Rusijos karinių pajėgų kontingentas Libijoje atsakingas už feldmaršalo Khalifos Haftaro, kontroliuojančio šalies rytines teritorijas, karių mokymus. Be to, rusai Kh. Haftarui tiekia ginkluotę – konkrečiai sparnuotąsias raketas „Kalibr“ ir zenitinius raketinius kompleksus S-300. Libijos rytuose veikia ir dvi rusų karinės bazės – Tobruko ir Bengazio miestuose, esančiuose Viduržemio jūros pakrantėje. Kaip tvirtina „The Sun“, jos abi veikia kaip „Vagner“ bendrovės priedanga.

Didžiosios Britanijos specialiosios tarnybos perspėjo ministrę pirmininkę Theresą May dėl Rusijos karinio aktyvumo Libijoje. Jų vertinimu, Maskva nori šią Afrikos valstybę paversti „naująja Sirija“. Remiantis „The Sun“, Rusija gali perimti į savo rankas nelegalių migrantų srautus, keliaujančius į Europą per Libiją, bei kontroliuoti minėtosios šalies naftos tiekimą.

Tai, kad Libijoje padaugėjo Rusijos karių, spalio 9 dieną patvirtino ir RBK pašnekovai, artimai susiję su Rusijos gynybos ministerija ir Libijos valdžia. Remiantis žurnalistais, Rusijos interesai Libijoje susiję su naftos ir dujų sfera, o Kh. Haftaras – artimas Kremliaus sąjungininkas. Rusijos gynybos ministerijai artimas šaltinis teigia, kad per pastaruosius mėnesius į Libijos rytines teritorijas buvo perkelta elitinių pajėgų karių iš Maskvos regiono.

RamiroWTF stopkadras

Valstybės Dūmos gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Jurijus Švytkinas „RIA Novosti“ sakė, kad Libijoje Rusijos karių nėra, o „The Sun“ teiginius apie Rusijos planus Libiją paversti „naująja Sirija“ pavadino kliedesiais. Rusijos ambasada Londone skelbia, kad Maskva niekada neplanavo turėti karinių reikalų Libijoje ir laikosi Jungtinių Tautų pritaikyto embargo ginklams.

Apie galimus Rusijos kariuomenės ryšius su Kh. Haftaru skelbta jau anksčiau. 2017 metų kovą agentūra „Reuters“, remdamasi šaltiniais, informavo apie prie Libijos ir Egipto sienos pasirodžiusias Rusijos specialiąsias pajėgas. Agentūros teigimu, 22 karių būrys ten galėjo būti kaip parama Kh. Haftarui.