Prieš metus broliai Batistos nusprendė parduoti verslovę „Eldorado Brasil Cellulose“ grupei „Paper Excellence Group“, Nyderlanduose įsikūrusiai bendrovei, kuri priklauso Jacksonui Widjaja, Indonezijos magnato Eka‘os Widjaja‘os anūkui. 15 mlrd. realų (4 mlrd. JAV dolerių) vertės pasiūlymas, net tarp didesnių Brazilijos konkurentų vertinamas kaip pernelyg dosnus, broliams Batistoms nuskambėjo pačiu laiku, nes jie skubėjo atsikratyti aktyvų po to, kai kyšininkavimo skandalas sudrebino jų „JBS SA“ mėsos imperiją.

Bet rugsėjo pradžioje brolių Batistų kontroliuojančioji bendrovė J&F pareiškė nutraukianti sutartį po to, kai „Paper Excellence“ praleido dvylikos mėnesių sandorio užbaigimo terminą. Widjaja‘ų bendrovė, kuri jau spėjo įsigyti 49,4 proc. „Eldorado“ dalį, išliktų mažumos akcininke, kol brazilai išlaikytų kontrolę, pranešė J&F. Bendrovei „Eldorado“ vadovauja Aguinaldo‘as Ramosas Filho‘as, 25-erių metų Wesley‘io ir Joesle‘io sūnėnas, kuris taip pat yra JBS valdybos narys.

Tai paskatino grupę „Paper Excellence“ pradėti arbitražo procesą prieš J&F San Paule. Nyderlandų bendrovė, vykdanti veiklą Kanadoje ir Prancūzijoje, teigia turinti lėšų užbaigti sandorį, ir kaltina brolius Batistas sabotavimu ir dirbtinių kliūčių sudarymu po to, kai pakilus plaušienos kainoms kainai šoktelėjo „Eldorado“ akcijų vertė, rodo teismo dokumentai, su kuriais susipažino „Bloomberg“.

Šaltiniai, artimai susiję su „Paper Excellence“, teigia, kad per Los Andžele rugpjūtį vykusį susitikimą, kuriame dalyvavo tiek Widjaja, tiek Ramosas Filho‘as, J&F pareikalavo papildomų 6 mlrd. realų sandoriui galutinai įgyvendinti. Artimas J&F šaltinis teigia, kad apie tokį skaičių užsiminta per preliminarias ir neoficialias diskusijas dėl galimos naujos pardavimo sutarties, kurios reikalavo Widjaja, sąlygų.

Anot J&F, ginčas kilo ne dėl kainos, o dėl „Paper Excellence“ nesugebėjimo atlaisvinti 8 mlrd. realų lėšų užstatui, kurį Batistos pasiūlė siekdami užtikrinti banko paskolas bendrovei „Eldorado“. Tai buvo „esminė“ išankstinė sąlyga, iškelta grupei „Paper Excellence“, kad šioji galėtų perimti kontrolę, savo pareiškime teigia J&F.

Anot „Paper Excellence“, dauguma kreditorių – įskaitant plėtros banką BNDES – atsisakė naujo užstato už paskolas ir iškėlė sąlygą: kad „Eldorado“ iš anksto apmokėtų daugiau nei 5 mlrd. realų skolos, rodo teismo dokumentai. BNDES atsisakė komentuoti tokį pareiškimą.

Kaip alternatyvą, „Paper Excellence“ pasiūlė suteikti „Eldorado“ įmonei kapitalo injekciją – arba paskolinti lėšų per priešeksportines paskolas, – kad plaušienos gamintoja galėtų sumokėti kreditoriams ir atsikratytų skolos. J&F atsisakė tvirtindama, kad tai susilpnintų Batistų pozicijas.

Grupės „Paper Excellence“, reikalaujančios, kad J&F sutiktų su jai iškeltomis sąlygomis, ieškinius teismui atmetė Brazilijos teisėjai, kurie akivaizdžiai palaikė J&F argumentus. Grupei „Paper Excelelnce“ šis bylinėjimasis jau antras skaudus smūgis, bendrovei siekiant plėstis į Braziliją. Šių metų kovą bendrovė pralaimėjo konkursą, mėgindama įsigyti iš lapuočių gaunamos celiuliozės gamintoją „Fibria Celulose SA“, kai jai nepavyko prisiimti įsipareigojimų, būtinų paskolai gauti.

Abu minėti atvejai sustiprino abejones dėl „Paper Excellence“ galimybių užsitikrinti finansavimą, juolab atsižvelgus į jos saitus su „Asia Pulp & Paper Co“ (APP), nepriklausoma Džakartoje įsikūrusia bendrove, kuri taip pat priklauso Widjaja šeimai. 2001 metais APP neįvykdė per 12 mlrd. dolerių vertės įsiskolinimų po to, kai savo verslą nusprendė plėsti Kinijoje.

Tačiau „Paper Excellence“ pareiškė turinti per 11 mlrd. laisvai disponuojamų realų, už kuriuos galėtų apmokėti Eldorado įsiskolinimus ir įsigyti Batistų valdomą kontrolinį akcijų paketą. Kaip įrodymą bendrovė pateikė banko sąskaitų išrašus.

J&F tikino toliau kovosianti už savo teises, tuo pačiu išreikšdama viltį palaikyti „kiek įmanoma garbingus santykius su savo partnere“ grupės „Eldorado“ labui. Grupė „Paper Excellence“ teigė, kad jos teisės, nurodytos praėjusių metų sutartyje, išlieka ir kad ji yra optimistiškai nusiteikusi dėl arbitražinio proceso baigties.