Iš pradžių skelbta, kad Niujorko priemiestyje esančiuose Billo ir Hillary Clintonų namuose aptikta bomba.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad įtartinas paketas atsiųstas B. Obamai.

„Paketai įprastinės korespondencijos apžiūros procedūros metu buvo įvardyti kaip galimai sprogstamieji užtaisai, nedelsiant imtasi reikiamų priemonių. Saugomi asmenys paketų negavo, nebuvo jokios rizikos, jog gaus“, – teigiama slaptųjų tarnybų išplatintame pareiškime.

Pareigūnai teigia, jog „pradėtas kriminalinis tyrimas, kurio metu bus pasitelkti visi įmanomi ištekliai, siekiant surasti atsakingus asmenis“.

JAV Slaptoji tarnyba, sauganti šalies vadovus, trečiadienį paneigė žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad buvo perimtas įtartinas paketas, siųstas į Baltuosius rūmus.

Pasak pareigūnų, šie pranešimai „nekorektiški“.

Naujienų agentūra „Associated Press“ praneša, kad dėl bombos grėsmės evakuota naujienų kanalo CNN būstinė Niujorke.

Niujorko policija naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad pareigūnai buvo iškviesti į dangoraižį „Time Warner Center“, kuriame įsikūręs CNN biuras, tirti pranešimų apie įtartiną paketą.

Tyrėjai mano, kad bombos yra susijusios su užtaisu, pirmadienį rastu prie liberalių pažiūrų milijardieriaus Georgo'o Soroso namų Niujorko valstijoje.

Minimas pareigūnas neturėjo įgaliojimų viešai aptarinėti vykdomo tyrimo, todėl nesutiko skelbti savo pavardės.

Anot Bedfordo policijos departamento, jo pareigūnai pirmadienį 3 val. 45 min. vietos (10 val. 45 min. Lietuvos) laiku išvyko į Katonos gyvenvietę, kur vienas iš G. Soroso rezidencijos darbuotojų atidarė įtartiną siuntinį.

Šis žmogus paliko paketą šalimais esančioje giraitėje ir paskambino policijai, o ši perspėjo FTB bei Alkoholio, tabako ir šaunamųjų ginklų biurą.

Pasak Bedfordo policijos, šiuo metu incidentą tiria FTB darbo grupė, atsakinga už kovą su terorizmu.

FTB padalinys Niujorke per „Twitter“ paskelbė, kad „atlieka tyrimą Bedforde, Niujorko valstijoje, esančioje rezidencijoje ir aplink ją. Grėsmės visuomenės saugumui nėra; šiuo metu neturime papildomų komentarų.“

Šis milijardierius, praturtėjęs investuodamas į rizikos draudimo fondus, aukoja didžiules sumas liberaliąsias vertybes ginančioms organizacijoms ir neretai yra juodinamas konservatyviosios stovyklos veikėjų.

G. Soroso veikla taip pat suteikė peno daugybei nepagrįstų sąmokslo teorijų. Pavyzdžiui, konservatyvieji kritikai, nepateikdami jokių įrodymų, neseniai apkaltino jį slapta finansuojant hondūriečių migrantų vilkstinę, keliaujančią į šiaurę, Meksikos ir Jungtinių Valstijų link.

Kiti klaidingai kaltina filantropą bendradarbiavus su naciais Antrojo pasaulinio karo laikais, kai jis buvo vaikas ir gyveno Vengrijoje.

Aktyvistai dažnai skelbia socialiniuose tinkluose jam priklausančių namų adresus Vestčesterio apygardoje, esančioje į šiaurę nuo Niujorko. Kartais tokių pranešimų autoriai siunčia G. Sorosui piktų linkėjimų.

Baltieji rūmai iškart pasmerkė šiuos „niekingus veiksmus“ prieš dvi garsias demokratų figūras.

„Šie siaubą keliantys veiksmai yra niekingi ir visi atsakingieji bus patraukti atsakomybėn griežčiausiai, kaip tik numato įstatymas“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders.

„Jungtinių Valstijų Slaptoji tarnyba ir kitos teisėsaugos agentūros atlieka tyrimą ir imsis visų atitinkamų veiksmų, kad apsaugotų visus, kam kelia pavojų šie bailiai“, – pridūrė ji.

Metalinis vamzdis su laidais

Kas tiksliai buvo įtartinuose paketuose, nusiųstuose H. Clinton ir B. Obamai, kol kas neaišku. Atsakomybės niekas neprisiėmė ir nemanoma, kad jau būtų areštuoti kokie nors asmenys.

Slaptoji tarnyba nurodė, kad paketai „per įprastas pašto tikrinimo procedūras buvo iškart identifikuoti kaip potencialūs sprogstamieji užtaisai ir su jais buvo atitinkamai elgiamasi“.

„Saugomi asmenys šių paketų negavo ir nebuvo jokios rizikos, kad būtų galėję gauti“, – pridūrė Slaptoji tarnyba.

Niujorko policija naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad pareigūnai buvo iškviesti į dangoraižį „Time Warner Center“ tirti pranešimų apie įtartiną paketą.

Vėliau policija televizijai atsiųstą paketą pavadino „įtartinu užtaisu, apibūdinamu kaip metalinis vamzdis su laidais“, ir patvirtino, kad įvykio vietoje dirba jos nepaprastųjų situacijų padalinys ir sprogmenų specialistai. „Time Warner Center“ stovi tankiai apstatytoje centrinio Manhatano dalyje.

Slaptoji tarnyba, kuri rūpinasi dabartinių ir buvusių JAV prezidentų ir jų šeimų – H. Clinton yra buvusio prezidento Billo Clintono žmona – apsauga, nurodė pradėjusi „visapusišką kriminalinį tyrimą“.

Tyrimui bus „pasitelkti visi prieinami federaliniai, valstijos ir vietos ištekliai“, kad būtų nustatyta šių paketų išsiuntimo vieta ir identifikuoti kaltininkai.

Kol kas neaišku, ar H. Clinton ir B. Obama, kuris baigęs tarnybą prezidento poste su šeima liko Vašingtone, kad jo jaunesnioji dukra galėtų čia baigti vidurinę, buvo namuose, kai buvo rasti įtartini paketai.

FTB operatyvinis skyrius Niujorke nurodė žinantis apie įtartiną paketą, rastą prie H. Clinton namų Čapakvoje Vestčesterio apygardoje, ir kad jungtinė kovos su terorizmu grupė atlieka tyrimą.