Nuo 2018-ųjų pradžios visi atliekų rinkos dalyviai turėjo prisijungti prie elektroninės Gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinės sistemos (GPAIS). Joje reikia teikti informaciją apie gaminių ir pakuočių, patenkančių į rinką, kiekius, taip pat apie tvarkomų atliekų srautus.

Verslas šią sistemą jau nagrinėja, bando prie jos prisitaikyti ir įkelti ten savo duomenis, o viešasis sektorius dar mąsto, ar išvis verta kreipti dėmesį į apskaitą, kurioje nėra operacijų pinigais. Įstaigos vieningai atsako, kad nuo mokesčio už aplinkos teršimą jos yra atleistos ir taip esą buvo visada.

Mokesčio už aplinkos teršimą įstatyme nurodytos kelios lengvatos: kai apmokestinamieji gaminiai bei pakuotė išvežami iš Lietuvos; kai įgyvendinama Vyriausybės nustatyta atliekų naudojimo ir (ar) perdirbimo užduoties dalis; kai per mokestinį laikotarpį Lietuvos vidaus rinkai patiekta ne daugiau kaip 0,5 t atliekų.

Ši tvarka pagal Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo nuostatas taikoma visiems pakuočių vartotojams ir ūkinės veiklos vykdytojams, kurie pakuotę įvežė į Lietuvą arba įsigijo tuščią pakuotę.

Todėl galima teigti, kad viešasis sektorius niekada nebuvo atleistas nuo aplinkos teršimo mokesčio, bet nemokėjo jo dėl mažų tokių atliekų kiekių.

Be to, įstatymuose akcentuojama, kad gaminių, pakuočių ir jų atliekų apskaita privalo būti tvarkoma, neatsižvelgiant į tai, ar mokestį už teršimą reikia mokėti, ar ne.

Elektroninė sistema GPAIS buvo sukurta būtent apskaitai pagal gaminio ar pakuotės rūšį, grupę ir svorį. Piniginio mato šioje sistemoje nėra. Būtent todėl viešojo sektoriaus buhalteriai šios apskaitos netvarko. O įstaigų vadovai, matydami žodį „apskaita“, daro prielaidą, kad buhalteriai turi viską žinoti apie apskaitą, tad jei jie jos netvarko, reiškia, nereikia.

Šią apskaitą turėtų tvarkyti aplinkosaugininkas-apskaitininkas, tačiau įstaigos tokios pareigybės neturi ir nenumato ja papildyti esamų pareigybių sąrašų.

2018 metų preliminarias mokesčio deklaracijas už aplinkos teršimą gaminių ir pakuočių atliekomis Valstybinė mokesčių inspekcija planuoja suformuoti GPAIS pagrindu. Preliminarią deklaraciją gaus kiekvienas subjektas, kuris įvedė duomenis į GPAIS, bet pateikti turės tik tie mokesčių mokėtojai, kuriems numatyta tokia prievolė. Todėl kiekvienas atliekų rinkos dalyvis, nepriklausomai, ar jis privataus, ar viešojo sektoriaus atstovas, privalo tvarkyti apskaitą naudodamasis GPAIS.

Viešajame sektoriuje tuščios pakuotės perkamos ne tik su tikslu įpakuoti parduodamas prekes, bet ir prekėms, kurios nemokamai dalinamos gyventojams įgyvendinant socialinę apsaugą, bei dovanoms pakuoti.

Viešojo sektoriaus subjektai taip pat įveža prekes arba ilgalaikį turtą į Lietuvą, įgyvendindami įvairius projektus. Taip pakuotės patenka į Lietuvos aplinką ir iš jų susidaro atliekos.

Taigi viešojo sektoriaus subjektai šiukšlina ir jie turėjo susirūpinti apskaita GPAIS bei paskirti už tai atsakingus asmenis. Bet vis dar delsia laukdami ypatingų nurodymų „iš viršaus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją