Pirmuosius tris veiklos mėnesius skaičiuojančio „Klaipėdos baseino“ valdytojai jau spėjo pajusti, kad būtent tokio objekto labai trūko sveikai gyventi norintiems miestiečiams. Uostamiesčio gyventojai noriai plūsta į naują daugiafunkcinį sveikatingumo centrą patys ir aktyviai veda į jį savo atžalas – vien į „Klaipėdos baseiną“ tėvai užregistravo apie pusę tūkstančio vaikų.

„Kompleksiška ir kokybiška baseino paslauga akivaizdžiai keičia lietuvių plaukimo suvokimą. Plaukimas jiems tampa ne vien sportu ar įgūdžių tobulinimu, bet ir gyvenimo būdu, leidžiančiu užtikrinti gerą savijautą, išvaizdą, derinti sveiką gyvenseną su pramoga ar visus metus pasiekiamu hobiu“, – teigia „Klaipėdos baseiną“ ir „Girstučio“ sporto kompleksą valdančios įmonės „Infrastruktūra LT“ partneris Paulius Baltrėnas.

Motyvacija kasdienai

Kad plaukimas nebėra tik profesionalių sportininkų privilegija, pastebi ir Kauno „Girstučio“ baseine įsikūrusio plaukimo klubo „Banga“ treneris Mantas Plečkaitis. Jo teigimu, vis daugiau lietuvių laisvalaikį leidžia baseine.

„Tikriausiai daugelis žino, kad plaukiant dirba visas kūnas, treniruojamos visos raumenų grupės. Tačiau tuo vandens sporto teikiamos naudos nesibaigia: plaukimas pagerina širdies darbą, lengvina kvėpavimą, sprendžia stuburo problemas, galiausiai – padeda atsikratyti įtampos, galvos skausmų, slogių minčių“, – baseino naudas skaičiuoja M. Plečkaitis.

Jam antrina ir „Klaipėdos baseino“ direktorė Aida Aleksandrovienė. Anot jos, medicinos ir sporto specialistai vieningai sutaria, kad vandens nauda organizmui – neabejotina, o kadangi vandenyje švelnėja bet kokio pratimo sudėtingumas, mažėja apkrova stuburui bei sąnariams, čia sportuoti gali itin plataus amžiaus spektro lankytojai.

Jiems baseinas tampa puikia priemone atkaklumo, ryžto ugdymui, o treneriai įkvepia motyvacijos kasdieniame gyvenime. „Viena mūsų klienčių net ėmė rašyti savo plaukimo dienoraštį socaliniame tinkle. Tikiu, kad jos pavyzdys taps įkvėpimo šaltiniu daugybei kitų žmonių“, – įsitikinusi A. Aleksandrovienė.

Amžius – ne riba

M. Plečkaitis taip pat pastebi itin plačias baseino lankytojų amžiaus žirkles. Vyriausiam klubo „Banga“ klientui, išmokusiam plaukti būtent „Girstučio“ baseine – jau beveik 80 metų.

„Bangos“ trenerio teigimu, kauniečių susidomėjimas plaukimu kaip nuolatine veikla nuosekliai auga.
„Dar visai neseniai baseino lankytojus buvo galima suskirstyti į dvi grupes: atėjusius laikinai – išmokti plaukti ir siekiančius sportinių rezultatų. Tačiau jau ne vienerius metus matau vis daugiau žmonių, kurie ateina tiesiog paplaukioti – mokosi taisyklingai kvėpuoti, teisingai laikytis vandenyje“, – tikina treneris.

Kad plaukimu kasmet domisi vis daugiau kauniečių, patvirtina ir „Girstučio“ baseiną valdančios bei plaukimo klubą „Banga“ įkūrusios įmonės „Infrastruktūra LT“ vadovas Vitalijus Kuodis. Pasak jo, susidomėjimą baseinais ir kitomis plaukimo centruose siūlomomis veiklomis rodo ir finansiniai rodikliai. Pavyzdžiui, „Infrastruktūra LT“ tapus „Girstučio“ baseino valdytoja, Kauno miesto savivaldybei ne tik nebereikia remti jo finansiškai, tačiau nuo trečiųjų veiklos metų baseinas kasmet sumoka po 20 tūkst. eurų į miesto biudžetą.

„Tikiu, kad ši pagirtina plaukimo populiarumo tendencija tęsis ir ilgainiui pasivysime Vakarų pasauliui būdingus skaičius. Puiku ir tai, kad, didėjant žmonių susidomėjimui plaukimu, auga ir reikalavimai baseinams – jų dydžiui, kokybei, aptarnavimui. Tai užtikrina, kad plaukimo bendruomene besirūpinantys baseinų vadovai ir valdytojai ateityje turės dar labiau stengtis ir pasiūlyti dar aukštesnės kokybės paslaugas“, – tvirtina V. Kuodis.

Tarp populiariausių užsiėmimų – vandens aerobika

Tiek M. Plečkaitis, tiek A. Aleksandrovienė akcentuoja, kad į baseiną lankytojus traukia ne vien plaukimas, bet ir papildomi užsiėmimai. Specialistų teigimu, itin populiarėja grupinės pamokos ir vandens aerobika – prasidėjus sezonui „Klaipėdos baseino“ administracijai net teko padidinti užsiėmimų kiekį.

Dažniausiai aerobiką renkasi įvairias sveikatos problemas spręsti norintys žmonės, o grupines pamokas – besimokantys plaukti.

„Ypač emocionaliai vyksta grupinės pirmosios plaukimo pamokos įvairaus amžiaus suaugusiems, pagaliau pasiryžusiems išmokti plaukti. Jiems darbas grupėse – itin motyvuojanti veikla, jaučiasi didelis vienas kitų palaikymas ir džiaugsmas rezultatais“, – sako A. Aleksandrovienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)