„Šiaip jau eilinė Seimo narė A. Širinskienė gali laidyti užuominas, kad ji gali parengti nutarimą dėl Seimo paleidimo, R. Karbauskis, nepasitaręs su frakcija, sako „bus apkalta vienam ar kitam Seimo nariui“. Atrodo taip, kad yra caras ir carienė“, – sako Seimo narys Povilas Urbšys.

Jam atitaria kitas buvęs Valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys – Bronius Matelis. Iš tribūnos Seime ragina buvusius bendražygius gerai pasižiūrėti į mašinisto veidą ir galbūt jame jie atpažinsią ne politiką, o „Agrokoncerno“ savininką.

Nuo meilės iki neapykantos valdžioje – kaip ir gyvenime – vos vienas žingsnis, tik šių dramų kainą mokame mes, mokesčių mokėtojai. Bet dramos kol kas tik stiklinaitėje. Kol kas daugiau R. Karbauskį mylinčių ir bet kuris jo sprendimas vis dar važiuoja buldozeriu.
Indrė Makaraitytė

Nėra griežtesnių R. Karbauskio ir „valstiečių“ kritikų nei atskilėliai nuo šios frakcijos. Mat, kaip jie patys sako, jie žiną daugiau – buvo arti kūno, valdžioje, su „valstiečiais“ ir jaučiasi galį objektyviau įvertinti visą situaciją. Dabar situaciją vertina taip objektyviai, kad vienas iš atskilėlių flirtuoja su konservatoriais, kitas, kokia likimo ironija, yra iš jų pasitraukęs.

Nuo meilės iki neapykantos valdžioje – kaip ir gyvenime – vos vienas žingsnis, tik šių dramų kainą mokame mes, mokesčių mokėtojai. Bet dramos kol kas tik stiklinaitėje. Kol kas daugiau R. Karbauskį mylinčių ir bet kuris jo sprendimas vis dar važiuoja buldozeriu. Pavyzdžiui, kad koalicijos partnerių socdarbiečių partinėms reikmėms būtų leidžiama skolintis valstybės vardu kaip ir krašto apsaugos finansavimui balsavo visi ir privaloma tvarka be teisės nedalyvauti Seimo posėdyje. Net ir Sauliaus Skvernelio ministrai – Seimo nariai.

R. Karbauskiui pavyko surinkti daugiau nei 70 Seimo narių balsų.

Vis tik kodėl praregi vos vienetai ir tai užtrunka daug lėčiau nei kokiems kačiukams? Net ir tokiam patyrusiam teisėsaugininkui ir teisinguoliu pristatančiam P. Urbšiui prireikė net pusantrų metų bendro darbo Seime, kad pagaliau suprastų, jog Seime atsirado caras ir dar su cariene.

Deja, ne be jo pagalbos. Ir ne be kitų – taip pat.

B. Matelis susiprato anksčiausiai – jam užteko Gretos Kildišienės istorijos. Bet G. Kildišienės neužteko P. Urbšiui. Žaidė jis žaidimą – vieną ranką kėlė už R. Karbauskį, kita – knisosi po jo popierius. Šis žaidimas reiškė, kad būti frakcijoje nepatogu, bet kas toks esi Seime, kai neturi valdžios ir kuriame opozicija – kiaura it rėtis ir kurio liberalai balsuoja už „valstiečių“ pasiūlymus?

P. Urbšiui prireikė pusantrų metų, kol suprato, kad jei nori būti įtakingas įtakingiausio Seimo nario parankinis, turi vykdyti jo valią. Kelti rankas, kitaip tariant, tada, kai reikia. Kas praregės kitas?
Indrė Makaraitytė

„Niekada nevykdžiau jokio R. Karbauskio nurodymo. Mes per rinkimų kampaniją deklaravome skaidrumą ir atvirumą. Kai pasirodė, kad R. Karbauskis tą skaidrumą supranta dvejopai, kad vienas koncernas turi būt tempiamas į dienos šviesą, jo koncernas turi būt paslėptas šešėlyje, tai aiškiai buvo nukrypimas nuo tų vertybių“, – šiandien purkštauja P. Urbšys, nors realiai R. Karbauskis ir šiandien, ir prieš metus elgėsi lygiai taip pat. Net įžūliau, nes paramos turėjo daugiau ir reikėjo mažiau politinės ekvilibristikos, kad laimėtų balsavimus.

Bet buvo patogu iškart po rinkimų būti sunkiąja R. Karbauskio artilerija. Jis buvo deleguotas deryboms su potencialiais partneriais ir ne bet kokiais, o tais, kuriuos geriausiai žino ir kuriems jis pats buvo blogiausias variantas – Tėvynės sąjunga. Šios partijos vadovų P. Urbšys kaltinamas suskaldęs Panevėžio skyrių, tad R. Karbauskis jautėsi įleidęs vilką į ėriukų gardą.

Vilkas, pasirodo, pjovė ėriukus ir paties R. Karbauskio garde, bet ėriukų vadas – ne prastesnis, o gerokai gudresnis žaidėjas. Šiandien R. Karbauskis iš po žemių traukia naftalinu trenkiančius įrašus ir organizuoja jam apkaltą. Tam, kad išmestų iš Seimo P. Urbšį, R. Karbauskis aukoja net ir Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją.

