, todėl ir antstolio veiksmus vertina kaip neteisingus. Antstoliai, kontorų darbuotojai ir jų šeimų naria patiria nuolatinį psichologinį spaudimą bei padidintą riziką nukentėti darbo metu. Atlikdami profesinę pareigą vykdyti valstybės vardu priimtus sprendimus, jie rizikuoja savo sveikata ir turtu“, – teigiama Antstolių Rūmų atsakyme DELFI.

Per visą privačių antstolių veiklos laikotarpį užfiksuota apie 70 įvairių incidentų ir chuliganiškų išpuolių, susijusių su antstolių veikla.