DELFI redakcijoje vykusios diskusijos metu ir A. Navickas, ir J. Petrauskienė pateikė savo nuomones apie vykdomą reformą bei pažėrė vienas kitam kaltinimų.

„Manau, kad didžioji dalis Lietuvos žmonių supranta švietimo sistemos kokybės prasmę ir kad pertvarkos, apie kurias daug metų buvo kalbama, jos tiesiog turi vykti. Nė viena pertvarka nevyksta taip, kad visi dėl visko sutaria ir viskas įvyksta. Tada, matyt, pertvarkų iš viso nereikėtų, nes mes seniai tą būtume susitarę ir padarę, – teigė DELFI redakcijoje viešėjusi ministrė J. Petrauskienė. – Tokia didelė bendruomenė kaip švietimo bendruomenė, kuri yra pati didžiausia, yra kiršinama pateikiant melą. Navicko vadovaujama profesinė sąjunga jau kelias melagingas žinias yra paskelbusi.“

„Pirmininke Navickai, kodėl meluojate?“ – diskusijos metu klausimą gavo ir A. Navickas. „Žmonės toje diskusijoje turbūt ir turi matyti, kas iš tikrųjų meluoja ir kas griebiasi tokios taktikos“, – tvirtino pirmininkas.

Andrius Navickas, Jurgita Petrauskienė

Ministrė teigia, kad A. Navicko paskleista žinia apie masiškai iš mokyklų išeinančius mokytojus yra melaginga, nors A. Navickas laikosi savo tiesos ir teigia netrukus pateiksiantis įrodymų.

Mokyklose vis dar nerimsta sumaištis dėl naujo etatinio užmokesčio modelio. Kai kuriose mokyklose vis dar nesusitarta, koks turėtų būti mokytojų atlyginimas. Ar ministrė sutiktų pusantro mėnesio dirbti ne tik negaudama atlyginimo, bet ir nežinodama, kiek gaus? „Kiekvienas žmogus, lygiai taip pat mokytojas, turi žinoti, už ką jam yra mokama ir kiek jam yra mokama“, – teigė ministrė, tačiau nuo tiesaus atsakymo išsisuko.

Nesibaigiant sumaiščiai ministerija paruošė ir konsultacinę grupę, kuri keliauja per mokyklas ir padeda spręsti kilusias problemas. Konsultacijos taip pat turėtų būti teikiamos ir raštu bei telefonu. A. Navickas teigia, kad ministerija vengia į užklausas atsakinėti raštu.

„Visi paskęsta aiškinimesi ir derybose. Sistemos ten, kur darbuotojai atstovavo netinkamai, nepavyko sukurti, jas tada, ministerijos liepimu, vienašališkai patvirtino“, – teigė A. Navickas ir pridūrė, kad ministerijos paliepimas vyko telefoninio pokalbio metu.

A. Navicko teigimu, telefoniniai paliepimai vyksta nuolat. „Nuolat vyksta telefonu ir niekur raštu mums neteikia netgi užklausimų ir paaiškinimų“, – tvirtina profesinės sąjungos pirmininkas.

Andrius Navickas, Jurgita Petrauskienė

Ar taip bendrauti su mokyklomis yra teisėta? „Reikia išgirsti labai objektyviai, kaip yra iškraipoma informacija. Vyksta daug diskusijų, daug susitarimų. Buvo pačių bendruomenių ir mokyklų vadovų prašymas teikti konsultacijas. Mes viešai teikiame konsultacijas tris kartus per savaitę ir feisbuke transliacijos, kur ir mokytojai, ir mokyklų vadovai užduoda klausimus. Ar suteikti atsakymus aiškinant teisės aktus yra teisėta? Manau, kad taip“, – teigė ministrė J. Petrauskienė.

Kodėl vis dėlto atsakymai nepateikiami raštu? „Ministerija, kaip ir bet kuri kita institucija, gavusi raštu paklausimą, privalo atsakyti ir tokie atsakymai yra pateikiami“, – kalbėjo ministrė.

„Ministrė toliau klimpsta į melą, – kalbėjo profesinės sąjungos pirmininkas, teigdamas, kad jo sąjunga teikia atsakymus raštu, tačiau atsakymų raštu negauna. – Ir pasako, kad mes tikrai neteiksime raštu, nes jūs galite panaudoti tą informaciją, pakonsultuoja telefonu.“

A. Navickas teigė, kad dar pateiks duomenis, įrodančius jo žodžius. „Man labai gaila, ministre, kad jūs toliau klimpstate į melą, – teigė pirmininkas. – Pateiksime tokius įrodymus, kai direktoriai spaudžiami naudojant psichologinį spaudimą išgavo iš darbuotojų parašą, o paskui suplėšė tą išgautą (dokumentą su parašu – DELFI) mums viešinant. Net ir tokius galėsime pateikti įrodymus. Jeigu aš kalbu netiesą, prašau ministrę netgi paduoti mane į teismą už šmeižtą.“

Pirmininko teigimu, mokytojai bijo kalbėti, nes bijo prarasti darbo vietą.

Diskusijos metu taip pat buvo kalbama apie 17,4 mln. eurų, kurie dar prieš rugsėjį buvo skirti mokytojų atlyginimams kelti. Jei 35 tūkst. mokytojų padalintume šiuos pinigus, vienam tektų beveik po penkis šimtus.

Ši suma, 17,4 mln. eurų, buvo skirta keturiems mėnesiams. Tad kur dingo milijonai, kodėl mokytojai jų nejaučia? „Yra mokytojų, kuriems padidėjo keliais eurais, yra mokytojų, kuriems atlyginimas padidėjo keliolika eurų. Mes tikrai pateiksime visus skaičius“, – teigė ministrė.

Ar po visų skandalų ministrė negalvoja apie atsistatydinimą? „Dėl mano darbo turi spręst mane delegavę vadovai“, – tvirtino ministrė.