Taigi P. Urbšiui prireikė pusantrų metų, kol suprato, kad jei nori būti įtakingas įtakingiausio Seimo nario parankinis, turi vykdyti jo valią. Kelti rankas, kitaip tariant, tada, kai reikia.

Kas praregės kitas?

Tiesa, pakeliui iki to kito dar buvo Justas Džiugelis, bet šis išėjo iš frakcijos, o kad jo neišmestų, dar ir nuolankiai atsiprašė R. Karbauskio.

Bet kitas jau seniai eilėje yra Viktoras Pranckietis ir R. Karbauskis leidžia tai suprasti vis garsiau ir geriau.

„Liūdnai atrodė Seimo Pirmininkas scenoje“, – teigė R. Karbauskis apie V. Pranckietį dar gegužės mėnesį, kai šis mitinge prie Seimo pasakė, kad jam už kai kuriuos Seimo sprendimus yra gėda. Jei jam gėda, galįs pasitraukti, drąsiai tėškė tuomet R. Karbauskis, drąsos įgavęs prieš minią, kurios puolamas puikiai mobilizuoja savo rinkėjus.

Gal jie visi, „valstiečiai“, jau yra atpažinę mašinisto veidą, kaip ir siūlo B. Matelis, tik visi supranta, kad viešos išpažinties kaina prieš pat rinkimus yra tiesiog per didelė. Baisiai čia didelis daiktas pakelti ranką? Gali suvaidinti, kad esi labai užsiėmęs ir nedalyvauti arba apsimesti, kad nieko nežinai.
Indrė Makaraitytė

R. Karbauskis privačiai sako, kad geriau jau V. Pranckietis neišsižiotų kalbėti, nes vis ką nors nusišneka. Kartais išties sušneka vėjus, kaip antai apie medžius, bet dėl medžių už jį R. Karbauskiui atsiprašinėti nereikėjo. O kai V. Pranckietis prakalbo apie per Sąjūdžio minėjimą pasisakiusius veikėjus, R. Karbauskis frakcijos ir visos partijos vardu išplatino pareiškimą, kuriame apgailestavo dėl V. Pranckiečio pasisakymo ir ragino ateityje visus Seimo narius „susilaikyti nuo pareiškimų, kurie gali įžeisti Lietuvos žmones.“

Koks pažeminimas, ar galėtų būti blogiau?

Galėtų ir buvo, nes tiesiai iš lėktuvo po vizito Izraelyje, vietoje poilsio V. Pranckietis puolė aiškintis R. Karbauskiui, kai šis jo pareikalavo atsakomybės tame pačiame Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos reikale, už kurį ketina iš Seimo išmesti P. Urbšį. Ir kuris yra tempiamas per jėgą ant kurpalio. Tai supranta kiekvienas protingesnis Seime. Bet Seimo dauguma – Karbauskio, ir šis tyli.

O ką V. Pranckietis?

Tyli ir V. Pranckietis, viešai R. Karbauskio niekinamas, vis tiek jo valią vykdo.

„Mes neturime santykių, mes tiesiog dirbame savo darbą“, – sako V. Pranckietis, o kai P. Urbšys imasi jį ginti, jog R. Karbauskis jį šantažuojąs, šis tik numykia – tokių žodžių aš nevartočiau.

Tą pačią dieną, kai reikia balsuoti dėl to, ar priimti Komisijos išvadas dėl LRT, V. Pranckietis pasiūlo balsuoti už šias išvadas skubos tvarka. Nors klausimas – mažų mažiausiai nevienareikšmis ir tik R. Karbauskis bei jo aplinka, rengę šios Komisijos išvadas, tvirtina, jog LRT politizavimo užuomazgų ten nėra.

Menkinamas, bet juk vis tiek – Seimo Pirmininkas. Nes ir tokia – vis tiek valdžia ir tai geriausias atpildas už viso pasaulio pažeminimus. O kas tu toks, kai neturi valdžios šiame, R. Karbauskio, Seime?
Indrė Makaraitytė

Tvirtina ir balsuoja, bet galvoja galas žino kaip.

Gal jie visi, „valstiečiai“, jau yra atpažinę mašinisto veidą, kaip ir siūlo B. Matelis, tik visi supranta, kad viešos išpažinties kaina prieš pat rinkimus yra tiesiog per didelė. Baisiai čia didelis daiktas pakelti ranką? Gali suvaidinti, kad esi labai užsiėmęs ir nedalyvauti arba apsimesti, kad nieko nežinai. Juk tyli ir kenčia net ir viešai žeminamas, menkinamas įtakingiausio Seimo nario, faktinio Seimo vadovo, kuris turi daug galios, bet mažai pareigų ir oficialių įsipareigojimų, pats V. Pranckietis.

Menkinamas, bet juk vis tiek – Seimo Pirmininkas.

Nes ir tokia – vis tiek valdžia ir tai geriausias atpildas už viso pasaulio pažeminimus. O kas tu toks, kai neturi valdžios šiame, R. Karbauskio, Seime?