Maria Gunning gimė Kembridžšyre (Anglija) daugiavaikėje šeimoje. Kai mergaitei sukako 7 m., šeima persikėlė į Airiją. Sulaukusias pilnametystės Marią ir jos seserį Elizabeth motina paskatino tapti aktorėmis. XVIII a. Airijoje aktorystė buvo laikoma ne pačia garbingiausia profesija, ypač merginoms. Kita vertus, simpatingos aktorės galėjo tikėtis susirasti turtingų globėjų.

Maria Coventry

1748 m. spalį vikonto žmona Petersham surengė priėmimą. Maria ir Elizabeth taip pat gavo pakvietimus, tik neturėjo kuo pasipuošti. Tada vieno iš vietos teatrų valdytojas Tomas Sheridanas paskolino aktorėms ledi Makbet ir Džiuljetos kostiumus. Merginos su savo sukniomis sukėlė tikrą furorą ir greitai tapo laukiamomis viešniomis Dubline vykstančiuose priėmimuose.

Maria Coventry

Laikui bėgant seserys Gunnig grįžo į Angliją. Elizabeth ištekėjo už hercogo Hamiltono, o Maria – už grafo Coventry‘o VI. Medaus mėnesiui grafas nusivežė jaunąją žmoną į Paryžių.

Paminėtina, kad Maria nepasižymėjo įgimtu takto jausmu. Įvairūs pasisakymai, kurie linksmino publiką Anglijoje, Prancūzijoje buvo laikomi neišprusimu ir grubumu. Be to, pačiai grafienei nepatiko Paryžiuje, nes ji nemokėjo prancūzų kalbos. Tačiau iš prancūzaičių ji išmoko gausiai pudruotis veidą ir ryškiai pasidažyti skaistalais.

Maria Coventry

Vyrui taip nepatiko naujas sutuoktinės susižavėjimas, kad jis ne kartą bandė nosine nuvalyti jai nuo veido pudrą. Bet Maria jo nepaisė ir gausiai naudojo kosmetiką.

Grįžusi į Angliją grafienė Coventry savo išvaizda sukėlė tikrą sujudimą. Kai ji pasirodė Haid Parke, minia ją taip glaudžiai apsupo, kad vos neužspaudė. Po to nutikimo ji pasisamdė apsaugininką.

Maria Coventry

Marija toliau žibėjo puotose, bet visuotinis gėrėjimasis jos grožiu jai brangiai kainavo. Kosmetikoje, kurią ji naudojo, buvo sveikatai pavojingo švino. Jis sukeldavo akių uždegimą, ėdė dantų emalį, sukeldavo opų ant veido ir ant kaklo.

Kosmetinė

Grafienė atsiradusius odos trūkumus dar gausiau dengdavo kosmetika. Galiausiai 1760 m. rugsėjo 30 d. M. Coventry mirė apsinuodijusi švinu, būdama vos 27 m. amžiaus. Į istoriją ji įėjo kaip puikybės ir mados auka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)