Nenorėčiau dar labiau skųstis prailgintais mokslo metais, nes ir taip pilna straipsnių, tačiau norėčiau, kad keletas švietimo atstovų atvyktų į bet kurią Lietuvos mokyklą prieš tai nepranešę. Garantuoju, vaizdas nuliūdintų.

Aš, besimokydama tarp 31 mokinio klasėje, daugiau nei iš pusės girdžiu nusiskundimus dėl sveikatos problemų, nemigos, kartais net depresijos. Žinoma, viskas labai gražu, kai mokykla žino, kad turės svečių. Tomis dienomis mokytojos pasipuošia neįprastomis šypsenomis, pamokas paįvairina netradiciniai uždaviniai, o moksleiviai kaip niekada apdovanojami gerais pažymiais. Nereiktų pamiršti, jog prieš tai, vaikams būna liepta elgtis itin mandagiai. Čia galėtume pažaisti žaidimą „Rask penkis skirtumus tarp sovietinio mokymo ir šiuolaikinio“.

Jei rasite skirtumų, praneškite, nes aš matau vien tik panašumus. Mes turime mokytis tų žmonių kūrinius, kurių pažiūros seniausiai nusistovėjusios. Bandote iš mūsų kurti kūrybingus vaikus, tai kodėl neleidžiate tai kūrybai pasireikšti? Rašiniai, egzaminai, pastraipos įstatyti į tam tikrus rėmus. Paklausus, kodėl, mokytojas atsako, jog moksleivis nėra pakankamai išprusęs, kad sugebėtų atsirinkti literatūrą. Tuomet, kodėl tai nėra mokoma mokyklose? Ar moksleivis pakankamai protingas „kištis“ į galvą dalykus, kurie jam tiesiog neįdomūs? O gal, jūsų nuomone, mokiniai tiesiog turi mąstyti taip pat, nes juk visi taip galvojo, tai kuo kiti yra išskirtiniai?

Labai norėčiau, kad pabandytumėte pagyventi eilinio mokinio kailyje savaitę. Įdomu, ar atlaikytumėte, kai pamokose praleistumėte ilgiau nei darbe, gautumėte krūvą namų darbų, kuriems pagal atliktus tyrimus reikia skirti ne daugiau poros valandų. Jums pasiseks, jei prireiks tik tiek, nes jei norite geresnių nei vidutinių rezultatų, turite skirti tam daugiau laiko. O po varginančios dienos, jei per stebuklą liks laiko būreliams ar mėgstamai veiklai, galėsite pamatyti, kiek „daug energijos tam liko“. Na, o jei mėgstate miegoti bent aštuonias valandas, teks savaitei tai užmiršti.

Labai gaila, kad statistika rodo, jog problemos jau yra nuo pat pradinių klasių. Mąstydami apie mokslo metų prailginimą, pagalvokite apie tai, ką per juos reikės veikti. O jei galvojate, kad darote gerą darbą, liepdami paskutines birželio savaites sėdėti mokyklos suoluose, o geriausiu atveju surengiate sporto šventę, tai patikėkit manimi, tiesiog priverčiate susimąstyti apie tai, kad mokslo Lietuvoje tęsti ne tik neverta, bet ir yra labai blogas sprendimas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!