Pasak „valstiečių“ deleguoto premjero, Vyriausybė įžvelgusi poreikį viešumui, todėl trečiadienį vykusio pasitarimo metu buvo nuspręsta ateityje vyksiančius pasitarimus transliuoti viešai, o įrašus - išsaugoti.

„Poreikis (viešumui. - ELTA) yra, o jei jis yra - mes atliepiame. Jeigu Seime bus pritarta įstatymo pakeitimui, pasitarimai bus vieši. Tai turi būti reglamentuota įstatymu, nes Vyriausybė nieko negali daryti ir nieko nedarys, kas nėra numatyta kaip jos viešoji funkcija“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams aiškino S. Skvernelis.

Pasak premjero, Vyriausybės pasitarimai bus prilyginti posėdžiams, todėl turės būti tiesiogiai transliuojami internetu ir saugomi, o tai esą garantuos, kad nebūtų spekuliuojama dėl įrašų turinio bei „nebūtų skleidžiamas melas ir dezinformacija“.

Paklaustas, kam reikalingi du iš esmės vienodi Vyriausybės susitikimų formatai, S. Skvernelis tikino, kad posėdžiai ir pasitarimai, kaip ir dabar, skirsis savo turiniu ir aptariamų klausimų spektru, tačiau neneigė, kad uždariems pokalbiams būdas bus surastas.

„Tas (ne viešas. - ELTA) formatas tikrai bus. Yra ministrų pasitarimai ir jie tikrai išliks. Bet kalbame apie Vyriausybės pasitarimus. Jie bus atviri“, - neslėpė ministras pirmininkas.

Tuo tarpu sprendimą iš interneto pašalinti anksčiau vykusių Vyriausybės posėdžių įrašus S. Skvernelis priskyrė Vyriausybės kanceliarijai, kuri, anot premjero, „preciziškai žiūri į kiekvieną straipsnį ir poįstatyminį aktą“. Tiesa, premjeras patikino, kad sutvarkius reguliavimo tvarką anksčiau vykusių posėdžių įrašai bus vėl prieinami visuomenei.

ELTA primena, kad trečiadienį ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pavedė Vyriausybės kanceliarijai skubos tvarka parengti Vyriausybės įstatymo pakeitimo projektą.

Tai padaryta siekiant užtikrinti Vyriausybės priimamų sprendimų viešumą ir suvienodinti Vyriausybės posėdžių ir pasitarimų garso ir vaizdo įrašų teisinį reguliavimą, rašoma Vyriausybės pranešime.

Pakeistame įstatyme būtų nustatytas Vyriausybės pasitarimų garso ir vaizdo įrašų darymas, tvarkymas ir saugojimas. Taip pat šiame įstatyme bus įtvirtintas Vyriausybės posėdžių vaizdo įrašų darymas ir saugojimas, prireikus - kiti su tuos susiję pakeitimai.

Antradienį opozicijos iniciatyva sušauktas nenumatytas Seimo posėdis, kuriame svarstytas rezoliucijos projektas dėl premjero galimai įvykdytų teisės aktų pažeidimų ištrinant Vyriausybės pasitarimo įrašą.

Pats premjeras antradienį feisbuke pranešė, kad opozicijos šaukiamame nenumatytame posėdyje nedalyvaus, nes išvyksta į Marijampolę. Premjeras, pabrėždamas, kad opozicijos yra žeminamas ir įžeidinėjamas, ragino jam rūpimus klausimus užduoti per Vyriausybės valandą Seime.

Premjeras visuomenės kritikos ir kaltinimų varžant žiniasklaidos laisvę sulaukė kilus skandalui, kai Vyriausybės pasitarime S. Skvernelis itin grubiai pasisakė apie žurnalistus ir žiniasklaidą. Žurnalistams paprašius pasitarimo įrašo, jis buvo ištrintas.