Į valdžią rugpjūtį atėjusi naujoji buvusio kriketo žaidėjo Imrano Khano administracija susidūrė su mokėjimų balanso krize ir tučtuojau ėmėsi griežto taupymo priemonių. Kartu buvo svarstyta, ar prašyti TVF pagalbos.

„Pasikonsultavęs su visais įtakingiausiais ekonomistais, ministras pirmininkas šiandien nusprendė pradėti derybas su TVF“, – pareiškė finansų ministras Asadas Umaras vaizdo įraše, kuris buvo paskelbtas socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“.

Anot jo, derybose bus visų pirma siekiama susitarti dėl „stabilumo atkūrimo programos“, kuri padėtų suvaldyti ekonominę krizę.

Nuo 9-ojo dešimtmečio pabaigos Pakistanas jau ne kartą buvo paprašęs TVF pagalbos. Paskutinį kartą į Fondą buvo kreiptasi 2013 metais, kai Islamabadas gavo 6,6 mlrd. JAV dolerių paskolą, kad galėtų įveikti panašią krizę.

Sumos, kurios prašys Pakistanas, A. Umaras nenurodė.

Analitikai sako, kad Pakistanui šį kartą reikalinga maždaug 12 mlrd. JAV dolerių paskola, tačiau vienas diplomatas agentūrai AFP rugpjūtį sakė, jog Islamabadas tikisi, kad įveikti krizę jam padėtų mažiausiai 6,5 mlrd. JAV dolerių paskola.

TVF praėjusį ketvirtadienį pareiškė, kad Pakistanui artimiausiu metu reikės didelio išorės finansavimo. Fondas Islamabadui rekomendavo padidinti dujų ir elektros energijos tarifus ir taip pat paragino užtikrinti valiutos kurso „lankstumą“ bei sugriežtinti pinigų politiką.

„Šios priemonės padėtų sumažinti spaudimą einamajai sąskaitai ir padidintų skolos tvarumą“, – pareiškė TVF po misijos apsilankymo Pakistane.

Fondas taip pat įspėjo naująją vyriausybę, kad tuo atveju, jeigu ji skubiai nesiims veiksmų, augimas sulėtės, o infliacija dar labiau padidės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)