Gražina (pavardė redakcijai žinoma – DELFI) teigia, kad feisbuke sulaukusi žinutės iš nepažįstamo italo iš pradžių į ją žvelgė įtartinai ir atidžiai peržvelgė italo feisbuko anketą.

„Peržiūrėjau draugus – ten beveik tik vyresnio amžiaus lietuvės. Kai kurios nelabai išvaizdžios, kai kurios pagyvenusios, mes su dukra viską apžiūrėjome, – pasakojo Gražina. – O tas vyriškis – gana išvaizdus, anketoje buvo itališkas numeris.“

Gražina pasakoja, kad italas prisistatė kaip vienišas vyras, auginantis mažametę dukrą. „Sakė, kad yra našlys, augina mergaitę. Nuotraukose iš tiesų buvo galima pamatyti tą mergaitę“, – tvirtino Gražina.

Beje, moteris turi vyrą, todėl nieko nesitikėjo, tačiau nusprendė pažiūrėti, kur nuves ši istorija.

„Pradėjome kalbėti, bet niekur neįžvelgiau jokios apgaulės. Vis laukiau, kada kas išlįs, bet jo istorija buvo tokia nuostabi, kad paprastai moteriai viskas turėtų atrodyti neįtikėtinai. Ir labai gražu. Mūsų lietuviai vyrai nemoka tokių dalykų daryti, rodyti tokio dėmesio su tokiu subtilumu, – pasakojo Gražina. – Jis turėtų būti labai išsilavinęs, nes visas bendravimas labai kokybiškas.“

Moteris teigia, kad vyriškis prisistatė kaip Laivų registracijos skyriaus direktorius, jo feisbuke taip pat buvo nurodyta ir darbovietė. Beje, vos prasidėjus pokalbiui, vyras pasigyrė ir savo atlyginimu – 12 500 Eur.

Gyrėsi ir neva daromais gerais darbais: „Sakė, kad kas mėnesį vaikų namams paaukoja po 2500 eurų. Taip pat kas mėnesį aplanko tuos vaikus su dukra. Pasakojo, kad patinka žiūrėti į džiaugsmingas vaikų akis“, – pasakojo Gražina.

Bendravimas prasidėjo žinutėse, tačiau netrukus prasidėjo ir vaizdo skambučiai. Vaizdo pokalbių metu šalia vyro būdavo ir mergaitė iš nuotraukų, kuri ir sveikindavosi, ir mojuodavo Gražinai.

„Jis rašydavo, kad štai eina mergaitei gaminti vakarienės, tačiau pridurdavo, kad jam būtų malonu, kad ir aš kada nors jam pagalbos ranką ištiesčiau, – pasakojo moteris. – Jis man parašė daugybę žinučių, tačiau nė vienoje negalėjau įžvelgti jokios aferos. Man net pasidarė neberamu, atrodė, kad jis tikrai tiesą pasakoja ir aš be reikalo jį įtarinėjau.“

Gražina pasakoja, kad gražus ir subtilus bendravimas tęsėsi mėnesį laiko, nors pastaruoju metu vakarais net tekdavo išjungti telefoną, nes vyras pradėjo skambinti ir naktimis, esą pasiilgdavo jos balso. „Kartais jis atsiųsdavo ir įvairių aplikacijų, bet visos jos buvo labai subtilios, nieko erotiško: vyras apklosto, glosto, pabučiuoja“, – vardijo Gražina.

Beje, pokalbis vyko lietuvių kalba. „Bandėme kalbėti angliškai, bet man nebuvo labai lengva, todėl jis paprašė rašyti lietuviškai, o vėliau ir mano, ir savo žinutes išsiversdavo. Sakiniai nebūdavo labai sklandūs, bet suprasdavau“, – teigia moteris.

Pirmieji pavojaus signalai

Subtiliai prasidėjusi draugystė netruko įsibėgėti, praėjus kone mėnesiui vyras rašė vis atviresnes simpatijų ir susižavėjo kupinas žinutes. „Rašė, kad mane mylėtų amžinai, – įvardijo Gražina. – Jis niekada manęs nevadino vardu, visada buvau brangioji, angelas ir panašiai. Jis labai stebėjosi, kad aš jį vardu vadinu. Kartojo, kad jis man siūlo savo draugystę ir bendrą ateitį, o aš jį tik vardu vadinu.“

Vyras vis drąsiau bendravo su moterimi. „Vieną vakarą man parašė, kad yra labai pavargęs, nes dukrą nuvežė į internatą, o pats laukia reiso, kada išplauks į Sidnėjų. Pasakojo, kad pats yra direktorius, tai yra paskirtas prižiūrėti krovinius. Turi plaukti, o dukros internatas labai brangus, todėl sumokėjo nemažai pinigų“, – pokalbių apie pinigus pradžią atsiminė moteris.

