Straipsnius JAV dienraščiui „The Washington Post“ rašęs Saudo Arabijos žurnalistas J. Khashoggis nužudytas savo šalies konsulate Stambule spalio 2 d.

Saudo Arabija pateikė skirtingas versijas apie tai, kas nutiko JAV gyvenusiam žurnalistui. Ilgai tvirtinusi, kad J. Khashoggis vis dar gyvas, Saudo Arabija galiausiai pareiškė, kad 59 metų amžiaus J. Khashoggis vis dėlto buvo nužudytas konsulate.

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sakė, kad JAV „nubaus atsakingus asmenis“ ir atšaukia vizas 21 identifikuotam įtariamajam.

„Imamės atitinkamų veiksmų, įskaitant vizų atšaukimą. Šios bausmės nebus paskutinis žodis šiuo klausimu. Labai aiškiai nurodome, kad JAV netoleruoja tokių negailestingų veiksmų nutildyti poną J. Khashoggį, žurnalistą, panaudojant smurtą“, - reporteriams sakė M. Pompeo.

Antradienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad žurnalisto nužudymas buvo suplanuotas iš anksto, nors Saudo Arabija skelbė, jog J. Khashoggis žuvo konsulate kilus netikėtoms grumtynėms.

R. T. Erdoganas teigė, kad Turkija turi svarių įrodymų, jog žmogžudystė buvo tyčinė ir brutali, bei ragino, kad įtariamieji būtų teisiami Stambule.

JAV iš pradžių laikėsi atsargios pozicijos ir neskubėjo kaltinti Saudo Arabijos, bet sulaukė spaudimo griežtinti savo poziciją.

Daugelis pasaulio lyderių pasmerkė gerai žinomo Saudo Arabijos valdžios kritiko nužudymą ir pareikalavo išsamaus tyrimo.