Be to, tūkstančiai žmonių nakvoja lauke, nes baiminasi, kad pakartotiniai požeminiai smūgiai gali sunaikinti jų apgadintus namus.

Haičio civilinės saugos agentūra sako, kad netrukus dislokuos Šiaurės Vakarų ir Artibonito provincijose – labiausiai nukentėjusiuose regionuose – 70 karių. Anot agentūros į tą šalies dalį jau buvo nusiųsti 14 karių, lydimi kelių gydytojų ir slaugytojų.

Haičio šiauriniame krante tūkstančiai žmonių išsinešė į lauką čiužinių ir kėdžių, 5,2 balo pakartotiniems smūgiams sekmadienį dar labiau apgadinus iš šlakbetonio blokų sumūrytus namus, pažeistus per šeštadienį įvykusį žemės drebėjimą.

Sekmadienį Haitį supurtę pakartotini požeminiai smūgiai sukėlė paniką šalies gatvėse, kur gelbėtojai teikė pagalbą nukentėjusiems. JAV Geologijos tarnybos (USGS) duomenimis, smūgių epicentras buvo 15,8 km atstumu į šiaurės šiaurės vakarus nuo Por de Pė miesto, esančio maždaug už 220 km nuo sostinės Port o Prenso.

Kaip pirmadienį informavo Haičio ryšių ministerija, stichinė nelaimė pareikalavo mažiausiai 15 žmonių gyvybių: devynių Por de Pė, vienos – Šiaurės Sen Luji komunoje ir penkių – Gro Morne. Tarp aukų buvo vienas penkiametis, žuvęs sugriuvus namui.

Skurdus Haitis yra prastai pasirengęs tokioms stichijoms kaip žemės drebėjimai ir uraganai. Daug stipresnis 7,1 balo žemės drebėjimas 2010-aisiais apgadino didžiąją dalį sostinės ir pražudė apie 300 tūkst. žmonių.

Prezidentas Jovenelis Moise'as paragino gyventojus duoti kraujo ir paprašė tarptautinių pagalbos organizacijas bendradarbiauti su vietos agentūromis, kad kuo veiksmingiau būtų padedama nukentėjusiesiems. Vyriausybė nepaskelbė, koks gali būti apytikslis sugriovimo mastas.

Požeminiai smūgiai beveik nebuvo juntami Haičio sostinėje, taip pat kaimyninėje Dominikos Respublikoje ir vakarinėje Kubos dalyje, bet ten nepranešama apie kokią nors žalą.

Haičio pareigūnams sunkiai sekasi sutvirtinti pastatus, nors Haičio saloje, kurioje taip pat yra Dominikos Respublika, yra du didelis tektoniniai lūžiai.

Septynis vaikus auginantis ūkininkas Pierre'as Jacques'as Baudre'as (Pjeras Žakas Bodras) sakė bijantis grįžti į savo namą, nes sugriuvo viena iš akmeninių sienų.

„Namas gali bet kurią akimirką subyrėti“, – teigė jis.