„Taip, kivių žievelę valgyti saugu“, – teigia diplomuota dietologė, knygos „The Mind Diet“ („Proto dieta“) autorė Maggie Moon. Be abejo, nepamirškite pirma labai gerai nuplauti kivių.

Bet, visų pirma, kodėl turėtume valgyti kivių žievelę?

Kivių žievelėje yra daug maistingų medžiagų. „Valgant juo su visa žievele, gaunate net 50 proc. daugiau ląstelienos, lyginant su nuluptu kiviu“, – aiškina M. Moon. Na o ląsteliena, kaip jau žinote, suteikia sotumo, pasitarnauja norint sulieknėti, ir mažina blogojo cholesterolio lygį.

Kivio žievelėje yra ir folio rūgšties – ši svarbi medžiaga užkerta kelią kai kuriems vaisiaus defektams nėštumo metu, saugo nuo dalies vėžio rūšių ir širdies ligų, aiškina M. Moon. Iš žievelės gausite ir antioksidanto – vitamino E, kuris stiprina imunitetą, saugo nuo uždegimų ir gražiną odą.

O kaip gi ją valgyti ir nepaspringti?

M. Moon pataria valgyti kivius kandant kaip obuolius, o pati kivio žievelė yra minkšta, kiek pūkuota, švelnaus žemės prieskonio.

Yra auksinių ir geltonųjų kivių – jų žievelė plonesnė, švelnesnio skonio, M. Moon teigimu, ją maloniau kramtyti (be to, geltonieji kiviai turi dvigubai daugiau vitamino C nei žalieji).

Dar vienas būdas valgyti kivius su žievele – sutrinti juos trintuvu į rytinį kokteilį. „Kokteiliai – puikus būdas sumaišyti įvairius skonius ir tekstūras, – sako M. Moon. – Įdėkite į trintuvo indą visą kivį, įpilkite pusę stiklinės migdolų pieno, pusę stiklinės graikinio jogurto, įdėkite džiovintą datulę, nedidelį sunokusį bananą ir sutrinkite iki kreminės tekstūros.“

M. Moon siūlo ir kitą variantą: „Supjaustykite kivį, kad ant vieno gabalėlio būtų mažiau odelės, pamarinuokite apie 10 min. su salotų užpilu ir įmaišykite į salotas.“

M. Moon primena, kad kiviai turi ne tik žievelę, bet ir šerdį, kuri yra „švelniausia, saldžiausia vaisiaus dalis, būtų apmaudu jos nesuvalgyti“.

Taigi dabar žinosite, kad kivį galima valgyti absoliučiai visą – su žievele.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)