Naujoji interneto tinklalapių analizė, kurią parengė žvalgybos organizacija „SITE Intelligence Group“, rodo, kad džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) tarptautinio teroristų tinklo „Al Qaeda“ grupuotės nariai vis dar vertina tokias informacijos failų pateikimo internetu paslaugas kaip „Dropbox Inc.“, „Google Drive“ ir „Google Photos“, kurios išlieka tarp dažniausiai naudojamų platformų kaupti filmuotą mūšių medžiagą, dokumentinius kadrus ir kalbų bei pasisakymų vaizdo įrašų. Vos tik informacija įkeliama, nuorodos į šio turinio medžiagą išplatinamos paprastai per socialinės žiniasklaidos platformas, tokias kaip „Facebook Inc.“, „Twitter Inc.“ ir „Telegram Messenger“, kad pasiektų kiek įmanoma didesnę auditoriją.

„Mes kuo griežčiausiai smerkiame bet kokį aktyvumą mūsų platformoje, kuriuo skatinamas terorizmas“, – pareiškė „Dropbox“ atstovas, pridurdamas, kad bendrovė pašalina tokio pobūdžio medžiagą, vos tik ją suseka ir ima bendradarbiauti su teisėsaugos tarnybomis.

„Google“ atstovas, atsakingas už kovą su ekstremizmu, Willis McCants‘as teigė, kad vertinant šią ataskaitą, jį džiugina ta didelė pažanga, kurios pasiekta kovojant su teroristiniu turiniu „YouTube“ platformoje. Pasak jo, „Google“ naudoja savo naujausias technologijas, susekančias ir likviduojančias teroristinio turinio medžiagą visose platformose. „Turime dar daug ką nuveikti, bet esame ritmai nusiteikę tinkamai su tuo kovoti visose platformose.“

SITE grupės ataskaita, kurioje buvo išnagrinėti daugiau kaip 27 000 interneto nuorodų nuo šių metų balandžio 1 d. iki rugpjūčio 31 d., skelbiama kaip tik tuo metu, kai Europos Sąjunga bando priimti naujus įstatymus, verčiančius interneto bendroves pašalinti teroristinio turinio informaciją iš savo platformų per valandą nuo jos susekimo momento. Bendrovėms gali būti skiriamos baudos, jeigu joms nepavyktų to padaryti.

Didžiosios technologijų platformos pastaraisiais mėnesiais ypač daug pažengė kovodamos su teroristinio turinio medžiaga, to pasiekti joms daugiausia padėjo automatizuotos priemonės, galinčios susekti netinkamą turinį. Tokios pastangos, „Site“ ekspertų teigimu, „iš esmės atbaidė teroristines grupes nuo „YouTube“ ir paskatino labiau pasikliauti kitomis „Google“ paslaugomis.

Todėl dabar, kai masiškai naikinamas teroristinio pobūdžio turinys interneto platformose, džihadistų grupės visomis išgalėmis siekia platinti savo propagandinio turinio informaciją per įvairias informacijos failų pateikimo internetu paslaugas.

„Šios organizacijos nepaprastai moka prisitaikyti, – sakė SITE direktorė Rita Katz. – Kai viena platforma imasi iniciatyvos pašalinti atitinkamą turinį, tokios organizacijos suranda daugybę kitų, kuriomis įsigudrina naudotis.“