Kad Šiauliuose susiformavo nauja organizuota nusikalstama grupė, Šiaulių apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai konstatavo dar 2014-ųjų metų rudenį, kai miesto centre guminėmis kulkomis į nugarą ir sėdmenis buvo sužalotas vienos kriminalistams puikiai žinomos gaujos lyderis.

Po mėnesio miesto pietiniame mikrorajone įvyko dar vienas susišaudymas, kurio iniciatoriai buvo pirmajame susišaudyme nukentėjusiojo asmens bendrininkai.

Tiriant šiuos nusikaltimus paaiškėjo, kad tai ne atsitiktiniai viešosios rimties pažeidimai, o incidentai tarp senos ir naujai Žaliūkių mikrorajone susiformavusios organizuotos nusikalstamos grupės. Jos branduolys - tėvas ir du sūnūs, aplink kuriuos susibūrė fiziškai aktyvūs ir stiprūs, kriminalinės romantikos trokštantys jaunuoliai bei neseniai iš įkalinimo įstaigų grįžę asmenys. Pastarieji perteikdavo nusikalstamo pasaulio tradicijas ir papročius, o jaunuoliai lengvai sutikdavo būti nusikaltimų vykdytojais, kad kuo greičiau taptų grupės nariais. Prie šios grupuotės pradėjo burtis ir asmenys iš Joniškio.

Bendradarbiaujant ir keičiantis informacija su kitų valstybių pareigūnais, buvo nustatyta, kad du „žaliūkiniai“ grasinimais ir smurtu verbuodavo sunkioje materialinėje padėtyje atsidūrusius asmenis narkotinėms medžiagoms Pietų Amerikoje įsigyti ir joms gabenti į Europą. Kupiškio rajone buvo užverbuoti 7 tokie asmenys, kurie tapo gyvaisiais konteineriais, gabenusiais narkotikus savo kūne ir lagaminuose.

2015 m. gegužės 25 d. atliktos operacijos metu buvo sulaikyti abu šios nusikalstamos veiklos organizatoriai, jiems pareikšti įtarimai dėl prekybos žmonėmis ir labai didelio kiekio narkotinių medžiagų gabenimo. Byla jau perduota teismui ir abu kaltinamieji laukia teismo verdikto.

Nors po šio nusikalstamos grupuotės narių sulaikymo likusieji laisvėje pasidarė itin atsargūs ir įtarūs, laikėsi ypatingos konspiracijos, tačiau nuolatinė jų kontrolė ir stebėjimas, taikomos prevencinės priemonės davė rezultatų. 2016 m. Norvegijoje buvo sulaikytas su „žaliūkiniais“ siejamas šiaulietis. Jo vairuojamoje transporto priemonėje pareigūnai rado ir paėmė 20 kg amfetamino.

Dėl prarasto krovinio tarp minėto asmens ir grupuotės lyderio įsiplieskė nesutarimai. Jų dėl narkotinių medžiagų pasisavinimo ar įsiskolinimų kilo ir tarp kitų grupuotės narių. Aštrus kivirčas įsiliepsnojo tarp šiauliečių ir trijų buvusių grupuotės narių iš Joniškio. Vykstant minėtam konfliktui, buvo padegti grupuotės lyderio garažo vartai, vienam buvusiam grupuotės nariui iš Joniškio pasikėsinta padegti gyvenamąsias patalpas, kiti du joniškiečiai kreipėsi į ligoninę dėl šautinių žaizdų.

Incidentų tyrimą apsunkino tai, jog visi nukentėjusieji laikėsi įkalinimo įstaigose puoselėjimų tradicijų ir nedavė parodymų, o jei ir ką pasakojo, tai stengėsi pareigūnus suklaidinti, nesutiko būti nukentėjusiaisiais.

2017 m. pabaigoje konstatuota, kad „žaliūkiniai“, naudodami smurtą, neteisėtai laikomus šaunamuosius ginklus, žaloja žmones, gadina svetimą turtą, organizuoja plėšimus, neteisėtai disponuoja dideliais kiekiais narkotinių ir psichotropinių medžiagų, jas platina. Kadangi grupuotės narių skaičius didėjo, kriminalistų užduotimi Nr.1 tapo ginkluotos ir realią grėsmę visuomenei keliančios nusikalstamos grupuotės išskaidymas. Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai priėmė sprendimą, bendradarbiaujant su kitais specializuotais padaliniais, pažaboti nusikalstamos grupės finansinį potencialą.

