Kreipimesi Seimo narė A. Širinskienė nurodo, kad Konstitucijos 29 straipsnis įtvirtina asmenų lygybę ir draudžia varžyti žmonių teises, juos diskriminuoti įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu. Konstitucija taip pat gina pamatinę žmogaus teisę - žodžio laisvę.

„Atvejai, kai dėl tėvų pažiūrų ar išreikštos nuomonės nukenčia vaikai, kai jie netenka galimybės lavintis, kaip kad įvyko „Vaikystės sode“, kur vaikai vos ne tiesiogine to žodžio prasme metami į gatvę iš jiems pažįstamos ir įprastos lavinimosi, ugdymosi aplinkos, yra pati skaudžiausia diskriminacijos forma. Ypač apmaudu, kad tai daro žmonės, kurie skelbiasi patyrusiais pedagogais besirūpinančiais vaikų gerove,“ - teigia A. Širinskienė.

Seimo narės teigimu, tokia A. ir G. Landsbergių šeimai priklausančiuose darželiuose susiklosčiusi situacija tik patvirtina jau anksčiau viešojoje erdvėje kilusias abejones, kad šiam verslui trūksta socialinio jautrumo ir atsakomybės.

„Pastaruoju metu Landsbergių švietimo verslas kelia ypač daug diskusijų, visuomenė pastebi mažus pedagogų atlyginimus. Politikai klausia, kodėl pensijų fondų investicijos pasiekia Karalienės Mortos mokyklų statybas? Juk skundą dėl pensijų fondų reformos Konstituciniam Teismui inicijavo būtent Seimo nariai, atstovaujantys G.Landsbergio vadovaujamai konservatorių partijai. Maža to - skundas didžiąja dalimi nukopijuotas nuo teisininkų, atstovaujančių pensijų fondams, rengto teksto. Taigi, ar milijoninės investicijos privačios mokyklos statyboms nėra atlygis už konservatorių pastangas stabdyti pensijų fondų reformą? Dabar išgirstame, jog darželiai suvedinėja sąskaitas su darželinukais, kurių tėvai drįsta išsakyti savo kritišką nuomonę. Kokių demokratijos principų vaikai išmoks tokioje aplinkoje, kuri dvelkia sovietiniu požiūriu į žmogų, kur vaikai turėdavo atsakyti už savo tėvų pažiūras ir represijos už laisviau išreikštą minti paliesdavo ištisas šeimas?“, - stebisi Seimo narė.

Seimo narės kreipimesi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą taip pat prašoma Karalienės Mortos mokykloms bei „Vaikystės sodas“ darželiams pateikti rekomendacijas, kurios padėtų šioms ugdymo įstaigoms užtikrinti vaikų teisę būti nediskriminuojamiems dėl jų tėvų požiūrių ar įsitikinimų.

DELFI straipsnyje „Landsbergienės darželio reakcija į neigiamą nuomonę: išdrįsusios sukritikuoti mamos vaikus meta lauk“ rašė apie mamos skundą, kuri teigė, kad už išreikštą kritiką jai buvo pasiūlyta nutraukti sutartį.

„Pasirodo, kad garsiai ir drąsiai kalbėti apie verslo etiką ir skaidrią komunikaciją Lietuvoje nėra priimtina, ypač jeigu tame dalyvauja tokie autoritetai. Jiems leidžiama taikyti dvigubus standartus. Mūsų vaikus meta iš darželio, nes skleidžiame neigiamą nuomonę apie „Vaikystės sodą“. Šiandien mane, atėjus vaikų, pasitiko su pranešimu, kad nutraukia sutartį“, – tikino mama.

„Vaikystės sodo“ Rinkodaros vadovė Rita Meilūnaitė DELFI teigė, kad po pirmojo skundo kvietė šeimą konstruktyviam pokalbiui, tačiau esą išgirdo atsisakymą. Beje, darželio atstovė įvardijo, kad tokius raštus po to, kai viešoje erdvėje pasirodė įrašai su, kaip teigia R. Meilūnaitė, tikrovės neatitinkančia ir įmonę bei jos darbuotojus žeminančia informacija, gavo dvi šeimos.

