LRT.lt kalbintas B. Bradauskas teigė, kad LSDP Kaišiadorių skyrių supykdė šių metų balandžio 6 d. naujienų portale DELFI publikuotas A. Vinokuro komentaras „Kam „priklauso“ Algirdas Brazauskas?“.

„Ten jis rašo, kad A. Brazauskas absoliučiai nieko nenusipelnė, kad yra kenkėjas, kad kenkia Lietuvai, kad Valdovų rūmus pastatė. Žodžiu, taip sumenkinti A. Brazauską net konservatoriai nesiryžo niekada“, – B. Bradauskas.

Anot jo, jam ir visam LSDP Kaišiadorių skyriui užkliuvo A. Vinokuro teiginiai, kad „A. Brazauskas 35 metus dirbo okupantui, naudojosi okupanto suteiktomis privilegijomis, taip prisidėdamas prie savo bendrapiliečių priespaudos okupanto naudai“. B. Bradauskas stebisi, kad rašytojo tekste kritikuojamos Valdovų rūmų statybos.

Socdemui nepatiko ir A. Vinokuro rašinio ištraukos, kur jis teigia, kad „antraip nei Prezidentas Kazys Grinius, nacių okupacijos metais, rizikuodamas savo ir savo šeimos gyvybėmis, gelbėjęs žydus, A. Brazauskas sovietinės okupacijos metais neišgelbėjo nei vieno disidento, net nestojo disidentų pusėn“.

„Nesąmonių nesąmones rašo. Kaip jis galėjo stoti jų (disidentų – LRT.lt) pusėn, jeigu jis buvo (Tarybų Lietuvos Lietuvos komunistų partijos Centrinio komiteto – LRT.lt) pirmasis sekretorius“, – dėl A. Vinokuro teiginių piktinosi B. Bradauskas.

Pasak jo, LSDP Kaišiadorių skyrius vienbalsiai nutarė kreiptis į LSDP Etikos ir procedūrų komisiją su siūlymu šalinti A. Vinokurą iš partijos už A. Brazausko šmeižimą. Šį skyriaus sprendimą B. Bradauskas paskelbė ir šeštadienį, LSDP tarybos posėdžio metu.

„A. Vinokuras atėjo į partiją prieš trejus ar ketverius metus. Kas jam davė teisę teisti tuos partijos narius, kurie partijoje yra nuo jos įsikūrimo ir šmeižti juos? Kas jis per vienas tas A. Vinokuras?“, – kalbėjo B. Bradauskas.

Bronius Bradauskas

A. Vinokuras: B. Bradauskas turi prisiimti atsakomybę už emigravusius lietuvius

A. Vinokuras, LRT.lt paklaustas, kaip vertina B. Bradausko ir LSDP Kaišiadorių skyriaus siūlymą jį šalinti iš partijos, nusijuokė. Anot jo, visų pirma, tokia reakcija yra pavėluota, mat jo komentaras publikuotas dar šių metų pavasarį.

„Tai yra labai pavėluota reakcija į mano straipsnį, kuriame aš pabrėžiu, kad tai yra mano asmeninė nuomonė. Gal ponas B. Bradauskas pamiršo, kad mes, LSDP, grąžiname socialdemokratiją partijos vardu, tai reiškia, kad mes gerbiame kiekvieno nario demokratines teises. Iš tiesų mano požiūris į A. Brazauską, palyginus su S. Kairiu, yra visiškai kitoks. Tai yra parodyta mano straipsnyje“, – aiškino A. Vinokuras.

Jis tvirtino žinantis, kodėl B. Bradauskas į kritišką komentarą apie A. Brazausko veiklą sureagavo būtent dabar

„Aš manau, kad B. Bradauskas reiškia ne savo nuomonę, o kitų politikų – G. Kirkilo, J. Bernatonio ir kitų – kurie atskilo nuo LSDP, nes mano pasisakymai straipsniuose, kritika, matyt, yra kaip kaulas jiems gerklėje. Ir jie, matyt, bando eiti va bank tokiu primityviu, komišku būdu, manydami, kad LSDP yra ta pati LSDP. [...] Jie turbūt pamiršo, kad mes pasikeitėme“, – kalbėjo A. Vinokuras.

