Nuo kokio amžiaus pradėti?

Kiekvienas tėvas ir mama geriausiai pažįsta savo vaiką. Penkiamečiai vaikai jau turi ištvermės, kurios reikia kalnuose, gali keliauti nuo kurorto iki kalnų ir atgal, sugeba lengviau prisitaikyti prie slidinėjimo mokyklos aplinkos. Vis dėlto, daugelyje mokyklų slidinėti priimami ir 2-3 metų vaikai.



Kada vykti?

Darant prielaidą, kad žaidžiate pagal taisykles (kelionės atostogų metu), tuomet šeimos slidinėjimo atostogų laikas labai ribotas: kalėdinis laikotarpis ir Naujieji metai, papildomos pavasario atostogos ir velykinė savaitė. Naujiems šeimos slidininkams visada rekomenduojama rinktis velykinę savaitę. Taip, kovas ar balandis yra slidinėjimo sezono pabaiga, tačiau jeigu pasirinksite didelį aukštį ar kurortus su garantuotu sniegu, sumažinsite riziką dėl prastos būklės trasų. Tokiu metu dažnai galima pasidžiaugti paskutiniu šviežiai iškritusiu sniegu.

Su maitinimu ar be jo?

Jeigu užsisakysite visą slidinėjimo atostogų paketą, atsikratysite nemenkos dalies rūpesčių. Maitinimo laikas bus nustatytas ir tai galite suderinti su jūsų ir vaiko dienos režimu, kurio jis laikosi namuose. Jūsų kelionių organizatorius gali padėti sureguliuoti nuomos ir keltų klausimus dar prieš jums atvykstant, todėl bus paprasčiau valdyti išlaidas.

Pasiruoškite dar prieš kelionę

Prieš didžiąją išvyką į kalnus tikrai verta investuoti į vieną ar pora apsilankymų uždarose sniego arenose. Taip jūsų vaikas turės galimybę priprasti prie specialios įrangos, kuria vėliau teks naudotis kalnuose, o tai sumažins stresą atsidūrus trasose. Net slidinėjimo batų apsiavimas ir jų prisegimas prie slidžių gali tapti nemenku iššūkiu jauniesiems slidininkams. Tad kodėl nepabandžius viso to dar prieš išvykstant į kalnų kurortą? Be to, net ir uždaroje sniego arenoje vaikai pratinsis prie žemos temperatūros ir čiuožimo sniegu pojūčio. Ir žinoma, galės saugiai kristi, kas yra neišvengiama mokymosi slidinėti dalis.

Slidinėjimas su vaikais


Pasirūpinkite vaikui skirtais reikmenimis

Jūs galite būti tikras slidinėjimo fanas, tačiau tikrai nežinote, ar vienodai į šį užsiėmimą pažiūrės jūsų dukra ar sūnus. Todėl galbūt vertėtų slidinėjimo kelnes ir striukę pirmajai kelionei pasiskolinti iš draugų. Tačiau labai svarbu pasirūpinti, kad jūsų vaikų slidinėjimo apranga ir šalmas būtų kokybiški. Neverta šioje vietoje taupyti, nes tikrai norite, kad jūsų atžalai kalnuose būtų šilta ir jo galva būtų gerai apsaugota. Jeigu vaikas kelionės metu susirgs – sugriaus visų planus. Iš pradžių slides ir slidinėjimo batus išsinuomokite – šiais laikais kurortuose siūloma išties geros kokybės įranga. O jeigu matysite, kad vaikui po pirmo karto tikrai patiko slidinėjimas, vėliau galėsite investuoti į nuosavą slidinėjimo batų porą.

Slidinėjimo pamokos

Kad ir kokie geri slidininkai esate (ar manote tokie esą), nebandykite patys mokinti savo vaikų slidinėti. Pasitikėkite profesionalais ir užsakykite jų paslaugas slidinėjimo mokykloje. Kitas klausimas, kuris jums gali iškilti – vietos instruktoriai ar jūsų kalba kalbantis specialistas? Ką gi, jūs tikrai geriausiai pažįstate savo vaiką, tačiau turėkite omenyje, kad šeimos slidinėjimo atostogos turėtų būti ne tik fizinė veikla, bet ir kultūrinė patirtis.

Kitas slidinėjimo mokyklos privalumas slypi tame, kad kol jūsų atžala puikiai leis laiką su kitais vaikais, jūs turėsite kelias valandas suaugusiųjų slidinėjimo. O kai vėl susitiksite su savo vaiku, paskatinkite jį parodyti, ką išmoko per pamokas – dauguma vaikų mėgsta pademonstruoti savo įgūdžius tėvams.