„Toks elgesys nepanašus į konstruktyvų bendravimą, rodo nepasitikėjimą mūsų įmone, tad, iš anksto susisiekus telefonu ir paprašius susitikti, įteikėme raštus apie sprendimą nutraukti sutartį. Tokie raštai buvo įteikti dviems šeimoms. Viena jų (vienas iš tėvų) pasiliko pokalbiui, mes situaciją išsiaiškinome ir abipusiai nutarėme tęsti bendradarbiavimą. Jei ir kita šeima nuspręs pasikalbėti konstruktyviai, musų durys visuomet visiems atviros“, – teigė R. Meilūnaitė.

Viskas prasidėjo ir baigėsi dėl baseino

Mama teigia, kad dar ieškodama vaikams tinkamo darželio itin susižavėjo į „Vaikystės sodo“ ugdymo programą įtrauktomis baseino pamokomis.

„Pasirinkome šį darželį, nes patiko kontekstinio ugdymo sistema, mokytojų skaičius ir baseinas. Visi „Vaikystės sodo“ vaikai du kartus per mėnesį buvo vežami į baseiną ir mokydavosi plaukti. Baseinas visur viešai buvo linksniuojamas kaip vienas išskirtinių „Vaikystės sodo“ dalykų ir netgi kaip vienas svarių argumentų dėl paslaugų kainos“, – tvirtino mama.

Kai šią vasarą mama gavo paraginimą pratęsti sutartį – nė nedvejodama tai ir padarė.

„Kaip ir kiti tėvai tikėjomės, kad baseinas ir toliau bus. Ugdymo mokestis sutartyse kaip ir kiekvienais metais buvo pakeltas, – teigė mama, nors nepanoro atskleisti, kiek mokestis buvo pakeltas. – Sutartis pratęsėme ir ramiai laukėme rugsėjo.“

Beje, mama teigia, kad rugpjūčio pabaigoje gavo laišką iš darželio, kuriame buvo parašyta, kad baseino nebebus, tačiau tą įvardijimą vadina taip – „buvo pranešta paslapčia“. Kodėl paslapčia? Todėl, kad šis faktas buvo paminėtas ilgo laiško pabaigoje.

Ji tikina, kad siekė kalbėti su darželio administracija, tačiau į baseiną vaiku grąžinti nepavyko.

Nusivylė bendravimu ieškant sprendimo ir sumokėtų pinigų

Nors nesutarimai ir diskusijos su darželio administracija kilo dėl baseino, mama teigia, kad ją labiausiai nuvylė vertybės ir verslo etika.

„Į šias diskusijas „Vaikystės sodo“ administracija atsakinėjo šabloninėmis sausomis vadovėlinėmis žinutėmis, kad jie mus girdi, bet kad sprendimas galutinis ir sprendimo priėmime tėvai nedalyvauja, – teigė mama. – Administracija dar kartą pabandė įtikinti tėvus, kad baseinas yra „menkavertis dalykas“, kad baseiną lankydavo ne visi vaikai ir per tas 4 val. per mėnesį jie nieko neišmokdavo, tik taškydavosi, net knygelės nepaskaitydavo ir buvo tokių, kurie sėdėjo ant suolo.“

Sulaukė įspėjimo dėl diskusijų viešoje erdvėje

Mamos teigimu, diskusijos dėl šios situacijos persikėlė į socialinius tinklus, tačiau netrukus diskutuojantys tėvai sulaukė įspėjimų ir pasiūlymo atvykti pasikalbėti pas „Vaikystės sodo“ atstoves.

„Nors atstovės pripažįsta, kad neturi sprendimų priėmimo teisės ir sprendimai nekeičiami – jie viso „Vaikystės sodo“ mastu, tačiau mato, kad mes nerandame atsakymų į klausimus ir padės juos rasti. Mes atvirai sakome, kad negaiškime laiko po vieną ir jeigu jau kalbamės, tai darykime bendrą tėvų susirinkimą, nes klausimai tie patys. Bet administracija mūsų nebegirdi ir tiesiog tyli“, – teigė mama.