Centras „Dosjė“ – nekomercinis M. Chodorkovskio projektas – sužinojo apie slaptą posėdį, vykusį spalio 6 dieną Rusijos gynybos ministerijoje dėl „apmaudžių Rusijos karinės žvalgybos nesėkmių Jungtinėse Valstijose, Anglijoje, Nyderlanduose ir Juodkalnijoje“.

Kaip teigia žurnalistas Sergejus Kanevas, neseniai skubos tvarka palikęs Rusiją, susirinkime Rusijos gynybos ministerija ieškojo kaltų.

„Išvados prieita nemalonios: patys žvalgybininkai ir jų tiesioginiai vadovai nepaisė elementarių slaptos veiklos užsienyje taisyklių, tarpusavyje bendravo telefono numeriais, registruotais Maskvos regione, o patys pokalbiai buvo itin atviri, apie užduotis kalbėtasi praktiškai atviru tekstu“, – sako S. Kanevas, remdamasis šaltiniais ministerijoje.

Žurnalistas tvirtina, kad vienu iš asmenų, tiesiogiai atsakingų už nesėkmes, įvardijamas Konstantinas Bachtinas.

Darbuotojas tokiu vardu ir pavarde įtrauktas į Rusijos Federacijos diplomatinės atstovybės Nyderlanduose darbuotojų sąrašą. Jo numeris 14, jo rangas – antrasis sekretorius.

Ruslanas Boširovas ir Aleksandras Petrovas, RT stopkadras

Kaip teigia „Dosjė“ šaltinis, Nyderlandų kontržvalgyba greičiausiai klausėsi K. Bachtino telefoninių pokalbių, o minėtasis asmuo nuolat palaikė ryšį su „Choroševka“ (Choroševkos gatvėje Maskvoje anksčiau buvo Rusijos Federacijos Generalinio štabo vyriausiosios valdybos štabas) ir „aptarinėjo operacijos detales“.

Konkrečiai kalbama apie kibernetinę ataką, kurią organizavo keturi Rusijos šnipai su diplomatiniais pasais – taikiniu buvo pasirinkti Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos serveriai. Kaip teigiama, minėtajai grupei priklausė Aleksejus Morenecas, Jevgenijus Serebriakovas, Olegas Sotnikovas ir Aleksejus Mininas.

Kaip teigia S. Kanevo pašnekovas, K. Bachtinas – GRU pulkininkas – buvo atsakingas už „techninę operacijos“ pusę ir perdavė grupei „reikiamą techniką“.

Remiantis žurnalisto pasakojimais, prieš išsiunčiamas į Nyderlandus, K. Bachtinas studijavo pirmajame Maskvos karo ir diplomatijos akademijos fakultete, kur rengiami strateginės žvalgybos agentūros darbuotojai.

Gyveno jis, pasak duomenų, bendrabutyje, priklausančiame Rusijos valstybiniam humanitariniam universitetui. Jo buto numeris buvo dešimtas 25-ajame Kirovogrado gatvės name.

28-ame bute gyveno Anatolijus Čepiga, įtariamas Sergejaus Skripalio apnuodijimu ir geriau žinomas kaip Ruslanas Boširovas.

„Čepiga ir Bachtinas bičiuliavosi šeimomis, kartu švęsdavo šventes“, – teigiama „Dosjė“ tyrimo išvadose.

Po to, kai buvo perkeltas į Nyderlandus, K. Bachtinas aktyviai ieškojo alternatyvių prieigos prie tarptautinės tyrėjų grupės, tyrusios 2014 metais virš Donecko numušto Malaizijos skrydžių bendrovės orlaivio tragediją, būdų, tvirtina publikacijos autorius.

Prognozuodamas, koks likimas laukia GRU pulkininko po pastarųjų žvalgybos nesėkmių, žurnalistas pareiškė: „Artimiausiu metu jis bus iškviestas į Maskvą, tikriausiai neteks ne tik laipsnio“.

DELFI primena, kad žurnalistinių tyrimų grupė „Bellingcat“ pirmadienį paskelbė nustačiusi, kad antrasis įtariamasis, siejamas su buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukros apnuodijimu Didžiojoje Britanijoje yra kvalifikuotas kariuomenės gydytojas, dirbantis Rusijos karinės žvalgybos tarnybai GRU.

„Dabar nustatėme, kad „Aleksandras Petrovas“ iš tikrųjų yra dr. Aleksandras Jevgenjevičius Miškinas, kvalifikuotas kariuomenės gydytojas, dirbantis GRU“, – sakoma Britanijoje įsikūrusios grupės tinklalapyje paskelbtame pranešime.

S. Skripalis ir jo duktė Julija šių metų kovą Anglijos mieste Solsberyje buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Londonas kaltina Rusijos vyriausybę mėginus nužudyti S. Skripalį dėl jo tebevykdomo bendradarbiavimo su Europos žvalgybos tarnybomis.