„Norime atsiklausti ir žinoti mūsų partijos narių nuomonę - tai nulems ir partijos poziciją. Apklausoje, tikėtina, dalyvaus apie pustrečio tūkstančio narių, taigi tai bus reprezentatyvi apklausa - iš jos galima nuspėti ir galimą referendumo sėkmės ar nesėkmės tikimybę“, - teigia LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas.

Pirmieji apklausos rezultatai liudija, kad 72 proc. LSDP narių pasisako už dvigubos pilietybės įteisinimą, 28 proc. - prieš. Balsavime jau dalyvavo 1,5 tūkst. partijos narių.

Pasak partijos pirmininko, tokie skaičiai rodo, kad dauguma partijos narių į piliečio ir valstybės santykį žiūri moderniai. „Tai yra ir emigracijos efekto atspindys. Daug žmonių turi artimųjų, kurie išvyko, nori, kad jų giminės išlaikytų ryšį su Lietuva ir tai suvokia per pilietybės išsaugojimą“, - tvirtina LSDP vadovas.

Apibendrinę apklausos rezultatus socialdemokratai svarstys dėl galimo dvigubos pilietybės modelio. „Nelygu, ką parodys apklausa, kalbėsime apie piliečio teisių ir pareigų balansą. Tai visuomenei kelia daugiausiai klausimų. Ar rinktis, pavyzdžiui, Airijos modelį, kai žmonės, negyvendami toje šalyje, dalyvauti rinkimuose negali, ar kitokį“, - sakė G. Paluckas.

Siūloma, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo vyktų kitų metų gegužės 12 d. kartu su Lietuvos Respublikos prezidento rinkimais. Iki šiol nesutariama, ar balsavimas turėtų vykti vieną dieną, ar, kaip siūlo valdantieji, - per du savaitgalius iš eilės. Tokiam sumanymui nepritaria Konstitucinės teisės ekspertai.