54 tūkst. sekėjų socialinėje erdvėje turinti R. Vilkienė savaitgalį pasidalino vyro daryta nuotrauka iš ekstremalios ekskursijos Dominikos Respublikoje. Joje matyti sporto trenerė ir kiti išvykos dalyviai, susėdę prie bendro pietų stalo vietinėje kavinukėje.

„Tik nuo Jūsų priklauso, kaip atrodysi rytoj. Skanaus“, – nuotrauką papildė R. Vilkienė.

Toks žinomos trenerės komentaras įplieskė dviprasmiškas mintis, mat šalia jos sėdėjo kitokio kūno sudėjimo moteris. Dalis internautų suskubo pareikšti nuomonę, kad tokia R. Vilkienės žinutė neva yra tyčiojimasis iš kitaip atrodančio žmogaus. Komentatorius piktino ir faktas, kad trenerė galimai pasinaudojo kito asmens atvaizdu, norėdama sulaukti papildomo dėmesio internete.

Viena iš daugelio į šį įrašą sureagavusių internautų buvo ir iniciatyvos „Dydis nesvarbu“ autorė Giedrė Valavičiūtė, kuri savo projektu skatina moteris nebesistengti tilpti į visuomenės nustatytus išvaizdos rėmus. Tinklaraštininkė, kurios veiklą seka 10 tūkst. feisbuko sekėjų, tokį trenerės įrašą sulygino su viešomis patyčiomis.

Nepaisant to, R. Vilkienė tikina, kad šia savo nuotrauka ir įrašu ji norėjo visą dėmesį skirti maistui, o ne pabrėžti išvaizdos skirtumus.

G. Valavičiūtė: patyčios nėra normalu

„Dydis nesvarbu“ idėjos autorė savo socialiniame tinkle pasidalino mintimis, kurios kilo pamačius R. Vilkienės įrašą.

„Nuo mūsų priklauso, kaip mąstysime šiandien. Ir nuo mūsų priklauso, kaip keisimės rytoj!“ – pradėjo ji.

„Čia matote 54 tūkst. sekėjų turinčią asmeninę treneriukę ir fitneso modelį. Modelį, kuris rodo, kad patyčios iš žmogaus yra ok. Modelį, pristatantį sportą, kaip panieką kitokiam šalia jo esančiam. Treneriukę, mokančią jauną ir mažiau mąstantį, kad pilvelio įtraukimas ir ananasų derinys su ryžiais yra tai, ką reiškia būti „pakankamu“. Kai tuo tarpu šalia sėdinčiųjų lėkščių turiniai, o ypač jų kūno apimtys yra tai, kas simbolizuoja blogą rytojų. Tai yra tos influenceriukės, kurios vertę kuria atvaizdo pavidalu.

Ir būtent tokių tekstų, poteksčių ir vaizdų eigoje moksleivės po paskaitų man sako: bet juk laimė užpakalyje ir papuose. Nes jos tai mato ir girdi pas tas, kurias seka tūkstančiai. O jei jomis domisi tiek daug, vadinasi jie kalba tiesą. Ir viskas. Laimė priklauso nuo įtrauktų pilvukų gylio ir ananasų su ryžiais santykio lėkštėje.

Tuomet tokios treneriukės treniruoja ir ugdo nemylėti tų, kurie laimės ieško kitur. Pasijuokti iš tų, kurie nori pavalgyt ir to neslėpti. Išniekinti tuos, kurie vizualiai neatitinka santykio lėkštėje su centimetrų santykiu aplink liemenį. Ir taip, po tokių foto aš tik dar stipriau tikiu, kad privalu ne tik mergaitėms, bet ir berniukams pasakoti apie jų kaip asmenybių vertę, jų kaip mąstančių žmonių galią. Ir jų kaip kintančio atvaizdo veidrodyje turėtojų gyvenimo kokybę“, – skelbė G. Valavičiūtė.

Prieš kelias dienas vienas žurnalistas klausė „Dydis nesvarbu“ autorės, ar per 3 metus įvyko bent menkiausi pokyčiai žmonių mąstyme apie kūnų įvairovę, G. Valavičiūtė patikino, kad situacija išties keičiasi.