Kriminalistai nustatė, kad vienas grupuotės narys fiktyviai nusipirko transporto pervežimo įmonę, kuri neturi nė vieno sunkiasvorio automobilio. Realiai įmonėje veikla nebuvo vykdoma, joje fiktyviai dirbo septyni savininko draugai, kurių nei vienas neturėjo teisės vairuoti sunkiasvorius automobilius. Stebint įmonės veiklą, nustatyta, kad ji su dviem degalinių tinklais buvo pasirašiusi sutartis dėl degalų įsigijimo ir juos įsigyti galėjo atidedant mokėjimą už juos. Įmonės kortelėmis disponavo ir kiti nusikalstamos grupuotės nariai.

Netrukus paaiškėjo iš kur įmonė gauna pelną – jos savininkas ir grupuotės nariai pradėjo degalinėse nusipirktą dyzeliną dideliais kiekiais pigiai pardavinėti. Litras dyzelino buvo parduodamas po 0,65 Eur. Nustatyta, kad fiktyvi įmonė degalinių tinklams padarė didesnę nei 60 000 eurų žalą. Tyrimą perėmę Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir sukčiavimo pradėjo ikiteisminį tyrimą, kuris tebesitęsia iki šiol. Jo metu, apžiūrint įtariamojo telefoną, pastebėta, kad šis interneto erdvėje bandė rinkti informaciją apie Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnus. Tai - akivaizdus įrodymas, kad grupuotė prieš pareigūnus pradeda vykdyti kontržvalgybinius veiksmus.

Toliau atliekami kriminalinės žvalgybos veiksmai pareigūnams suteikė informacijos, kad konfliktinė situacija dėl senų skolų tarp buvusių grupuotės narių iš Joniškio ir Šiauliuose esančio nusikalstamos grupuotės branduolio nėra išspręsta. Pareigūnus pasiekė žinia, kad „žaliūkiniai“, sužinoję, jog Joniškyje gyvenantis buvęs sėbras yra įsigijęs 12 000 eurų vertės automobilį „Mercedes Benz“, nutarė transporto priemonę iš jo atimti. Plėšimui jie ruošėsi, laikydamiesi ypatingos konspiracijos, iš pašalinių asmenų pasiskolino automobilį, apsirūpino neperšaunamomis liemenėmis, laužtuvais ir šaunamaisiais ginklais.

Šių metų sausio 24-osios rytą grupuotės nariai išvyko į Joniškį. Siekdami suklaidinti policijos pareigūnus, jie į Joniškį vyko aplinkiniais keliais. Pareigūnams situaciją sunkino tai, kad nebuvo žinoma vieta, kur Šiaulių nusikaltėliai planuoja įvykdyti plėšimą, nebuvo laiko pasiruošti operacijai, viskas vyko realiuoju laiku ir sprendimus reikėjo priiminėti nedelsiant.

Pamatę, kad keturi šiauliečiai prie buvusio grupuotės nario namų Joniškyje laukia jo pasirodant kieme ir įvertinę, kad jie gali būti ginkluoti bei pavojingi visuomenei, kriminalistai apsisprendė nedelsiant imtis priemonių rengiamam nusikaltimui užkirsti kelią.

Sulaikymo metu du iš ginkluotame plėšime dalyvavusių asmenų sugebėjo nuo pareigūnų pasprukti. Vienas persekiojamųjų, siekdamas išvengti sulaikymo, į pareigūną nukreipė kovinį šaunamąjį ginklą. Pareigūnas, įvertinęs kilusį pavojų sau ir netoliese buvusiems kolegoms, panaudojo tarnybinį ginklą ir dviem taikliais šūviais į ranką bei į koją sužeidė įtariamąjį, atimdamas jam galimybę priešintis. Sužalotasis grupuotės narys dar bandė slėptis lauko tualete, tačiau netrukus buvo sulaikytas, jam suteikta būtina pirmoji pagalba.