Slidinėjimas su vaikais

Būkite organizuoti
Svarbiausias patarimas, kurį būtina atsiminti leidžiantis į šeimos slidinėjimo atostogas – būkite organizuoti. Mažos detalės gali reikšmingai prisidėti prie šeimos slidinėjimo atostogų kokybės. Todėl pasirūpinkite šeimos žiemos sporto šakų draudimu, pasiimkite su savimi Europos sveikatos draudimo kortelę (tam atvejui, jeigu jums prireiks valstybinės sveikatos priežiūros paslaugų), pasiimkite pirmosios pagalbos rinkinį (privalu turėti pleistrų, nes slidinėjimo batai gali nutrinti), turėkite nedidelių šokoladukų, kad galėtumėte jų įdėti kiekvieną rytą į vaiko slidinėjimo striukės kišenę tam atvejui, kai trasose reikės skubiai pakelti jo energijos lygį, taip pat nepamirškite kremo nuo saulės ir lupų balzamo.



Išsirinkite slidinėjimo kurortą tinkamiausią jūsų šeimai

Lietuvoje žiemos sporto užsiėmimai nėra itin populiarūs, tad tautiečiai renkasi užsienio šalis, kuriose slidinėjimo trasų pasirinkimas išties nemažas. Kokius kurortus rinktis ir į ką atkreipti dėmesį keliaujant su šeima? „Tez Tour“ produkto vadybininkė Akvilė Barakauskaitė parengė šeimoms labiausiai pritaikytų slidinėjimo kurortų sąrašą.

Kapruno miestelis (Austrija). Miestelyje veikia net 11 slidinėjimo mokyklų. Pačiame kurorto centre įsikūrusi vaikų slidinėjimo mokykla, kurioje priimami vaikai nuo 2,5 m. Kapruno slidinėjimo zonoje esantis Maiskogelio kalnas tinkamas pradedantiesiems slidininkams bei šeimoms su vaikais, nes čia paprastas reljefas ir mokytis tinkamos trasos. Iš Kapruno kyla 2 keltuvai į Maiskogelio slidinėjimo zoną.

Gašteino slėnis (Austrija) susideda iš 3 miestelių, įsikūrusių kalnų tarpeklyje: Badgasteino, Bad Hofgastaino ir Dorfgastaino. Skirtingoms slidinėjimo zonoms galioja vienas slidinėjimo pasas. Unikalus regionas tinkamas šeimoms, įvairioms kompanijoms, poilsiui su tėvais, poroms, romantiškam poilsiui, „profams“ bei pažengusiems. 

Pincolo (Pinzolo) ir Madona di Kampilijo (Madonna di Campiglio) (Italija) miesteliai yra vienas šalia kito.

Ir Pincolo, ir Madona di Kampiljo kurortuose yra daug vaikų mokyklėlių, šalia kurių įrengti specialūs keltuvai ir kalneliai mokytis. Vaikai grupelėse ar atskirai su privačiu instruktoriumi slidinėja bendrose trasose tik tada, kai įgauna slidinėjimo pagrindus, galima sutikti ne vieną lietuvį instruktorių. Tai viena iš priežasčių, kodėl lietuviai itin mėgsta šiuos kurortus.

Slidinėjimas su vaikais

Pincolas - nedidukas kurortas. Kurorte yra suvenyrų, maisto prekių parduotuvių, keli barai, tačiau naktinis gyvenimas nėra aktyvus. 2011 m. Pincolo slidinėjimo trasos buvo sujungtos su Madona di Kampiljas kurorto slidinėjimo zona, tad šį kurortą galima siūlyti mėgstantiems daug slidinėti ir norintiems gauti apgyvendinimą už gerą kainą.

Madona di Kampilijas – regiono sostine tituluojamas prestižinis, madingas Madona di Kampiljo kurortas, įkurtas Val Rendena slėnyje, Trentino regione. Jis jau daugelį metu yra išrenkamas geriausiu Italijos slidinėjimo kurortu. Kurortas įsikūręs tarp dviejų kalnų masyvų – Prezanello ir Dolomiti di Brenta. Kurorte yra gražus centras su parduotuvėmis, kavinėmis, barais ir pėsčiųjų zona.

Kurorte veikia ledo čiuožykla, aplink ją veikia mašinų ralis ant ledo, dengtos teniso aikštės, jodinėjimo, sporto klubai. Yra galimybė pasivažinėti šunų kinkiniais ar pasklandyti virš Dolomitinių Alpių. Kurorte veikia slidinėjimo mokykla „K2“. Joje daugelis instruktorių kalba lietuviškai.



Kampo Karlo Magno
– virš Madona di Kampiljo kurorto aukščiau kalnuose esantis kurortas (trasomis susijungia vienas su kitu). Jis visai nedidelis, tačiau yra vaikų slidinėjimo mokyklėlė. Yra viešbučių, kuriuose yra įrengtos įčiuožimo takai, todėl labai patogu pasiekti trasas iškart iš viešbučio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)