„Buvau Tavo kailyje. Pabaigiau mokyklą jau „šviesiais 90-taisiais“. Vilniuje, prie Seimo, rusų, sustiprintą matematikos klasę. Dabar esu mokytojos kailyje, gimnazijos, informatikos, lietuvių. Tai jei galėčiau palyginti „sovietinę“ sistemą su šiuo bedlamu, kuris vyksta reformų agonijos apimtoje šiuolaikinėje mokykloje, rezultatai būtų (švelniai tariant) ne šiuolaikinės mokyklos naudai.

Problemos daug gilesnės nei išvardinai. Sovietinės mokyklos bijoti nereikia. Pavadinti kitaip reikėjo ir viską išsaugoti. Nes griauti reikia tada, kai turi aiškią ateities viziją, suprantamą planą ir asmenis, galinčius pakeitimus realizuoti. Nei vieno punkto nėra. Ir nebuvo.

Taip išėjo, kad į mokyklą grįžau po 20 metų darbo versle. Taip romantiškai nusiteikusi, kad va, pakeisiu kažką, mano žinios ir patirtis reikalingi kaip niekad mokyklai. Ne. Vienintelė mano mintis po mėnesio darbo: „Mano vaikai turi studijuoti svetur“. Lygis (informatikos, matematikos) neapibrėžtai žemas. Aš net apibūdinti negaliu. Nesuprantu abejingumo viskam gimnazistų akyse.

Net ne žinių neturėjimas baugina. Nenoras jų turėti. Jau nuo 6-7 klasės. Reformas sugalvojo... Profanacija. Nebėra su kuo dirbti. Nebėra pagal ką dirbti (žvilgtelėkite į informatikos programas). Nebėra kam dirbti. Nekalbant apie pinigus visai. Nieko nebus gero. Bent jau aš asmeniškai nematau nei galimybių kažką pakeisti, nei prielaidų tam. Ne nuo to pradedama, ne tuo ir bus pabaigta (nebus pabaigta). Situacija, dėl tėveliai ir valdančiųjų, yra tragiška. Ir nei vieni, nei kiti suvokti prarajos tarp to, kaip turi būti ir kaip yra, greičiausiai nesugebės. Pirmi – nes patys jau tokią mokyklą baigę, antri – nes neįdomu. Kaip ten sako ministrė: „pokyčių metu visada bus nepatenkintų“.

O Europos Sąjungos paskutinių pinigų „įsissavinimas“ pats neįvyks. O jei sunku, miela rašytoja, reiškia yra vilties, kad bus rezultatas. Galvoje kažko liks, bent šimtąja dalimi primenantį „sovietinio“ abituriento žinias bei entuziazmą.“

Pasidalinkite savo mintimis, kokią jūs matote dabartinę Lietuvos švietimo padėtį? Ar manote, kad einama teisinga linkme? Išsakykite savo nuomone el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Švietimas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)