„Nuo šiuo momento žurnalistai jau gali kreiptis į RC ir gauti nemokamai duomenis. Mes tikimės, kad ypatingos skubos tvarka įstatymų pakeitimai bus priimti Seime. Nors pakeisti reikia 8 įstatymus, iš esmės klausimai baigti derinti - ir pozicijos, ir opozicijos politikai pasisakė, kad reikia suteikti duomenis žiniasklaidai“, - LRT televizijai sakė S. Malinauskas.

Tiesa, duomenis gauti galės tik, Vyriausybės vertinimu, skaidrios žiniasklaidos priemonės ir žurnalistai.

„Siekiama užtikrinti, kad duomenis neatlygintinai iš registrų ar valstybės informacinių sistemų gautų tik etiškos žiniasklaidos priemonės, kurios nėra padariusios rimtų profesinių pažeidimų per paskutinius 12 mėnesių ir nėra priskirta profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų ir (ar) skleidėjų kategorijai“, - teigiama Vyriausybės išplatintame pranešime.

Taip pat teigiama, kad informacijos rengėjai ir (ar) skleidėjai, jų vadovai, valdymo organo nariai arba dalyviai, valdantys ne mažiau kaip penkiasdešimt procentų juridinio asmens akcijų, neturi būti teismo nuosprendžiu pripažinti kaltais už sunkius ar labai sunkius nusikaltimus, jeigu nuo teismo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos nepraėjo pakankamas laikotarpis.

„Kol Seimas priims Visuomenės informavimo ir kitų įstatymų pataisas, Vyriausybė nutarė, kad teisės aktų nustatyta tvarka būtų kompensuojamos valstybės įmonės Registrų centro tvarkomų registrų ir valstybės informacinių sistemų duomenų teikimo žurnalistams išlaidos. Prognozuojama, kad šioms išlaidoms kompensuoti per mėnesį reikės skirti apie 25-30 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų“, - teigiama pranešime.

Vyriausybė priėmė laikiną sprendimą ir nemokamai atvėrė Registro centro duomenis žiniasklaidai. Šis Vyriausybės nutarimas galios laikinai, kol Seimas patvirtins Visuomenės informavimo įstatymo ir Civilinio kodekso pataisas.

ELTA primena, kad praėjusį trečiadienį neviešinamo turinio Vyriausybės pasitarime buvo atmestos Susisiekimo ministerijos teiktos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos, kurios būtų grąžinusios žurnalistams nemokamą prieigą prie RC duomenų - šios jie neturi nuo rugsėjo vidurio.

Praėjusios savaitės sprendimą Vyriausybė grindė teisininkų išvadomis. Pasak jų, projekte buvo palikta per daug spragų. Žurnalistai piktinosi atidėliojamu sprendimu, stabdančiu tiriamuosius darbus, kuriems reikalingas didelis informacijos kiekis. Žiniasklaidos atstovai tikino, kad jei žiniasklaidai reikėtų mokėti už RC duomens, tiriamųjų straipsnių kaštai galėtų siekti daugiau nei 10 tūkst. eurų.