Vienoje šią savaitę paviešintoje ataskaitoje teigiama, kad beveik trečdalis jaunų amerikiečių dabar turi per didelį antsvorį, kad galėtų tarnauti kariuomenėje. Tokia statistika kelia nerimą kariškiams, jau ir taip patiriantiems sunkumų ieškant savanorių.

„Nutukimas jau ilgą laiką kelia pavojų mūsų valstybės sveikatai. Plečiantis šiai epidemijai nutukimas kelia grėsmę ir mūsų šalies saugumui“, – savo naujausioje ataskaitoje pabrėžia nevyriausybinė organizacija „Council for a Strong America“.

Kariuomenė praėjusį mėnesį paskelbė, kad jai pirmąkart nuo 2005-ųjų nepavyks pritraukti visų reikiamų naujokų: jų šiemet bus 6 500 mažiau nei buvo planuota.

Tokiai padėčiai turėjo įtakos stipri JAV ekonomika ir klestinti darbo rinka, tačiau paviešinti skaičiai demonstruoja, kad Pentagonas apskritai turi vis mažiau potencialių naujokų.

Anot Gynybos departamento, nutukimas yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl stulbinamas skaičius – net 71 proc. – 17–24 metų amerikiečių netinkami tarnybai.

„Atsižvelgiant į jaunų amerikiečių, dėl nutukimo negalinčių tarnauti, didelę procentinę dalį, ir toliau susidursime su naujokų verbavimo iššūkiais, nebent būtų imtasi priemonių, skatinančių sveiką gyvenseną jauname amžiuje“, – teigiama tyrime, pavadintame „Nesveiki ir nepasiruošę“ (Unhealthy and Unprepared).

Mąžtančiam užverbuojamų jaunuolių skaičiui daro įtaką ir kiti veiksniai, tokie kaip ankstesnis narkotikų vartojimas ir akademinės kvalifikacijos stoka.

Grupės atsargos generolų ir admirolų parengtoje ataskaitoje pažymima, kad nutukimo problema kelia net didesnį nerimą, nes ji iškilo tuo metu, kai vis mažiau jaunuolių apskritai domisi tarnyba kariuomenėje.

Kaip praėjusį mėnesį pripažino gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas), kuris yra jūrų pėstininkų dimisijos generolas, nuolat mažėjantis karo tarnybai tinkamų amerikiečių skaičius kelia „didelį susirūpinimą“.

„Padėtis liūdna, kai šioje šalyje 71 proc. 18–24 amžiaus vyrų nėra tinkam tapti kariuomenės eiliniais“, – nurodė jis.

J. Mattisas pabrėžė, jog problema turi būti sprendžiama vietiniu lygiu ir gyrė atsargos kariškius, dirbančius mokyklose ir „mėginančius atgaivinti kūno kultūrą ten, kur ji buvo išimta iš programos, ir mėginančius pasiekti, kad per pietus mokyklose būtų duodama kūną stiprinančių produktų, o ne prasto maisto“.

„Rubuiliai kariai“

Nutukimo problema JAV kariuomenėje aktuali ir po naujokų mokymo stovyklos.

Pasak dimisijos generolo majoro Jeffrey Phillipso, kariuomenė kasmet išleidžia daugiau kaip 1,5 mlrd. JAV dolerių (1,3 mlrd. eurų) su nutukimu siejamų ligų gydymui ir ieškodama kitų žmonių netinkamų karių vietoms užimti.

„Pats tai mačiau: rubuiliai kariai, akivaizdžiai beveik neatitinkantys ūgio ir svorio standartų ribų arba jas peržengiantys“, – laikraštyje „Military Times“ rašė J. Phillipsas.

Naujausioje ataskaitoje sakoma, kad Pentagonas pripažįsta ilgalaikę nutukimo problemą ir stengiasi pagerinti savo karių sveikatą.

Pavyzdžiui programa „Vieninga kariuomenė“ siekiama „padidinti karių parengtį ir skatinti sveikos gyvensenos įpročius, taip pat teikti palaikymą kariams šiose srityse“.

Be to, kariuomenė sukūrė naują fizinės parengties testą, kuriuo matuojama tikimybė, kad naujokai susitvarkys su jų išrinktų karinių pareigų fiziniu krūviu.

Daugelyje JAV karinių objektų įrengti šiuolaikiškiausi sporto klubai, o kitose šalyse įsikūrusių amerikiečių bazių valgyklos neretai vadovaujasi mitybos rekomendacijomis.

Ataskaitoje daroma išvada, kad geriausias sprendimas – pasirūpinti, kad vaikai ir jų tėvai žinotų, kaip gyvybiškai svarbu yra nuo jauno amžiaus sveikai maitintis ir būti fiziškai aktyviems.

„Pagrindinis parengimas trunka kelias savaites, bet stipriems kariams parengti reikia daug metų. Skiepydami sveiką gyvenseną jauname amžiuje padėsime mūsų šaliai pasiruošti būsimiems iššūkiams“, – pabrėžė karinių oro pajėgų generolas Richardas Myersas.

Pernai žurnale „The New England Journal of Medicine“ buvo paskelbtas kitas tyrimas dėl pasaulinės sveikatos krizės, kasmet nusinešančios milijonus žmonių gyvybių. Kaip rodo šio tyrimo rezultatai, pasaulyje yra maždaug 2,2 mlrd. nuo antsvorio kenčiančių žmonių, o daugiau nei dešimtadalis pasaulio gyventojų yra nutukę.

Tarp šalių, kurių gyventojai nutukę labiausiai, Jungtinės Valstijos pirmauja pagal šios problemos išplitimą tarp vaikų ir jaunuolių – tokių šioje valstybėje yra 13 procentų.