Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šeštadienio susitikime priims Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, E. Macroną ir Vokietijos kanclerę Angelą Merkel.

„Prezidentas išdėstė, kas pastatyta ant kortos šiame susitikime, kuriuo siekiama patvirtinti ugnies nutraukimą Idlibo regione ir išplėsti diskusijas dėl politinio proceso, siekiant išspręsti konfliktą Sirijoje“, – sakoma E. Macrono biuro pareiškime.

„Jungtinių Valstijų ir Prancūzijos saugumas, humanitariniai ir politiniai tikslai Sirijoje tie patys, ir JAV prezidentas paprašė Respublikos prezidento patvirtinti šią bendrą poziciją Stambulo viršūnių susitikime“, – nurodė Eliziejaus rūmai.

Paryžius viliasi, kad ugnies nutraukimo išsaugojimas aplink Idlibą sudarys sąlygas pagalbos vilkstinėms pasiekti paskutinį didelį Sirijos sukilėlių bastioną. Damasko režimas šiuo metu blokuoja sostinėje šešias pagalbos vilkstines.

Prancūzija prieš viršūnių susitikimą taip pat viliasi, kad bus sukurtas bendras konstitucinis komitetas iš režimo atstovų, opozicijos grupių ir nepriklausomų figūrų, kuris pirmąjį susitikimą galėtų surengti iki metų pabaigos, Ženevoje.

„Mes tikimės, jog tarptautinė bendrija darys maksimalų spaudimą,.. kad Damasko režimas pagaliau sutiktų įsitraukti į politinį procesą“, – sakoma pareiškime.

Turkija, kuri rėmė Sirijos sukilėlius, dirbo su Sirijos režimą remiančiomis Rusija ir Iranu, siekdama užbaigti daugiau kaip septynerius metus trunkantį karą, bet šias pastangas Vakarai dažnai vertindavo įtariai.

Po trijų trišalių susitikimų su V. Putinu ir Irano prezidentu Hassanu Rouhani įvyks pirmas R. T. Erdogano susitikimas šiuo klausimu su Rusijos prezidentu ir dviem pagrindiniais Europos Sąjungos lyderiais.

Eliziejaus rūmai praėjusią savaitę perspėjo, kad E. Macronas iš naujo svarstys savo planą dalyvauti šeštadienio viršūnių susitikime, jei Sirijos režimas surengs bet kokį Idlibo puolimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją