Svarbiausia – kad visi darbuotojai jaustųsi gerai

Gyvūnai darbe“ – tai „Purina“ socialinis projektas, kuris skatina įmones būti draugiškomis augintiniams ir sudaryti sąlygas darbuotojams į darbą atsivesti savo keturkojus draugus. Tiesa, šį kartą keturkojai yra kvalifikuoti specialistai, kurie dirba socialinį darbą. Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Interneto reklamos platformos „Adform“ biure Vilniuje galima sutikti virš 400 darbuotojų, dalis jų – šunys, žiurkės ir tarantulai. Įmonės administracijos vadovė Rita Bagdonaitė teigia, kad čia dirbantys žmonės labai myli gyvūnus, todėl nuo pat veiklos pradžios čia dirbama kartu su savo augintiniais.

„Darbuotojai ypač myli šunis, todėl juos į darbą atsiveda ne tik penktadieniais, bet ir kitomis savaitės dienomis. Kasdien čia turime apie 6 šunis. Štai, kolegė žiurkes atsineša. Ketvirtame aukšte esame turėję tarantulą, bet jį atsinešdavęs kolega čia jau nebedirba. Nelabai kas ten mėgo tą tarantulą“, – juokiasi Rita.
Gyvūnai darbe

Žinoma, tvarką biure padeda gyvūnų vedimosi taisyklės, užtikrinančios, kad augintiniai niekam nesukeltų nepatogumų.

„Kadangi visi dirbame bendrose erdvėse, turime atsiklausti, ar niekas nebijo, ar nėra alergiškų žmonių. Viename aukšte yra kolega, kuris savo darbo vietoje turi prisikabinęs kortelę, kad yra alergiškas. Tai tiesiog toje erdvėje šunų niekas nevedžioja. Taip pat nesivedame gyvūnų į valgyklą. Svarbu, kad visi jaustųsi gerai. Darbuotojui šalia esantis gyvūnas yra motyvacija, nusiraminimas“, – sako Rita.

Prie neįprastų gyvūnų teko priprasti

Rita pabrėžia, kad tradicijos biure laikomasi seniai. Ji skaičiuoja, kad su gyvūnais biuro darbuotojai dirba mažiausiai 10 metų.

„Mūsų įmonės kultūra skandinaviška, orientuota į darbuotojus ir jų laisvę, kad jie geriau jaustųsi. Daug investuojame į tai. Dėl to sunku pasakyti, kada mūsų biure apsilankė pirmas šuo. Lietuvoje esame jau 16 metų – gal ne nuo pat pradžių vedamės gyvūnus į darbą, bet bent 10 metų tai tikrai. Šunys jau nuo seno laikomi mūsų darbuotojais“, – aiškina ji.
Gyvūnai darbe

Čia dirbanti Evelina savo augintinį Balu į darbą vedasi tik penktą kartą, mat šuo dar jaunas. „Džiaugiuosi, kad galiu jį pasiimti į darbą, nesinori jo vieno namuose palikti. Noriu, kad priprastų prie žmonių, nes dar kol kas jis baikštus. Jis dabar susijaudinęs, nes kažkas vyksta ir jis tą jaučia“, – pasakoja Evelina.

Karina į darbą atsineša kiek neįprastus augintinius – žiurkes. Ji prisipažįsta, kad ne visiems kolegoms šie gyvūnai atrodo malonūs, bet pasižiūrėti į neįprastus augintinius įdomu kiekvienam.

„Anksčiau kolegos bijojo, bet dabar nebebijo. Šiaip visiems aplinkiniams įdomu pasižiūrėti, palaikyti ant rankų – tai padeda atsipalaiduoti, nusiraminti. Juk tai nedažnai kasdienybėje matomas gyvūnas. Kadangi neloja, tai ir dirbti netrukdo, narve sau ramiai gyvena. Dviejų iš jų vardai – Darius ir Girėnas, kurie anksčiau į savo vardus net sureaguodavo. Namuose turiu šunį: jis jų bijo“, – sako Karina.

Gedimino auginamas Berno zenenhundas ne tik moka sėdėti ir gulėti, bet paprašytas gali ir duoti šeimininkui bučkį į skruostą.

„Puikiai su juo dirbam – į biurą kartu ateinam bent kartą per savaitę. Jis ramus, guli šalia. Visada laukia manęs. Šitame aukšte jaučiasi kaip šefas, kartais suloja“, – teigia Gediminas.