Valdantieji „valstiečiai“ ketvirtadienį aptarė savo frakcijos kolegas Mindaugą Puidoką ir Naglį Puteikį, kurie trečiadienį veržėsi į Vaiko teisių apsaugos skyrių Kaune, pasitelkdami ir telefoninę teisę – skambindami socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui.

Vaiko teisių apsaugos specialistai vaikus rugsėjo pabaigoje paėmė po praeivio pranešimo, kad motina viešai sudavė berniukui, o tarnybos vadovė viešai yra sakiusi, kad toje šeimoje naudota rykštelė. Vaikai paimti teismo sprendimu.

„Iš tikrųjų užteko stebėsenos, tai nebuvo tokia šeima, kur vaikams grėstų pavojus gyvybei ir sveikatai“, – teigė Seimo LVŽS frakcijos narys M. Puidokas.

„Labai svarbu, kad kiekvienas dirbtų savo darbą, kurį išmano geriausiai. Vaiko teisių apsaugos specialistai, kurie priima sprendimus, turi prisiimti ir atsakomybę už tuos sprendimus, todėl jie priimami labai gerai pasvėrus. Politikai, kišdamiesi į valstybės tarnautojų darbą, vis tik turėtų įvertinti, ar jų spaudimas neturės įtakos priimamiems sprendimams. Labai gaila ir tenka apgailestauti, kad politikai ne tik ne padeda vykdyti teisės aktus, tačiau neretai trukdo. Kaip žinote, vakar vienas iš Seimo narių buvo įsibrovęs į atvejo vadybos posėdį, bet norėtumėm padėkoti policijos pareigūnams, kurie sureagavo žaibiškai ir užtikrino viešąją tvarką išvesdami politiką“, – kalbėjo Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė A. Jakavonienė.

„Valstiečiai“ tikina, kad jų kolegos Seimo nario įgaliojimų neperžengė.

„Aš neturiu informacijos, kad kažkas darė kažkam poveikį, jokios tarnybos man dar apie tai nepranešė. Seimo narys, kur toj apygardoj rinktas ir aktyviai domisi tais klausimais, šiuo atveju gynė šeimos interesus“, – sakė Seimo LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

„Buvo kalba ir valdančiojoje frakcijoje, klausiausi, ir pasisakymai yra tokie, kad nemato ribų peržengimo. Ir jūs nežinote, ir mes nežinome, kur ta riba“, – kalbėjo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Opozicija teigia, kad M. Puidokas ir Naglis Puteikis ieško asmeninės politinės naudos.

Mindaugas Puidokas

„Kai politikai tik bando savo asmeninės politinės naudos ieškoti, jie visada pakenkia pačiam procesui, pačiai reformai ar asmenims. Jie naudojasi, jie siurbia energiją, arba naudodamiesi situacija krauna sau, pasikraudinėja, kaip kokių špinatų valgo“, – teigė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas.

„Čia primena tokius niūrius Lietuvos laikus, kai įvairios garliavos buvo supriešinę Lietuvą vos ne iki pilietinio karo stovio. Man atrodo, kad Seimo nariai nori užkurti tą pačią emociją, tačiau atsakomybę turi prisiimti premjeras ir seimo socialinės apsaugos ministras, kurie tą reformą turėjo prižiūrėti“, – sakė Seimo TS-LKD frakcijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Tuo metu parlamentaras M. Puidokas nesustoja, kalba apie Vaiko teisių apsaugos tarnybos vadovės A. Jakavonienės ir Vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės atstatydinimą.

„Tarnyba turi turėti rimtus pokyčius, ir manau, kad tiek E. Žiobienei, tiek A. Jakavonienei greičiausiai reikės trauktis. Dėl to, kad vakarykščiai A. Jakavonienės pasisakymai labai aiškiai rodo jos gynybinę reakciją, ir nenorima aiškiai pripažinti padarytų klaidų. Tai yra tikrai nejautru“, – kalbėjo M. Puidokas.

„Dėl mano gebėjimų, galimybių ir kompetencijos eiti pareigas sprendžia socialinės apsaugos ir darbo ministras“, – atkirto A. Jakavonienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras sako, kad dabar ne laikas pakeitimams ir ragina savo kolegas valdžioje susilaikyti nuo specialistų spaudimo.

„Kai mes kalbame apie tokį viešą spaudimą konkrečios tarnybos konkrečiam skyriui, kaip ir kokius sprendimus daryti, kai teisė spręsti yra paliekama tarnybos darbuotojams, atvejo vadybininkams. Tai yra jau toks politinis spaudimas, kuris gali ilgoje perspektyvoje netgi paralyžuoti tarnybų darbą, jeigu tai būtų tęsiama. Žmonės turi vadovautis teise ir procedūromis, kurios nustatytos, o ne politinio spaudimo vedami“, – kalbėjo L. Kukuraitis.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad lapkritį valdančioji frakcija kviesis visus atsakingus asmenis dėl įvykių Kaune.