Pašnekovo manymu, B. Bradauskas vietoje to, kad kalbėtų apie A. Brazauską šmeižimą, turėtų pats prisiimti atsakomybę už buvusių socialdemokratų valdžių sprendimų padarinius.

„Ponas B. Bradauskas buvo tuo metu Seime, kai LSDP vadovavo vyriausybėms, kurios turi prisiimti atsakomybę už milijoną lietuvių, palikusių šią šalį, prisiimti atsakomybę, kad per 30 metų jie nesugebėjo sukurti gerovės valstybės Lietuvoje, kai švedai tai sugebėjo padaryti per 11 metų.

B. Bradauskas turėtų prisiimti atsakomybę už Valdovų rūmų statybą, kai tuo metu masiškai lietuviai bėgo iš Lietuvos dėl skurdo, dėl socialinio nesaugumo. Aš važinėjau po visas Lietuvos mokyklas tuo metu ir man buvo baugu žiūrėti į griūvančias, pūvančias mokyklas, į klases, kur pusė mokinių buvo socialiai remtini ir valgė kartą per dieną“, – rėžė A. Vinokuras.

Pašnekovas teigė neišsižadantis savo kritiško požiūrio apie A. Brazausko veiklą. Aštuonerius metus LSDP nariu esantis A. Vinokuras priminė, kad už kritiką socdemams buvo apskųstas ne kartą, tačiau persekiojimo dėl savo nuomonės reiškimo nejaučia.

„B. Bradauskas turi pilną teisę kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją. Ką Etikos ir procedūrų komisija nuspręs, aš nežinau ir nesiruošiu teikti savo nuomonės. Aš priimsiu tai, ką jie nuspręs. Bet, mano supratimu, tai buvo nemalonus B. Bradausko anekdotas, iš kurio visi 60-ties LSDP skyrių atstovai nepasijuokė“, – šeštadienio LSDP tarybos posėdį prisiminė A. Vinokuras.

Pirmininkas: A. Vinokuras prie to pratęs

LRT.lt kalbintas LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas teigė žinantis apie socdemų Kaišiadorių skyriaus skundą.

„A. Vinokuro nuomonė dažnai būna įdomi, bet aštri, ir jis į polemikas leidžiasi plačiai tiek viešais laiškais, tiek socialiniuose tinkluose. Todėl prie argumentuotos diskusijos ar net kartais visokių užpuolimų jis yra pratęs“, – pažymėjo G. Paluckas.

LSDP lyderis konflikto nesureikšmino. Anot jo, tai, kad partijos nariai skundžia bendražygius, rodo, kad organizacija yra gyva.

„Pas mus partijoje yra demokratija ir nuomonių reiškimas, ypač asmeninių nuomonių reiškimas, kuris neperžengia etikos ar tam tikrų įžeidinėjimo ribų, yra galimas ir leidžiamas. Be abejo, lygiai taip pat yra leidžiama interpretuoti ir svarstyti, ar ta nuomonė nėra įžeidi, menkinanti ar niekinanti, ir dėl to kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją išaiškinimo.

Manau, kad tai rodo organizacijos gyvybę, kai vieni kalba, o kiti girdi, ką kalba kiti, ir atitinkamai reaguoja. Čia yra toks sveikos organizacijos vidaus savirefleksijos, nuomonių įvairovės, vertinimų, interpretacijų atspindys. Tai yra normalu“, – kalbėjo G. Paluckas.

Partijos pirmininkas nenorėjo vertinti, ar A. Vinokuro kritika A. Brazausko veiksmams yra šmeižtas ir dėl to jį reikia šalinti iš partijos.

„Aš nesiimsiu vertinti nei vienos, nei kitos pusės. Tam būtent ir yra ne vienasmenis valdymo organas, o Etikos ir procedūrų komisija, kurią sudaro atstovai iš įvairių partijos skyrių. Jie, atitinkamai, skaitydami tiek skundą, tiek A. Vinokuro nuomonę gali interpretuoti, pasiklausti, pasitikslinti ir įvertinti“, – teigė pašnekovas.