Kad galėčiau kandidatuoti, reikėjo surinkti 50 gyventojų parašų. Berenkant parašus, susidūriau su problema, kad nemažai žmonių bijojo pasirašyti, nes jiems buvo liepta nepasirašyti už mano kandidatavimą. Buvau klausiamas, ar parašų lapai bus konfidencialūs. Apie žmonių nuogastavimus dėl taikomo spaudimo informavau seniūną.

Kaimo bendruomenės yra glaudžios, visi visus pažįsta, yra susiję giminystės, darbo ir kaiminystės ryšiais. Žmonės tikrai nenori tarpusavyje pyktis, tad konfidencialumo problema tikrai yra labai opi. Seniūnas užtikrino, kad duomenys apie pasirašiusius tikrai nenutekės (nutekėjo, kai kurie man skundėsi, kad „gavo velnių“ už pasirašymą) ir kad rinkimai bus demokratiški.

Tačiau rinkimų komisijoje sėdėjo šališki žmonės iš miestelio bendruomenės (iškėlusios kitą kandidatą), kurie aktyviai ir agresyviai visa savaitę iki rinkimų ragino žmones už mane nebalsuoti. Maža to, rinkimai vyko apklausos būdu ir buvo stebima kas už ką pasirašo. Net kiti rinkėjai mato už ką tu pasirašai. Su demokratine piliečių laisvo apsisprendimo teise tokie rinkimai nieko bedra negali turėti. Atviro balsavimo tvarka esant dviems kandidatams yra nesuvokiama.

Žinoma, dauguma žmonių išvis neatėjo balsuoti, bijodami parodyti nepasitenkinima. Prašiau savivaldybės inicijuoti sprendimą dėl tvarkos pakeitimo, kai esant daugiau nei vienam kandidatui, būtų organizuojamas slaptas balsavimas. Atsakymo vis dar laukiu. Aš klausiu visų – ar tokią bendruomenę ir visuomenę mes vis dar norime kurti? Ar ne laikas nustoti bijojus?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!