„Aš matau didelį pokytį, nes tokias nuotraukas man atsiunčia tie patys keli iš 54 tūkst. sekėjų su prierašu: „Nemanau, kad tai yra normalu“. O vis daugiau jaunų merginų rašo ir prašo atvažiuoti pas jas į susitikimus, nes gal jos irgi jau pavargo nuo neapykantos ir nori mokytis eiti į priekį. Netylėkite ir komentuokite, kai matote tokias patyčias. Nes tai nėra normalu!“, – ragino ji.

DELFI susisiekė su G. Valavičiūte, kuri atviravo, kad šį įrašą jai atsiuntė vienas iš „Dydis nesvarbu“ bendraminčių. Iniciatyvos autorė neslepia, kad išvystas vaizdas jai paliko nemalonias emocijas.

„Na, kodėl taip sunku savo tikslų siekti nesilyginant ir neskatinant stereotipinio mąstymo, susijusio su kitokios išvaizdos žmogumi? Juk šiek tiek kitoks vaizdas, kiek kitaip pakreipta kamera ir žinutės turinys taptų neįtraukiantis kitų žmonių, ir atspindintis tik vaizde matomo žmogaus požiūrį į jo gyvenimo pasirinkimus, kuriuos, beje, jis gali pagrįsti ir sieti tik su savo gyvenimo propaguojamomis tiesomis. Dabar mes matome vaizdą, kuriame, mano nuomone, palikta 99 proc. dviprasmėms mintims ir interpretacijoms, koks kūno tipas yra gerai, koks – blogai ir kaip iki to prieinama“, – dėstė ji.

Pasiteiravus, kodėl šį vaizdinį ir tekstinį turinį ji prilygino patyčioms, Giedrė pasitelkė plačiai užsienyje nuskambėjusį skandalą, į kurį buvo įsivėlęs „Playboy“ modelis.

„Patyčios, anot D. Olweus, S. P. Limber, yra tai, kai kas nors nuolat ir tyčia atlieka kitą asmenį, kuriam ar kuriai sunku pačiam apsiginti, skaudinančius veiksmus arba žemina žodžiais (persekioja). Ir šioje situacijoje, kaip ir visose kitose panašiose, kur dėl žinių stokos kitokio sudėjimo žmonės tapatinami su blogu gyvenimo pasirinkimu, aš asmeniškai įžvelgiu tam tikros formos, t .y. netiesiogines patyčias. Taip yra neigiamai veikiama žmogaus psichologinė būsena ir pasitikėjimas savimi. Ir aš manau, kad tai yra patyčia, siekiant sumenkinti žmogaus orumą pagal tai, kaip jis atrodo arba kokį gyvenimo būdą yra pasirinkęs.

Panašus atvejis įvyko Los Andžele, kuomet garsus modelis, turintis daug sekėjų, socialiniame tinkle pasidalino duše besiprausiančios moters atvaizdu su prierašu: „Jeigu negaliu atmatyti aš, tuomet to negalite padaryti ir jūs“. Mergina vėliau teisinosi, neturėjusi jokių užslėptų minčių. Tačiau teismas ją pripažino kalta, pažeidžiant žmogaus teisę į privatumą su žinute: „Patyčios kūno tema gali sukelti žiaurių pasekmių. Ir patyčios iš kūno nėra toleruotinos Los Andželo mieste“, – pasakojo „Dydis nesvarbu“ pradininkė.

G. Valavičiūtė net neabejoja, kad tokie ar panašūs įrašai socialinėje erdvėje gali daryti neigiamą įtaką nepilnamečiams ar jautresniems žmonėms.

„Visuomenės sveikata“ leidinyje publikuotame tyrime „Paauglių Kūno Vertinimo, nerimo dėl socialinio išvaizdos priėmimo ir kūno suvokimo ryšys su mankštinimosi dažniu“ išvadoje teigiama: „motyvuojant fiziniam aktyvumui, reikėtų atsižvelgti į antsvorį turinčių mokinių psichologinę savijautą ir nenaudoti tokių priemonių, kurios verstų juos jaustis prastai dėl savo kūno. Todėl paauglių antsvorio prevencinės programos turi būti kompleksinės, integruojančios ne tik sveikos mitybos, bet taip pat ir pozityvaus savo kūno suvokimo, savęs vertinimo aspektus“. Toks patarimas yra transliuojamas ir daugumoje užsienio mokslininkų atliktuose tyrimuose, kuriuose teigiama, kad žmogaus, turinčio nutukimo požymių, motyvavimas žeminant, menkinant arba siejant jo išvaizdą su blogais gyvenimo pasirinkimais niekaip nesusijęs su sveikesnių įpročių formavimu. Netgi priešingai, tai veda prie didesnės socialinės atskirties, nepasitikėjimo savimi, žemos savivertės.

