Ar žinote, kad šiais laikais, vadovaudamasis garsiais šūkiais apie vaikų teisių apsaugą ir vykdomą Matuko reformą, Jūsų šeimą vaikų teises ginančioms institucijoms gali priduoti bet kas?

Ar žinote, kad švietimo įstaigoms (mokykloms, darželiams) šiuo metu suteikti visi įgaliojimai priduoti jiems neįtinkančias šeimas policijai ir savivaldybės vaikų teisių apsaugos skyriui be jokių konkrečių įrodymų, vien tik įtarus apie galimą smurtą artimoje aplinkoje? Juk pedagogai išmokyti atpažinti smurtą, mato Jūsų vaiką diena iš dienos ir negalima suabejoti jų kompetencija. Nesvarbu, kad tuo konkrečiu momentu Jūsų vaikas neturi jokių mėlynių ir sumušimų, bet užtenka vien švietimo įstaigos rašinėlio minėtoms institucijoms apie galimą smurtą konkrečioje šeimoje ir savo įtarimus, kurie atitinkamai ir tendencingai sudėlioti pagal nuotrupas iš Jūsų vaiko pasakojimų, ir Jūsų namus aplankys vaikų teisių apsaugos skyriaus operatyvininkai, o policija pradės ikiteisminį tyrimą.

Ar žinote, kad švietimo įstaigos apie galimą smurtą policijai ir savivaldybės administracijos vaikų teisių apsaugos skyriui turi pranešti nedelsdamos? Tačiau niekur nėra apibrėžta, kas yra tas nedelsiant. Jei pedagogas staiga sugalvos, kad mėlynė, kurią Jūsų vaikas turėjo prieš kelis mėnesius, vis dėlto buvo tėvų fizinio smurto pasekmė, o ne kažkoks nelaimingas atsitikimas, kaip kad tuo metu buvo pasakyta, jis gali po tų kelių mėnesių nedelsdamas Jus ir priduoti dėl galimo fizinio smurto. O gal po kelių mėnesių vis dėlto bus nustatyta, kokio kilmės buvo sumušimas? Juk geriau patikrinti nei nepatikrinti.

Ar susimąstėte, kad jeigu Jūsų pavardė nešmėžuoja žiniasklaidoje, nesate didžiai nusipelnęs žmogus, tuo labiau operatyviai nebuvo fiksuotas fizinio smurto prieš vaiką atvejis, Jūsų byla pagal švietimo įstaigos pareiškimą apie galimą smurtą prieš mažametį vaiką tikrai nebus prioritetinė, ir Jūsų šeima mažiausiai keletą mėnesių gyvens strese, nežinioje ir baimėje? O paskubinti policijos ar savivaldybės vaikų teisių apsaugos skyriaus vykdomų tyrimų tikrai negalėsite. Nors laukdami šių įstaigų išvadų bandysit save įtikinti, kad nėra prie ko prikibti, bet tikrai nebūsit dėl to visiškai tikras juk norint visada galima rasti parankių liudininkų ir smurto įrodymų.

Ar žinote, kad tuos mėnesius, kada vykdomi tyrimai, Jūs turėsite sugalvoti, kur padėti vaiką? Ar tikrai ryšitės toliau vesti vaiką į Jūsų šeimą įdavusią švietimo įstaigą? Patikėsit savo vaiką Jūsų šeimą įskundusiems pedagogams? Tikrai visi turėsit galimybes palikti vaiką namie ar staigiai pakeisti švietimo įstaigą?

Ar susimąstėte, kad nenustačius smurto artimoje aplinkoje, nutraukus ikiteisminį tyrimą, Jūsų tikrai niekas neatsiprašys? Pedagogai šiuo atveju irgi atleisti nuo bet kokios atsakomybės, juk jie tik stropiai vykdė Matuko reformą, išreiškė tik savo nuogąstavimus apie galimą smurtą. Juk geriau patikrinti nei nepatikrinti. Na ir ačiū Dievui, kad nieko blogo nenustatė... Kaip manote, ar nuo to Jums pasidarys geriau? Ar tai neturės dar ilgai truksiančių pasekmių?

Todėl bendraudami su Jūsų vaiką ugdančiais pedagogais, būkite mandagūs, nereiklūs, pataikaukite, nesumąstykite kritikuoti jų ugdymo metodų ar reikšti pretenzijų. Tą darydami Jūs tikrai labai rizikuojate. Niekada negalite būti tikri, kad už Jūsų nugaros, prisidengiant kilniais tikslais dėl vaikų teisių apsaugos, nėra rengiamas keršto planas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!