Tuo metu kiti pareigūnai tęsė antrojo bėglio paiešką ir poros valandų jį sulaikė. Atlikus kratas „žaliūkinių“ gyvenamosiose patalpose, buvo rasta ir paimta: šaunamasis ginklas, šoviniai bei narkotinės medžiagos, taip pat aptikta kanapėms auginti pritaikyta patalpa, kanapių auginimo įranga bei narkotinių medžiagų likučiai.

Sulaikytiesiems pareikšti įtarimai dėl pasikėsinimo apiplėšti ir nužudyti, pasipriešinimo valstybės tarnautojui, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis.

Kaip ir buvo galima nuspėti, nusikaltimo auka turėjęs tapti joniškietis laikėsi tylos įžadų, su teisėsauga nebendradarbiavo. Maža to, joniškietis parašė ne vieną skundą dėl policijos pareigūnų veiksmų, apkaltindamas juos nebūtais dalykais. Šios aplinkybės labai sunkino bylos tyrimą. Vis dėlto po slaptų ikiteisminio tyrimo veiksmų pareigūnams pavyko surinkti papildomų reikšmingų duomenų, kurie sudarė galimybę inkriminuoti grupuotės nariams nusikalstamas veikas.

Laisvėje likę „žaliūkiniai“ šių metų vasario 17-ąją surengė išgertuves, per kurias tarp dviejų jos narių kilo konfliktas ir vienas jų peiliu buvo itin sunkiai sužalotas. Dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Per jo metu atliktą kratą vieno „žaliūkinio“ namuose rasti brangūs papuošalai su briliantais ir prabangūs laikrodžiai. Jų „savininkas“ pareigūnus stengėsi įtikinti, jog tai - bižuterija ir falsifikatai, tačiau toks bandymas išsisukti sukėlė tik dar didesnių įtarimų, jog daiktai gali būti vogti.

Vėliau nustatyta, kad vienas „žaliūkinių“ su bendrininkais Vokietijoje įvykdė ginkluotą plėšimą ir pagrobė 1 milijono eurų vertės garsaus vokiečių juvelyro dirbinius bei prabangius laikrodžius, kurių dalį grupuotės lyderis bandė realizuoti Latvijos piliečiui. Taigi vogtus daiktus saugojusiam grupuotės nariui buvo pareikšti įtarimai dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo.

Atliekant kompleksą kriminalinės žvalgybos bei slaptų ikiteisminio tyrimo veiksmų, grupuotės narių skaičius palaipsniui ėmė mažėti, o ikiteisminių tyrimų jiems - daugėti. Tačiau aišku buvo viena - kol lyderis bus laisvėje, tol grupuotė gyvuos toliau. O teismas už lyderiui inkriminuotas veikas skyrė tik lygtinę 3 metų laisvės atėmimo bausmę. Taigi pareigūnams reikėjo intensyviai dirbti toliau.

Buvo gauta duomenų, kad „žaliūkinių“ lyderis pats platina narkotines medžiagas, jomis aprūpindamas patikimus asmenis, kurie kvaišalus platina toliau. Šių metų gegužės 15 d. pareigūnai Šiauliuose surengė jo sulaikymo operaciją. Vienoje miesto centrinių gatvių jie užblokavo lyderio automobilį iš priekio ir galo. Sulaikomasis bandė pasprukti, važinėjo pirmyn ir atgal trankydamas aplinkui stovėjusias transporto priemones, priešinosi policijos pareigūnams. Sulaikymo metu buvo sužaloti trys pareigūnai. Panaudojus šaunamuosius ginklus ir kitas spec. priemones, grupuotės lyderiui buvo uždėti antrankiai, rastos narkotinės medžiagos.

Kratos jo namuose metu rasti tik narkotinių medžiagų likučiai, nes buvusi lyderio sutuoktinė, manoma, spėjo narkotikus sudeginti krosnyje. „Žaliūkinių“ lyderiui pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, pasipriešinimo valstybės tarnautojams ir turto sugadinimo. Įtariamasis izoliuotas nuo visuomenės, jam skirta kardomoji priemonė – suėmimas.

Vykdydami Lietuvos įstatymų nurodymus, kai kurias nuotraukų dalis, kur matomi sulaikytų nusikaltėlių sužalojimai ir kraujas, uždengėme.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 20 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.