Kaip rašo „Lietuvos žinios“, pažymėtų apleistų kapaviečių galima aptikti vos vienose kitose kapinėse, nors neprižiūrimų kapų tiek miestų, tiek kaimų kapinėse - apstu.

Neprižiūrima kapavietė - kapavietė, kuri ne trumpiau kaip dvejus metus netvarkyta ir atitinka bent vieną iš kriterijų: nėra duomenų nustatyti, kas ir kada buvo palaidotas, kapavietės statiniai yra suirę, apleisti arba jų visai nėra, sunykęs kapavietės aptvaras arba jo nėra, kapavietė apaugusi atžaliniais krūmais, žolėmis, netvarkoma.

Pavyzdžiui, Alytaus miesto Daugų ir Klevų gatvių kapinėse artimųjų kapus lankantys alytiškiai gali pastebėti kapavietes, pažymėtas lentelėmis su numeriais. Anot Alytaus miesto savivaldybės atstovų, pastarosiomis dienomis abejose kapinėse jau pažymėta po 100 galbūt neprižiūrimų ir apleistų kapaviečių.

„Nesitikėjome, kad bus tiek daug tinkamai neprižiūrimų kapaviečių. Dar viliamės, kad ant giminių ar artimųjų kapų išvydę tokias lenteles juos lankantieji susipras ir kapavietes susitvarkys. Tuomet nereikės jų priežiūrą bei galimybę jose laidoti perduoti visai svetimiems asmenims", - teigė Alytaus miesto savivaldybės administracijos atstovė Rasa Ogulevičienė.