Netauriųjų metalų – nuo vario iki cinko – gavybos apimtys šiais metais smuko, išaugus susirūpinimui dėl prekybos ir kylančio nestabilumo bei nervingumo rinkoje. Tuo tarpu anglies pozicijos stabiliai auga, palaikomos stiprios paklausos vienoje didžiausių jos vartotojų, Kinijoje. Anglies prekybos apimtys siekia kone aukščiausią lygį per daugiau nei šešerius metus.

Tokia tendencija lemia dideles gamintojų pajamas. Tarptautinės prekybos žaliavomis bendrovės „Glencore“ pelnas, gaunamas iš anglies kasybos sektoriaus, šiais metais jau beveik užgožia pajamas iš vario gavybos – pirmą kartą nuo 2011 metų, kai „Glencore“ pardavė 1,14 mlrd. akcijų Londone.

Tarptautinės kalnakasybos bendrovės „Anglo American Plc.“, įsikūrusios Londone, pelnas iš anglies gavybos, per pastaruosius ketverius metus išaugo beveik trigubai, nors gamybos apimtys buvo mažesnės.

„Anglies kasybos pramonei tokia situacija - tikra aukso gysla, - teigia analitikas iš „Liberum Capital Markets“ Benas Davisas. – Anglies paklausa Kinijoje muša rekordus, o taip yra dėl to, kad vidaus rinkoje kinai neišgauna pakankamai anglies. Pastaruoju metu Kinija importuoja anglies daugiau nei bet kada anksčiau.“

Tokios situacijos nesitikėta. Beveik visi metalo pramonės dalyviai viso pasaulio mastu daugiau vilčių sieja su variu – nuo didžiausių kasybos bendrovių direktorių iki investuotojų ir analitikų, visi tikisi didesnės paklausos elektrifikuojant miestus, automobilius. Kita vertus, nuo anglies pastebimai nusisuko tiek investuotojai, tiek daugelis gamintojų.

Viena iš tokios tendencijos priežasčių galėtų būti ta, kad anglis pasiduoda stipriems kainų svyravimams. Priešingai nei daugelis kitų žaliavos prekių, didžioji dalis kuro gaminama šalyje, kur anglis deginama, šalia elektrinių. Maždaug milijardo tonų vertės pasaulinė jūra gabenamos produkcijos rinka sudaro mažiau nei penktadalį bendros produkcijos, o tai reiškia, kad nedideli paklausos svyravimai gali turėti neproporcingą poveikį kainoms.

Jūra gabenamos anglies paklausa pirmąjį šių metų pusmetį padidėjo daugiau nei devyniais procentais, tuo tarpu pasiūla išaugo mažiau nei aštuoniais procentais, rodo bendrovės „Glencore‘ duomenys. Kinijos elektros energijos gamyba naudojant akmens anglį padidėjo 7,8 proc., pranešė didžiausia pasaulyje anglies gamintoja.

Nors atotrūkis tarp biriųjų medžiagų ir netauriųjų metalų nėra retas – žaliavinės prekės, tokios kaip anglis ir geležies rūda, paprastai labiau siejamos su pasiūlos ir paklausos pagrindais nei su investuotojų nuotaikomis, – toks modelis galioja ilgiau nei paprastai.

„Esame susidūrę su tokiais atotrūkiais ir anksčiau, tačiau jie trukdavo paprastai vos kelias savaites, – teigia „ BMO Capital Markets“. – Dabartinė situacija trunka kelis mėnesius, ir kaskart, kai atrodo, kad toks nepalankaus nestabilumo veiksnys praranda savo galią ir išsisemia, jis ir vėl sugrįžta.“