Apie šiuos naujausius įtarimus prabilta po to, kai spalio 4 d. Jungtinių Valstijų Iždo departamentas ėmėsi veiksmų prieš bendrovę „SIA Falcon Group“, turinčią padalinį Latvijoje. Jungtinės Valstijos įšaldė įmonės turimas JAV nuosavybės teises ir interesus ir uždraudė savo piliečiams bendradarbiauti su šia įmone.

Susisiekti su „Falcon“ biurais Rygoje telefonu nepavyko. Taip pat nepavyko gauti jokių komentarų Stambule esančioje jos atstovybėje.

„Mes parengsime strateginę analizę, įtrauksime į tyrimą saugumo tarnybas“, – pirmadienį interviu sakė Finansinės žvalgybos padalinio direktorė Ilzė Znotina, atsisakiusi nurodyti bankus, turinčius „Falcon“ sąskaitas.

Latvija mėgina atsikratyti abejotinos kilmės pinigų saugotojos reputacijos. Šiuo požiūriu situaciją sunkina ir kyšininkavimo byla, iškelta prieš šalies centrinio banko vadovą. Tai jau ne pirmas kartas, kai atskleidžiami ryšiai tarp Latvijos finansų sistemos ir Šiaurės Korėjos: bankas „ABLV Bank AS“ šiais metais buvo uždarytas po to, kai JAV iždo departamentas apkaltino ABLV ryšiais su Šiaurės Korėja ir kitomis probleminėmis šalimis iš Jungtinių Tautų sąrašo, taip pat didelio masto neteisėtomis finansinėmis operacijomis, siejamomis su Azerbaidžanu, Rusija bei Ukraina.

Latvijos kaimynė, Estija, neseniai patyrė spaudimą dėl pinigų plovimo „Danske Bank“ A/S“ vietos padalinyje.

I. Znotina pranešė susitiksianti su bankais ir išsiaiškinsianti, kaip „Falcon“ sugebėjo atidaryti sąskaitas, ir pažadėjo ateityje parengti prevencines priemones. I. Znotina į minėtas pareigas vyriausybės buvo paskirta siekiant sustiprinti reguliavimo priežiūrą. Tarp kitų valdžios inicijuotų veiksmų minimas ir rizikingiausių vadinamųjų „priedangos“ bendrovių veiklos draudimas. Jungtinės Valstijos pareiškė, kad kovoje su neteisėtais sandoriais būtina imtis daugiau veiksmingų priemonių.

„Mano nuomone, mes pagerinome santykius su Jungtinių Valstijų vyriausybe, bet neturime laiko ilsėtis“, – sakė I. Znotina. Jungtinės Valstijos gali suteikti techninę pagalbą kovoje su pinigų plovimu, taip pat patarti, kaip pažaboti bendroves, kurios jaučiasi „saugiai“ atlikdamos panašias operacijas Latvijoje, sakė Ilzė Znotina. „Mes neleisime joms ateityje taip jaustis“.