Šeštadienį ryte viena gelbėtojų komanda pastebėjo aštuonių žmonių kūnus, gulinčius tarp nuolaužų jų bazinėje stovykloje, bet paieškas trikdo nepastovūs orai ir plikšala.

„Manome, kad incidentas įvyko dėl pūgos, nes esama nulaužtų medžių ir sugriautų palapinių. Net ir lavonai yra išsibarstę“, – naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovas Saileshas Thapa.

Pasak jo, dar vienas žmogus tikriausiai yra dingęs.

Vienas sraigtasparnis sugebėjo nusileisti kiek aukščiau ant šlaito, virš ekspedicijos stovyklavietės, bet negalėjo paimti žuvusiųjų kūnų.

„Viskas dingę – visos palapinės nupūstos. Tačiau apledėjimas buvo per didelis, kad būtų galima tęsti paieškas“, – AFP sakė pilotas Siddartha Gurungas.

Pasak jo, gelbėtojų komanda tikisi grįžti į tą vietą sekmadienį, jeigu orai pagerės.

Policijos pareigūnas Biras Bahaduras Budamagaras anksčiau sakė naujienų agentūrai AP, kad audra stovyklą sunaikino penktadienio vakarą ir kad dingo penki alpinistai iš Pietų Korėjos ir keturi jų vedliai nepaliečiai.

Pasak jo, nuniokota stovykla yra už mažiausiai vienos dienos kelio pėsčiomis nuo artimiausio kaimo.

Viena policijos pareigūnų grupė iškeliavo į bazinę stovyklą pėsčiomis, bet ją tikriausiai pasieks tik sekmadienį.

Ekspediciją organizavusios bendrovės „Trekking Camp Nepal“ atstovas Wangchu Sherpa sakė, kad pavojus buvo paskelbtas, kai su žygeiviais beveik parą nepavyko užmegzti ryšio.

„Kadangi su jais nuo vakar nepavyko susisiekti, pasiuntėme žmonių iš kaimo ir sraigtasparnį jų ieškoti“, – nurodė jis.

Ekspedicijos dalyviai buvo apsistoję stovykloje, įrengtoje 7 193 metrų Gurdža Himalo kalno papėdėje ir laukė, kol orai pakankamai pagerės, kad galėtų pasiekti viršūnę.

Vietos žiniasklaida praneša, kad tarp žuvusiųjų yra garsus Pietų Korėjos alpinistas Kim Chang-ho, 2013 metais tapęs žmogumi, per trumpiausią laiką įkopęs į 14 aukščiausių pasaulio viršukalnių nenaudodamas deguonies atsargų.

Gurdžos viršukalnė priklauso Daulagyrio masyvui. Į 8 167 metrų aukštį virš jūros lygio iškilusi Daulagyrio 1-oji viršukalnė yra septintas pagal aukštį kalnas pasaulyje. 1990 metais į ją įkopė lietuvių alpinistas Dainius Makauskas, bet leisdamasis žemyn žuvo.

Į Nepalą, kuriame yra aštuonios iš 14 aukščiausių pasaulio viršukalnių, kasmet atvyksta tūkstančiai alpinistų. Kalnų turizmo sektorius yra svarbus pajamų šaltinis šiai neturtingai valstybei.