Kita tema, kaip tokios žinutės veikia savo vertę formuojančius paauglius: tiek merginas, tiek ir vaikinus. Anot aukščiau minėto tyrimo, „didesnis berniukų kūno masės indeksas susijęs su aukštesniais liesumo siekimo balais, didesniu nepasitenkinimu savo kūnu ir valgymo sutrikimų rizika. Mergaičių didesnis kūno masės indeksas siejosi su liesumo siekimu, nepasitenkinimu savo kūnu, didesniu nerimu dėl socialinio išvaizdos priėmimo ir valgymo sutrikimų rizika.

Valgymo sutrikimų rizika berniukų ir mergaičių grupėse koreliavo su liesumo siekimu, nepasitenkinimu savo kūnu ir nerimu dėl socialinio išvaizdos priėmimo, o mergaičių grupėje ir su sudaiktintu kūno suvokimu“. Todėl aš manau, kad ypač fizinio aktyvumo treneriams, kurie ne tik bendrauja asmeniškai su įvairaus amžiaus klientais, bet dauguma atvejų ir turi didelius sekėjų kiekius socialiniuose tinkluose, reikia atsakingiau žiūrėti į skleidžiamas ne tik vizualines, bet ir verbalines žinutes. Praktinių žinių pastovus papildymas teorinėmis apie žmogaus psichologiją, kaip ji veikiama – taip pat yra labai svarbus šios profesijos atstovų profesionalumo ženklas. Tie patys mokslininkai yra pateikę įrodymų, kad bendrą visuomenės nutukimo procentą taip pat sąlygoja ir pastovių dietų laikymasis (polinkis kaupti riebalus vėliau persiduoda genetiškai), neigiamas savo kūno vertinimas ir žemas savivertės indeksas. Tad mes visi esame atsakingi už tai, kaip jausimės ne tik mes, bet ir šalia esantys šiandien bei rytoj!“, – DELFI kalbėjo ji.

R. Vilkienė: šiuo įrašu nenorėjau nieko pažeminti

Sporto trenerė DELFI prisipažino nesitikėjusi, kad šis įrašas sukels tokį ažiotažą ir neslėpė, kad pikti žmonių komentarai jai sužadino neigiamas emocijas, todėl kitą rytą ji pasidalino dar viena žinute socialiniame tinkle.

„Na, ką, brangieji, šis įrašas sulaukė tiek jūsų dėmesio, net netikėjau. Ir už tai jums ačiū, nes pagal jūsų komentarus matau, kas yra mano sekėjas gerąją prasme, o kas tik nori pakomentuoti blogąja prasme. Ačiū, jums, už nuoširdžius žodžius. Tai tiems, kuriems labai rūpėjo mano apranga, mano makiažas, mano maistas ir kita. Atsakau ir pasakoju nuo pradžių“, – pradėjo ji.

„Aš buvau gana ekstremalioje ekskursijoje ir sportinė apranga buvo būtina, nes buvo +30 laipsnių temperatūros, artėjant prie finišo pradėjo smarkiai lyti, pylė kaip iš kibiro ir mes visi likome šlapi, tai neįsivaizduoju savęs su ilgomis kelnėmis ir paprastais marškinėliais. Ar pas mus jau parandžą reikia nešioti, nes kitoms nepatinka nuogesnis kūnas?“, – svarstė trenerė.

„Po visų ekstremalių nuotykių mes vykome į vietinį jų restoraną-kavinę kalnuose be langų, be natūralios higienos ir t. t., ten visa grupė pietavo. Aš, pamačiusi maistą (mėsą, apvoliotą tešloje, makaronus pomidorų padaže ir kita), nenorėjau rizikuoti ir pasirinkau tai minutei geriausią iš blogiausio.

Ta lėkštė šalia su gėrimu buvo žmogaus, kuris nuėjo kažko atsinešti, tai ir buvo mano mintis apie maistą. Moteris, kuri sukėlė jums tiek diskusijų – jos veido nesimato ir net nebuvo į ją imponuojama, nes šalia sėdėjo dar stambesnis.

Man labai gaila, kad užstodamos ar prisidengdamos liga, genais, valios nebuvimu jūs tikrų tikriausiai tyčiojatės, šiuo atveju, iš manęs, nes jūs komentuojate mano kūną, veidą, aprangą, maistą ir dar už mane nusprendžiate, ką aš galvoju apie savo klientes. Ar čia ne patyčios?

