Tėvai vaikų sulaukti tikisi ketvirtadienį

Patys tėvai teigia buvę informuoti, kad sūnus ir dukra bus grąžinti ketvirtadienį.

„Manome, kad jau rytoj pasirašys dokumentą ir duos tą įsakymą mums vaikus grąžinti. Be abejo, grąžins man vienam vaikučius, žmona turės gyventi kitur. Tai iš dalies toks prieitas kompromisas, tenkina“, – žurnalistams po komisijos posėdžio sakė vaikų tėvas Gintaras Kručinskas.

Vaikų mama Eglė Kručinskienė sako, kad sutarta, jog abu tėvai laikysis visų keliamų sąlygų, t.y. lankyti pozityvios tėvystės kursus, patys konsultuotis su psichologais ir leisti psichologams bendrauti su vaikais.

„Aš su viskuo sutinku, kad tik vaikai būtų ramioje aplikoje“, – sakė E. Kručinskienė.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, šiemet nuo liepos iki spalio 22-osios buvo 513 atvejų, kai vaikai perduoti laikinajai globai, pernai per liepą–gruodį tokių atvejų buvo 710.

Šiemet, nuo liepos 1-osios įsigaliojus Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisoms, gauta 6 tūkst. pranešimų, iš jų 64 proc. nepasiteisino, t. y. nenustatytas joks grėsmės vaikams lygis.

66 proc. atvejais pareigūnai nustato, kad šeimoms reikalinga pagalba, 14 proc. atvejų nustatoma grėsmė vaikams ir kreipiamasi į teismą dėl vaikų paėmimo iš šeimos.

L. Kukuraitis: nesugebame susikalbėti vaikų labui

„Labai džiaugiuosi šiandienos sprendimu, nes du mažamečiai vaikai grįš pas tėtį į savo namus. Kartu noriu tikėtis, kad atvejo vadybininkas ir jo suburta komanda bei kiti Kauno miesto savivaldybės ekspertai suteiks visą reikiamą pagalbą vaikams ir tėčiui su mama. Prašau tėčio ir mamos priimti šią pagalbą, jei ne dėl savęs, tai bent dėl vaikų“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Jis sako nuoširdžiai tikintis, kad pora myli vaikus bei ragino „suremti pečius“ vaiko teisių apsaugos specialistus, tėvus, savivaldybių darbuotojus ir visuomenę.

„Greičiausiai šio sprendimo laukė didžioji dalis Lietuvos, tokio sprendimo. Dėl detalių vis dar diskutuojama, kada ir kaip, kokiomis sąlygomis bus grąžinami vaikai, kokia pagalba bus užtikrinama“, – teigė ministras.

Jis tikisi, kad socialiniai darbuotojai suteiks visą reikiamą pagalbą šeimai po mėnesio pertraukos grįžus vaikams, kartu jis prašo tėvų „maksimalaus bendradarbiavimo“.

„Dėl ko esu nusivylęs – dėl mūsų negebėjimo susikalbėti vaikų labui“, – sakė L. Kukuraitis.

S. Skvernelis: vaiko teisių tarnybos perlenkė lazdą

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad vaiko teisių apsaugos tarnybos elgėsi netinkamai per didelio visuomenės dėmesio sulaukusią situaciją Kaune, kai mažamečiai vaikai buvo atskirti nuo tėvų dėl įtarimų smurtu.

„Tai, kas skelbiama viešai, manęs neįtikina, kad tokios priemonės buvo reikalingos, įskaitant motinos laikymą areštinėje ir tokių kardomųjų priemonių taikymą. Nesant akivaizdžių smurto požymių reakcija, švelniai tariant, buvo keista“, – BNS trečiadienį sakė premjeras.

„Tarnybos turi vykdyti įstatymus, bet be aklų teisės normų taikymo turi būti ir objektyvūs kriterijai. To aš pasigedau. Daugiau kaip mėnesį vaikai yra atskirti nuo tėvų, keistai atrodo pagalbos nesuteikimas šeimai, tėvui. Manau, kad buvo perlenkta lazda“, – pridūrė ministras pirmininkas.

Anot S. Skvernelio, pasitikėjimą mažina ir tokios detalės, kai motina viešai neteisingai buvo apkaltinta buvusi neblaivi.

Tai Vyriausybės vadovas kalbėjo netrukus po to, kai Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba nusprendė du mažamečius vaikus grąžinti tėvui.

„Dabar svarbiausia suteikti reikalingą pagalbą tėčiui ir nešališkai išspręsti problemą, susijusią su mama“, – teigė premjeras.

Pasak premjero, vaiko teisių apsaugos reformos įgyvendinime matomos spragos praeitą savaitę buvo aptartos Vyriausybėje, tokie pasitarimai numatomi kas tris mėnesius.

S. Skvernelio teigimu, būtina stiprinti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą ir specialistų mokymą.

DELFI primena, Eglės elgesys praeivių dėmesį patraukė, kai kaunietė su savo atžalomis vaikščiojo Panemunės šile. Kaip teigia dviejų vaikų mama, jos sūnus pasileido bėgti į gatvę ir ji esą tiesiog bandė jį sudrausminti.

„Vaikas bėgo labai didelį atstumą ir žinojau, kad bus toks pavojingas posūkis, kur dviračiai važiuoja. Palikusi mergaitę aš bėgau paskui. Aš jo prieš tai maldavau, prašiau – sustok, sustok, nebėk. Bet jam tie maldavimai... vaikas nelabai klauso. Aš tada jam pliaukštelėjau kokius tris kartus per kombinezoną, jis nieko nepajuto ir net neketino manęs klausyt, kad reikia grįžti pas sesutę, kurią aš irgi palikau tiesiog miške. Jis toliau norėjo bėgti, tada aš jam pora kartų trinktelėjau per rankytę“, – aiškino atimtų vaikų mama Eglė.

Pasak jos, netoliese buvusi kita šeima pradėjo moterį filmuoti, vėliau iškvietė policiją. Pareigūnai kaunietę išsivežė apklausai. Kaip pasakojama reportaže, sužinojęs apie incidentą į komisariatą atskubėjo ir vaikų tėtis.

Tėvų teigimu, atvykę Kauno vaiko teisių apsaugos specialistai elgėsi grubiai. Vežant vaiką atlikti tyrimo berniukas, pasakoja tėvai, pravirko, todėl tėvas paėmė jį iš kėdutės ir išsinešė nuraminti į lauką.

Tarnybos specialistas, pasak tėvo, pasiuto ir pradėjo vaiką plėšte plėšti iš rankų. Į pagalbą šoko ištiktam vyrui esą puolė pro šalį važiavę pašaliniai žmonės. Vaikai buvo atimti iš tėvų ir iš pradžių apgyvendinti vaikų globos namuose, vėliau – atiduoti globėjams.

Po vaikų paėmimo skandalo laikinoji Kauno Vaiko teisių tarnybos vadovė Daiva Porutienė nušalinta nuo pareigų. Ji grąžinta į vyriausiosios specialistės pareigas.