Prabilus apie pinigus, prasidėjo pažadai ir apie susitikimą. Po komandiruotės Australijoje žadėjo kelioms dienoms atskristi į Lietuvą. „Parašiau jam, kad mano dukra gyvena Londone. Ji leido man susitikti, tačiau atskris pabūti kartu, kad padėtų susikalbėti. Jis neva labai apsidžiaugė, bet pokalbis nutrūko, todėl pati po kelių dienų nusiunčiau kelias žinutes. Tada vėl pradėjome bendrauti, tačiau jis pradėjo kalbėti, neva jo meilė – vienpusė“, – pasakojo moteris.

Išplaukdamas į Australiją jis įspėjo, kad bus blogas ryšys, todėl negalės atsiųsti jokios vaizdo medžiagos – tik rašyti žinutes. „Pradėjo rašyti, kad prasidėjo audra, rašė, kad yra labai pavojingoje situacijoje ir jei Dievas neįsikiš, niekas mums nepadės, – vyro žodžius atpasakojo moteris. – O dar prieš kelionę jis kalbėjo, kad turi savo verslą Kinijoje, todėl į kelionę su savimi pasiėmė didelę pinigų sumą.“

Moteris pasakojo, kad toliau prasidėjo pagalbos prašymai, esą jis turėjo kažkokią pinigų dėžutę, kurią reikėjo išpirkti. „Rašė, kad aš vienintelis žmogus, kuris gali padėti, todėl paprašė labai skubiai atsiųsti savo duomenis, tik ten nebuvo nei asmens kodo, nei sąskaitos. Ilgai galvojau, ką su tais duomenimis gali padaryti, nes ten tiesiog adresas, todėl vis delsiau. Parašiau jam, kad negaliu tokių dalykų daryti, – pasakojo Gražina. – Jis pradėjo rašyti, kad kodėl aš taip darau, kodėl nepasitikiu juo, o po kelių žinučių pranešė, kad tą dėžutę su pinigais išsiuntė savo dukrai.“

Tačiau tuo istorija nesibaigė – netrukus italas pranešė apie piratus, kurie užpuolė Malaizijoje, o vėliau ir apie įstrigusią dėžutę. Neva dėžutė įstrigo Kambodžoje ir paprašė pagalbos – išpirkti ją sumokant 550 eurų.

Kai kalbos prasidėjo apie pinigus, Gražinos dukra patikrino feisbuke skelbiamus duomenis ir paaiškėjo, kad vyras tokiu vardu nedirba nurodytoje įmonėje. „Vakare parašiau jam visą tiesą, kad jis nedirba toje kompanijoje, kad visi duomenys patikrinti, kad feisbukas yra sukurtas tik tam, kad galėtų kalbinti moteris ir panašiai“, – vardijo moteris.

Po šių žinučių italas moterį užblokavo ir daugiau jai neberašė. „Aš per kitus asmenis pažiūrėjau jo feisbuko anketą ir pamačiau, kad jau buvo pakeitęs darbovietę“, – pasakojo Gražina.

Moteris teigia, kad šia istorija dalijasi norėdama įspėti kitas moteris, su kuriomis gali bandyti šis italas, feisbuke pasivadinęs Anthony.

Psichologas perspėja: kodėl taip bendraudami turime būti labai atsargūs?

Psichologas Erikas Siudikas DELFI teigė, kad neverta pasitikėti internetinėmis pažintimis, kuriose vos po kelių žinučių pradeda lietis meilės prisipažinimai.

„Kai po dviejų ar trijų žinučių pradeda rodyti didelį susižavėjimą, pradeda vos ne meile dalintis, išgyvenimais ir jausmais, tai iš karto kyla baimė. Arba tas žmogus bando kažką apgauti, arba siekti kažkokių tikslų, arba tiesiog tai yra žmogus, kuris galbūt prieš tai nėra išsprendęs kažkokių santykių sunkumų ir tokiu būdu bando bėgti nuo vienatvės. Galima interpretuoti, bet toks skubėjimas kelia klausimų“, - teigė E. Siudikas.

Įtarimų, anot psichologo, turėtų kelti ir jau pirmose žinutėse prasidėjusios kalbos apie seksualinius santykius.

E. Siudikas pataria vos kilus abejonėms ar pastebėjus į kraštutinumus linkstantį bendravimą tiesiog nutraukti. Nors yra ir kita išeitis. „Jei kyla klausimų, visada galima jų klausti. Jei rodo iš karto didelį dėmesį, galima paklausti: tu manęs nesi matęs, nepažįsti, o tiek daug jausmų reiški ir rodai tokią didelę simpatiją, nesuprantu, domiuosi, kas už to slypi. Dažnai toks savijautos ir požiūrio pasidalijimas padeda kurti santykius internete“, – kalbėjo psichologas.

Psichologas tiems, kurie pažinčių ieško internete, patarė susilaikyti nuo idealizacijos ir stengtis pamatyti tikrąją realybę. „Tada mažiau nusivylimų būtų tiesiog susitikus“, – įsitikinęs psichologas.

Patarimų specialistas pateikė ir daugiau: atkreipti dėmesį į pernelyg demonstruojamą susižavėjimą, pirmam pasimatymui pasirinkti viešą, saugią erdvę ir kuo ankstyvesnį metą.