Antradienį DELFI gautos pagrindinės biudžeto gairės rodo, į ką bus orientuotas ateinančių metų biudžetas. Planuojama, kad jis bus perteklinis.

Tuo pačiu Vyriausybė suplanavusi 6 reformas: sveikatos, inovacijų, švietimo, mokesčių, šešėlio mažinimo ir pensijų.

Biudžetas

Vyriausybės suformuotame ateinančių metų biudžete netrūksta pažadų. Vienas iš jų, kuris palies visus dirbančiuosius – 6 procentiniais punktais mažėsiantys mokesčiai darbo jėgai per trejus metus.

Tikslas, kad šalis būtų konkurencingiausia Baltijos šalyse pagal darbo mokesčius. Planuojama sukurti ir išsaugoti 26 tūkst. darbo vietų.

Vidutines pajamas gaunantys gali tikėtis papildomai apie 40–50 eurų į rankas dėl mažesnių darbo mokesčių kas mėnesį. Taip pat mažiausiai uždirbantiems mokesčiai mažės – dėl to pajamos didės.

Minimali mėnesinė alga turėtų didėti 30 eurų, iki 430 eurų. Tačiau dėl mokestinės reformos („Sodros“ įmokų sujungimo) popieriuje sudarys 555 eurus.

Biudžeto išlaidos

Be to, siūloma vieną kartą (2019 metų pirmą pusmetį) susimokėti „pamirštus“ mokesčius be baudų ar delspinigių.

Ketinama koncentruotis į socialinės atskirties ir skurdo mažinimą. Tam skirta 0,6 mlrd. eurų.

Vidutinė senatvės pensija dar padidės apie 28 eurų, turint pilną stažą. Bendras pensijų augimas sieks 8 proc.

Biudžetas

Siūloma skatinti verslą. Tam skirtos „Sodros“ atostogos naujiems savarankiškai dirbantiesiems, paskatos inovacijoms.

Gynybos finansavimas pirmą kartą šalies istorijoje pasieks 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Į biudžetą įtraukiamos ir mokestinės naujovės, kurių iki šiol nebuvo.

Biudžeto išlaidos

Tai – galimybė susimažinti apmokestinamąsias pajamas perkant būsto remonto, automobilio remonto, auklių paslaugas – iki 400 eurų per metus asmeniui.

Teigiama, kad nebeliks konkurencijos tarp „Sodros“ pensijos ir kaupimo, nes pensija bus iš dviejų vienas kitą papildančių šaltinių. Iki šiol optimaliai nekaupusiems - darbo mokesčių mažinimas amortizuos asmenines įmokas.

Biudžetas

Socialinių išmokų terminas įsidarbinus didėja nuo 6 iki 12 mėnesių. Socialinės išmokos metus gaunamos net ir pradėjus gauti oficialias pajamas įsidarbinus.

Vaiko pinigai didės ir pasieks 50 eurų per mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)