Yra nemažai praktikų. Galima klausti tėvų, draugų, klasės auklėtojų. Galima pasiskaityti apie „ateities specialybes“ ar, kaip madinga sakyti, „pasikliauti savo vidiniu balsu“. Galima domėtis perspektyviausiomis specialybėmis, specialybėmis, kur didžiausi atlyginimai. Bet yra dar vienas būdas, apie kurį šnekama mažai. Kodėl? Jis sudėtingas ir užima daug laiko ir pastangų. Nors, gerai pasvarsčius – apsimoka. Juk nuo karjeros pasirinkimo priklauso bent keturi studijų metai. Koks tas būdas? Sekti nuosekliu savęs ir rinkos pažinimo keliu. Kaip tai padaryti?

Viskas paprasta: pateikiame penkis žingsnius, kuriais galite vadovautis, jei iš tiesų norite pasirinkti SAU tinkamiausią specialybę.

1. Reikia žinoti pasirinkimų aibę/ plotį. Ar žinote, kiek yra specialybių? Kiek yra karjeros kelių, studijų programų, studijų krypčių? Daug.
a. Lietuvos aukštosiose mokyklose galima rinktis iš daugiau nei 1300 studijų programų.
b. Pasaulyje galima rinktis iš daugiau nei 7800 bakalauro programų.
c. Pasaulyje suskaičiuojama daugiau nei 600 karjeros kelių.
d. Karjeros keliai skirtingų šaltinių yra skirstomi į 12000-40000 atšakų – specializacijų.
O kiek iš tiesų žinote apie karjeras? Ką visą dieną daro finansų analitikas? Interjero dizaineris ar komunikacijos ekspertas? Dažniausiai apie specialybes žinome per pagrindinės funkcijos prizmę: pvz. interjero dizaineris ieško kaip efektyviai išplanuoti erdvę. Bet taip pat jis bendrauja su klientais, domisi naujovėmis, mokosi dirbti projektavimo programomis, lygi į parduotuves klientus, išmano daug ką apie skirtingas medžiagas, tvarko sąskaitas ir dokumentus, derasi dėl geresnių kainų klientams ir t.t.

Plačiau apie pasirinkimo plotį ir jo svarbą galite skaityti čia > Taip pat rasite patarimų kaip ir kur rasti daugiau informacijos apie galimus pasirinkimus.

2. Reikia pažinti save. Kokius pažymius turite dienyne – aišku. Bet karjera nėra vien pažymiai. Debatai, kūrybiškumas, situacijų valdymas, meilė gamtai, gera akių – rankų koordinacija, laiko planavimo įgūdžiai – to mokykloje nemoko. Ar esate geras analitikas? Galbūt esate labai empatiškas? Šias savybes reikia žinoti, nes darbdavys tikrai nesidomės, ar iš matematikos valstybinio gavote 16% ar 61%.

3. Reikia apjungti pirmo ir antro etapo žinias ir atsakyti į klausimus: kokia karjera man tiktų? Jei esate labai logiškas, jums patinka technologijų naujovės, programavimas jums nėra „paukščių kalba“ – lyg ir turėtume būti geras programuotojas. Bet. Jei esate labai komunikabilus, ši specialybė netiks, nes darbinėje aplinkoje jums trūks bendravimo. Žinoma, su pirmo etapo žiniomis jau žinote, kad galite pasirinkti sistemų integracijos specialisto, programų palaikymo specialisto ar projektų vadovo karjerą. Atsiminkite, kad geriausias matematikas ne visada geriausias ekonomikos specialistas. Pasimatuokite, kas tinka būtent jums.

4. Susiplanuokite žingsnius. „Užaugęs būsiu dizaineris“ yra svajonė, o „lankysiu akademinio piešimo kursus, menų stovykloje pasiruošiu portfolio, peržiūrėsiu naujausias pastarųjų metų tendencijas, mokysiuosi anglų kalbos, pristatysiu savo portfolio menų akademijai, pasirengsiu stojamiesiems ...“ yra planas. Įsivertinkite ar plane yra spragų. Galbūt trūksta tam tikrų pažymių, tam tikrų ne mokykloje įgyjamų kompetencijų. Savanoriaukite, susiraskite praktiką, išbandykite save atitinkamoje srityje – pradėkite kaupti patirtį jau šiandien. Taip būsite žingsniu arčiau, nei tie, kurie pradeda studijas vien su brandos atestatu.

5. Tiesiog sekite savo planą. Žiūrėkite, kurios plano dalys reikalauja daugiau pastangų. Įvertinkite, ar užteks pasitempti, ar ir darbinėje aplinkoje gali kilti problemų su atitinkamomis kompetencijomis.

Viskas. Jūs jau pakeliui SAU tinkamiausios specialybės.

Aišku, yra ir tokių, kurie nuo vaikystės viską žino apie savo specialybę, ją jau yra išbandę ir tikrai stos ten, kur panavo nuo antros klasės. Tai puiku. Šis sąrašas skirtas tiems, kurie turi daugiau klausimų, nei atsakymų.

Jei ieškote daugiau informacijos, esame labai daug visko nuosekliai paaiškinę savo svetainėje. Pas mus taip pat rasite karjeros sričių aprašymus, kurie supažindins su visa plačia karjeros sritimi, jos specializacijomis. Na, o jei kils klausimų, ar jei norite paskaitos apie karjeros pasirinkimą savo mokykloje, rašykite mums: renata@kalba.lt.

Užsakymo nr.: PT_79324803