Kaip pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba, buvęs Kauno vicemeras ir bendrovės „Kauno vandenys“ technikos direktorius Valys Venslovas nubaustas trejų metų laisvės atėmimo bausme jos vykdymą atidedant dvejiems metams ir 37,6 tūkst. eurų bauda, jam taip pat trejiems metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

Kitiems kaltinamiesiems skirtos baudos. Bendrovės Siurblinių skyriaus viršininkui Egidijui Dūdai skirta 15 tūkst. eurų bauda, Tinklų skyriaus viršininkui Vytautui Rudžiui – 11,3 tūkst. eurų bauda, Techninio projektų skyriaus Statybos priežiūros grupės vyresniajam inžinieriui Stasiui Jagelavičiui – 7,5 tūkst. eurų bauda. Visiems jiems dvejiems metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

Už kyšio davimą ir kitų korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų padarymą taip pat teisti penkių privačių bendrovių vadovai. Keturiems iš jų teismas taip pat skyrė baudas: Romui Gaidžiui ir Andriui Kazickui – po 9,4 tūkst. eurų, Tomui Gumbelevičiui – 5,6 tūkst. eurų, Algirdui Grybauskui – 11,3 tūkst. eurų.

Vienos bendrovės vadovas Linas Bernotas, pripažinęs savo kaltę ir padėjęs atskleisti padarytas nusikalstamas veikas, nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas pagal laidavimą.

Teismas nuteistiems asmenims iš viso skyrė daugiau nei 107 tūkst. eurų baudų. Taip pat teismas nusprendė konfiskuoti nusikaltimų metu gautų kyšių vertę – 7,6 tūkst. eurų bei valtį. Iš nuteistųjų V. Venslovo, E. Dūdos, T. Gumbelevičiaus ir A. Grybausko solidariai priteista 8,1 tūkst. eurų turtinės žalos „Kauno vandenų“ naudai.

Bylos duomenimis, įvairius darbų ir paslaugų užsakymus bendrovėje „Kauno vandenys“ gaudavo bei išskirtinį palankumą turėjo tik tos įmonės, kurių vadovai duodavo kyšius bendrovės vadovaujančias pareigas einantiems darbuotojams.

Kyšius verslininkai mokėdavo reguliariai pagal susitarimą, nuo 3 iki 10 proc. nuo kiekvienos „Kauno vandenų“ įmonėms pervedamos sumos, apmokant už šių įmonių atliktus darbus ar suteiktas paslaugas.

Pasak STT, patikrinus didelę dalį 2012 ir 2013 metais bendrovėje „Kauno vandenys“ atliktų viešųjų pirkimų, nustatyta, kad per pusantrų metų kyšius mokėjusios bendrovės buvo gavusios daugiau kaip 70 užsakymų, bendra jų vertė viršija milijoną eurų.

Nustatyta, kad tiriamuoju laikotarpiu nurodytų bendrovės darbuotojų priimami kyšiai siekdavo 2 tūkst. eurų. Kyšiai mokėti ne tik pinigais, tačiau ir įvairiais daiktais.

Ši didelės apimties baudžiamoji byla teismą pasiekė 2015 metų rugpjūtį. Ikiteisminiam tyrimui vadovavo ir kaltinimą teisme palaikė Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Kauno apygardos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas aukštesnės instancijos teismui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)