Aš šiuo įrašu nenorėjau nieko pažeminti, o jei jūsų moralė supranta kitaip, tai aš galiu jus tik užjausti. Tai nesistebiu, kad iš trijų milijonų lietuvių liko du. Taip yra tik todėl, kad pavydas, negebėjimas pasidžiaugti, puolimas, šmeižimas – lengviausias būdas. Tai lietuvaičiams yra priimtina.

Pagalvokite, kada esate nepažįstamam asmeniui pasakęs komplimentą? Aš, būdama toli nuo namų, kur manęs niekas nepažįsta ir visai yra nesvarbu, kas aš esu, per kelias dienas gavau tiek komplimentų ir dėmesio gerąją prasme, kad jūsų komentarai mane įkvepia dar daugiau judėti į priekį ir visai nesvarbu, ar tai bus Lietuva, ar kita šalis...

Tik tikinti tauta, o Lietuva tikrai yra tikinti, net nežino pagrindinių Dievo įsakymų. Neteisk ir nebūsi teisiamas. Niekas jums nedavė teisės teisti, nes aš viso labo kalbėjau apie maistą ir pasidalinau savo profilyje, o jūs kiekvienas komentavote pagal savo išsilavinimo lygį.

Aš myliu savo klientus ar jie apkūnūs, ar ploni, bet siekti būti sveikais ir gražiais – nėra blogai. Padėti jiems yra mano darbas. Ligos iš niekur neateina, mes jas užsitarnaujame arba užgyvename. Ar žinote, kad pavydas sukelia pačias sunkiausias ligas? Tad prieš rašydami savęs paklauskite, ar tas žmogus tikrai yra vertas tokių komentarų. Mes juokiamės iš amerikiečių, kad jie yra nutukę, bet mes juos vejamės. Jai jūs linkėsite tik sėkmės, pasirinkimo laisvės vienas kitam – mažiau sirgsite ir būsite laimingesni. O mitybos įpročius turite formuoti nuo vaikystės ir tie įpročiai turi lydėti visą gyvenimą“, – skelbė R. Vilkienė.

DELFI pasiteiravus, ar iš tiesų trenerė savo įrašu neturėjo jokios minties pašiepti šalia sėdėjusią ekskursijos dalyvę, Rasa dar kartą patvirtino, kad tai buvo žinutė apie maistą.

„Aš norėjau parodyti tik maisto pasirinkimą, kad net ir tokiomis sąlygomis galima atsirinkti geriausią iš blogiausio. Su ta nuotrauka akcentavau savo ir šalia buvusią lėkštę su maistu. Tuo metu, kai buvo daroma nuotrauka, mes su vyru net nepastebėjome, kas ten sėdi. Šalia sėdėjo mama su dviem dukromis. Ryte atsikėlus net nesupratome, kodėl šis mano įrašas sulaukė tiek daug reakcijų. Paskui pradėjome skaityti, kad aš neva šaipausi ir kaip aš taip galėjau padaryti“, – pasakojo ji.

Kritikos susilaukusi Rasa teigia, kad kiekvienas žmogus į viską žvelgia per savo potyrių prizmę.

„Mes viską vertiname pagal savo supratimą. Mes esame labai skirtingi, individualūs ir tai nėra blogai. Juk lieknas gali būti labai blogas, o apkūnesnis – labai geras žmogus. Tų patyčių vaizdavimas, šiuo atveju, buvo kai kurių žmonių noras atkreipti į save dėmesį. Kažkodėl po kitu mano įrašu, kuriame paaiškinau savo poziciją, šie žmonės nebekomentavo. Matyt, jiems jau buvo nebepatogu, nes aš aiškiai parašiau tiesą, kaip buvo ir to nereikia sureikšminti“, – tikina pašnekovė.

R. Vilkienė pasakojo, kad savo profilyje ji stengiasi dalintis sporto trenerės kasdienybe, todėl viešinamos nuotraukos dažnai būna buitiškos – tokiu būdu moteris kuria tvirtesnį ryšį su ja besidominčiaisiais.

„Jeigu tu žiūri į antrą planą ir tame matai kažką blogo – tai jau tavo problema. Aš kalbėjau visai apie kitus dalykus“, – DELFI sakė sporto entuziastė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (840)